Bargam önjáró betakarítógéppel szüreteltek Verpeléten

Agro Napló
Az Interat Zrt. és a Bargam részvételével bemutatták a legújabb szőlőkombájnt.

Verpeléten munka közben mutatta be az Interat Zrt. az olasz Bargam gyár legújabb fejlesztését, a BARGAM V-TRACK TRS 35 szőlő betakarítógépet. A szőlőkombájn várható piaci sikereit vetíti előre, hogy a gép kifejlesztését és tesztelését a nagy múltú, szakmai berkekben sokak számára ismert francia Alma szőlőkombájn gyártóval együttműködve hajtották végre.

A V-TRACK magas szintű technológiai fejlettségének köszönhetően kategóriájának egyik legjobban használható gépe – e szavakkal indította útjára a verpeléti Varsányi Pincészet egyik szőlőültetvényében a Bargam gyár kereskedelmi igazgatója. Az alapgép egy többfunkciós eszközhordozó, amely a szőlőültetvényben felmerülő számos feladatot képes ellátni, akár többféle munka egyidőben történő elvégzését. Az alapgép mindkét oldalán, középen, vagy hátul is felszerelhetőek a munkagépek, amely lehet a szüretelés központi egysége, így a rázó egység és a bogyózó készlet, illetve a permetezőgép, csonkázó és tetejező, levélritkító, metsző, tőketisztító, rotációs kapa, gyomfésű, saraboló kapa, kiforgató- és visszaforgató tárcsa. Az önjáró gép egyszerre akár több munkaeszközzel is tud dolgozni egy intenzív, akár biogazdálkodást folytató ültetvényben.

A gép rendkívül fordulékony, széles kormányzási szöge és a hátsó kereket fékező automata fékrendszerének köszönhetően 2600 milliméter a fordulókör sugara.


A BARGAM V-TRACK TRS 35 fordulókör sugarának bemutatása

A V-TRACK számos olyan hasznos automata rendszerrel rendelkezik, mely a betakarítás hatékonyságát és minőségét növeli, és közben a gépkezelőt is tehermentesíti. Az alapbeállításokat követően minden finombeállítás a vezetőfülkéből végezhető el, míg egyes funkciókat a gép automatikusan végez. Amint a gépkezelő ráfordul a szőlősorra, és elkezdi a szüretet, a gép automatikusan elvégzi a szüretelő egység legoptimálisabb illesztését a szőlősorhoz. Az automatikus oldaleltolás maximális értéke 20-20 cm. A gyár a piacon egyedüliként háromféle hosszúságú verőlécet kínál a géphez, melyből akár 12-12 darab is felszerelhető a szüretelő egységre. Érdekesség, hogy a TRS verőlécei nem egyszerre ütik meg a szőlőfürtöket, hanem felváltva, így kíméletesebben érik el a kívánt eredményt. A kíméletesség jegyében a felhordó egységet is áttervezték, így született meg az új szélesített, csökkentett fordulatszámú felhordó, mely az oldalanként 1500 literes tartályba továbbítja az összegyűjtött termést.


Termés ürítése az 1500 literes tartályból

Az alapgép természetesen mindig testre szabható, különböző opciókkal bővíthető. Egy ilyen hasznos opció a bemutatógépen is megtalálható bogyózó, mely opció választása esetén a gyűjtőtartály mérete is 3500 literre növekszik.

Egy szüretelőgép jelentős befektetés, megtérülését azonban gyorsítja, illetve kiszámíthatóbbá teszi, hogy a szüretelés mellett számos növény és talajmunka elvégezhető az alapgépre szerelt kiegészítő munkagéppel, melyek akár utólag is bármikor vásárolhatók, adaptálhatók a géphez.

Érdemes külön felhívni a figyelmet az SRP 30 típusú permetezőgépre, mely egyszerre három szőlősort kezel. Az adapter környezetkímélő, és költségtakarékos, mivel az elsodródó cseppek 95%-át összegyűjti.

A verpeléti bemutató igazolta, hogy egy megfelelő támrendszerrel telepített ültetvényben változatos domborzaton is lehetséges a minőségi szüretelés, sőt a V-TRACK kifejezetten alkalmas a szélsőséges domborzaton végzett szürethez is, mivel a gép automatikus szintezést végez 30%-os oldaldőlésig, és manuális beavatkozást biztosít a vezetőfülkéből 25%-os emelkedő-lejtő esetén. A gép közúti sebessége max 25 km/h, munkasebessége pedig 0–8 km/h között van. A tényleges munkasebességet, így a területteljesítményt is a szőlőszemek érettsége, a kocsányról történő lerázhatóság is befolyásolja.

A bemutató értékelésekor a házigazdában felmerült kérdések között talán a legfontosabb a bogyózó működésével volt kapcsolatos. Véleménye szerint a bogyózó működésé során a szőlőlevél töret kifújásának teljesen folyamatosnak kéne lennie, míg a bemutatón némi szakaszosságot lehetett tapasztalni. A gyári képviselet szerint a gép ezen funkciója finomhangolással tökéletesíthető, az adott szőlőhöz tökéletesen adaptálható.

A verpeléti bemutatón a közönség megismerkedhetett a magyar piacon új BARGAM V-TRACK szőlőkombájnnal, melynek munkájáról és kezelhetőségéről a házigazda Varsányi Lajos, a Varsányi Pincészet tulajdonosa pozitívan nyilatkozott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
DraftNow from Dairymaster

DraftNow from Dairymaster

Herd sizes have significantly grown in recent years and there is a huge shortage of labour, meaning automation can make farm work much easier and safe...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!