2024. május 5. vasárnap Györgyi

Beérett a DuPont Pioneer Magyarországra alapozott nemesítése

Agro Napló
A gazdálkodók eredményességét szolgáló DuPont Pioneer Portfólió Farmok sava borsa az, hogy egész évben, a teljes termesztési ciklust nyomon követve van lehetősége a gazdáknak figyelni a Pioneer hibridek fejlődését kukorica-, napraforgó- és repcekultúrákban. Kukoricában a hibrideket felvonultató kísérleti parcellákat kiegészítik a tőszámkísérletek, a Prémium ajánlatuk keretén belül pedig a vetésidő kísérletek, a növényvédelmi kísérletek, ezenkívül a tápanyagreakciós kísérletek járulnak hozzá a kísérleti rendszer küldetésének teljesítéséhez. A tápanyag-utánpótlási tanácsokat a Genezis, a növényvédelmi technológiákat pedig a DuPont biztosítja. A szezonbeli folyamatos elemzések mellett az éves kiértékelést a betakarítás előtti szemlével kezdik, ezekre a Portfólió Farm rendezvényekre az idei évben két helyszínen, Dombóváron és Jánoshalmán várták az érdeklődőket.

A Kárpát-medencei száraz kontinentális klímában az utóbbi években jóval magasabb hőmérsékleti maximumokkal szembesülünk, az aszály mellett a hőstresszel is számolnunk kell. Ezért fontos a hazai körülményekhez adaptált nemesítői munka, ezáltal válik lehetővé, hogy a DuPont Pioneer a legjobban alkalmazkodó hibrideket tudja ajánlani a termelőknek.

Elmondhatjuk, hogy a DuPont Pioneer Magyarországra alapozott nemesítése mára beérett, sorban kerülnek ki a piacra a hódmezővásárhelyi nemesítőik keze alól az új hibridek.

Az Agrár-Béta Kft. területén, a Portfólió Farm dombóvári helyszínén Lenkainé Baráth Zsuzsanna, a Pioneer agronómusa tavalyi kísérleti eredményeiket vázoló táblázat segítségével foglalta össze az eredményeket, amely megmutatta, hogy az új generációt képviselő hibridek éréscsoportonként termésben mennyivel haladták meg a korábbi hibridgeneráció terméseit. Összességében elmondható, hogy ezek az új hibridek legalább fél tonnás terméselőnnyel rendelkeznek elődjeikhez képest.


A saját kísérleteik mellett ezek az újgenerációs hibridek kimagaslóan szerepeltek a hivatalos, független kísérletekben is. Tavaly például, a NÉBIH kísérletekben minden éréscsoportban Pioneer hibrid végzett az élen, több esetben még az első, második, illetve harmadik hibrid is Pioneer volt.

A kiváló eredmények következtében a termelői érdeklődés középpontjába kerültek ezek a hibridek, rendkívül nagy kereslet mutatkozott irántuk. A Kleffmann piackutató cég felmérése szerint a DuPont Pioneer idén 2%-kal növelte piaci részarányát Magyarországon. Ez a növekedés elsősorban az új hibridjeik kiváló szereplésének köszönhető – hangzott el Lelkes Péter értékesítési igazgató beszámolójában.

Optimum®AQUAmax® hibridek


A hibridválasztás időszakában még nem tudhatjuk milyen lesz az előttünk álló év, ezért a nagy termésbiztonsággal rendelkező Optimum®AQUAmax® hibridek termesztésével az időjárás kiszámíthatatlanságából eredő kockázatot minimalizálhatjuk.

Az Optimum®AQUAmax® hibridek nagy népszerűségnek örvendenek a világ kukoricatermesztő országaiban, így Magyarországon is. Az aszály és a hőstressz veszélyek okozta állandó nyomás alatt különösen fontos ezen hibridek termesztésbe vonása. Ahhoz, hogy egy hibrid ezt a minősítést kiérdemelje, a tesztelés során aszályos körülmények között legalább 5%, optimális csapadékellátottság mellett legalább 3% terméselőnyt kell produkálni a köztermesztésben lévő, vezető Pioneer és versenytárs hibridcsoport átlagához képest. Ezeket a követelményeket két egymást követő évben kell bizonyítaniuk.

A jelenlegi Optimum® AQUAmax® portfólió tagjai a P8523, P9241, P9486, P9903, P0023, P9911, P0216 és P0412 hibridek.

EnClass® alapú hibrid ajánlás a környezethez igazítva

Minden hibrid más és más, eltérő módon reagál a különböző élettani szakaszokban bekövetkező stresszhatásokra. Az EnClass® egy összetett hibrid karakterizáló rendszer, amelyet a Pioneer fejlesztett ki annak érdekében, hogy egy adott jól behatárolható környezetre a legmegfelelőbb hibridet tudja ajánlani. Vizsgálja ugyanis a rendszer a hibridek környezeti hatásokra adott reakcióit a különböző fenológiai stádiumokban, amely alapján kiválasztható a legjobban alkalmazkodó hibrid.

Az EnClass® több funkciót is betölt. Egyfelől segít megismerni hibridjeink erősségeit és gyengeségeit, hogy mikor és mely élettani szakaszban mely stresszekre reagál jobban az adott hibrid,

a másik szerepe az adott gazdálkodási környezet pontos megismerése, amely szükséges ahhoz, hogy a termesztési adottságunkhoz legjobban alkalmazkodó hibridet megtaláljuk.

Új hibridek:

Jól alkalmazkodik a kontinentális klíma szélsőségeihez az idén piacra kerülő P9537. A FAO 300-as éréscsoport közepi újgenerációs hibrid a NÉBIH regisztráció eredménye alapján a második legnagyobb termésmennyiséget produkálta.

A P0725 FAO560-as érésidővel rendelkező siló hibrid hatalmas zöldtömege mellett a szemtermése is kimagasló, ezért a legnagyobb energiatartalmat képes produkálni. Zöld levélzetét sokáig megtartja, ezt az idei forróságban is bizonyította, láthattuk a parcellán.


A P1535 FAO száma 600-as, a legkésőbbi érésidővel rendelkező siló hibrid a kínálatban. Elsősorban az ország déli felére ajánlják. Érésideje folytán óriási terméspotenciál rejlik benne.

g.a.

Képgaléria

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!