A demózásokra fókuszált a Güttler Kft.

Agro Napló
A helyi viszonyokra helyezve a hangsúlyt, helyi gazdák tapasztalatait is nyilvánossá téve munka közben mutatta be gépeit a Güttler Kft. a Demo Show 2015 bemutatósorozatán. Feked, Rábakecöl, Nagykálló, Kevermes helyszíneken egyéb termékeik mellett három újdonsággal – egy Güttler hengerrel ellátott forgóboronával, egy Offset hengerrel és egy RollFix hengerrel kombinált SuperMaxx kultivátorral – is találkozhattunk.

A jó minőségű magágykészítésre kínál megoldást legújabb forgóborona és Güttler henger kombinációjával a gyártó. A fekedi bemutatón elsőként az olasz Moreni és a Güttler kooperációból megszületett talajművelő gép dolgozott. Ahogy Vörös Endre, a Güttler Kft. értékesítési vezetője fogalmazott, a forgóborona specialista kizárólag ilyen gépek gyártásával foglalkozik és sok olyan tulajdonsággal ruházza fel eszközeit, amivel egyedivé teszi gépeit. E jellemzők például az úgynevezett Gear és Dual system. Míg előbbi beépítésével egy megerősített szöghajtást kapott a gép, addig utóbbival a művelőszerszámok csapágyazását gondolták át. E megoldással a forgóborona tagok összesen három helyen (kettő fent és egy lent) csapágyazottak.  A munkagépet egy 45 cm átmérőjű Güttler Simplex hengerrel egészítették ki, amivel növelték az elvárt magágykészítés és rögtörés minőségét. A kompakt kivitelű gép üzemeltetéséhez mindössze egy 74 kW (100 LE) teljesítményű erőgép elegendő.


Az újdonságok sorát egy Offset elrendezésű csillagkerekes Güttler standard henger követte, aminek munkáját és tulajdonságait hasonlították össze a már ismert prémium kategóriás 9,4 m széles, 6 lengőrámás Güttler Master változattal. Az 5,4 és 6,4 m munkaszélesség között elérhető új henger jellemzője, hogy viszonylag kicsi a vonóerőigénye, így mindössze egy 89 kW-os (120 LE-s) erőgéppel gond nélkül üzemeltethető. Az 5 részre osztott hengertagok fixen kapcsolódnak a vázhoz, így a Master változattal ellentétben nem képesek az oldalirányú vagy előre-hátra mozgásra. A szállítási pozícióba, illetve munkahelyzetbe állításról részlegesen egy munkahenger gondoskodik, ami 90°-ban elfordítja a gépet, majd egy egyszerű tolatással és egy előrehaladással nyitható-csukható a gép. E hengerváltozattal a gyártó a kisebb termelőket kívánja megcélozni, akik ár/érték arányban megfelelő Güttler hengerrel kívánnak dolgozni.


A nemrégiben megrendezett Güttler telephelyavató ünnepségen már látható volt, azonban szántóföldön most először mutatkozott be a gyártó harmadik gépe, ami az újdonság erejével hat. A SuperMaxx egy komoly átalakításon esett át, így az új változatot Rollfix csillag alakú hengerrel szerelik, ami a gazdák visszajelzése alapján vált szükségessé. A tömörítés erejének mértéke szabályozható, így a bemutatón a nyári munkákhoz igazított beállításokat alkalmazták a gépen. Az eszköz teljes súlyát a hengersorra terhelték, ami egy optimális lezárást és tömörítést eredményezett. Másik szembetűnő változás a Flatspring simító előtét felszerelése, amivel a gép 1 méterrel hosszabb lett. Ugyanakkor a csavarkötéses felhelyezés lehetővé teszi annak leszerelését, aminek köszönhetően a kultivátor egy alacsonyabb teljesítményű traktorral is üzemeltethető, így a teljesítményszükséglet akár 50–60 LE-vel is kevesebb lehet.

Termelői vélemény: Rezeli Csaba, Okorvölgy

Másfél éve használunk Güttler hengert. Nyáron minden munkafolyamat hengerezéssel záródik, de az őszi vetés előtt is használjuk az eszközt.Tavaly ősszel fű vetése előtt végeztünk hengerezést, ami egy jó kelést eredményezett. Az őszi szántáselmunkáláshoz nemrégiben vásároltunk egy simítót is.  Terveink szerint a kukoricatarló őszi szántása után hengerezünk, majd következik a magágykészítés és végül a tritikálé vetése.Az a tapasztalat, hogy agyagos talajoknál rögtön kell egy rögtörés, mert egyszerűbb utána magágyat készíteni. Tavasszal bokrosító hengerezésre használjuk, de tavasszal az őszi szántás lezárásában is a segítségünkre van. Egyszerű kivitele miatt tetszik a gép. Ebből kifolyólag kisebb az esélye a meghibásodásra. Összességében egy jól átgondolt és egyszerű szerkezetek. Egyetlen dolog, amire érdemes figyelmet fordítani, az a hézagolás. Mivel éves szinten 60–80 ha területen dolgozik a henger, így évente egyszer figyelmet kell rá fordítani.

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

Talajművelés – de hogyan?

Talajművelés – de hogyan?

A koronavírus-járvány által kialakult helyzet ellenére a szemnek igen kellemes látvány, ahogy a mezők alakulnak. A szárazság és a késői fagyok ellenér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!