Térinformatika az almatermesztéshez? (x)

Agro Napló
Magyarország az almatermesztésben és az informatikai újdonságok terén is élen jár. De mi történik, ha ezt a kettőt összehozzuk? Riczu Péter, a Debreceni Egyetem fiatal kutatója, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyertese, kutatásaival azt vizsgálja, hogyan lehet távérzékelő eszközöket és térinformatikai rendszereket a növénytermesztés szolgálatába állítani.  

Ahogy itt az ősz, úgy kerül egyre több alma a zöldség-gyümölcs árusok standjaira. De vajon amikor beleharapunk a ropogós gyümölcsbe, tudjuk-e, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban milyen folyamatok, változások történtek az ültetvényen, ahol termett? Mennyi vizet, napsütést, tápanyagot kapott a fa, mennyi  gyümölcs termett rajta? A kérdés abszurdnak hangzik, a válasz mégis meglepő: Riczu Péter, a Debreceni Egyetem ifjú kutatója pontosan meg tudja mondani, hiszen nem csak a gyümölcsfa, de még a termés belsejébe is belelát.


Lézerszkenner alapú gyümölcstömeg vizsgálat.

A fiatal szakember, aki tudományos munkájával elnyerte a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat PhD kategóriájának első helyezését, olyan speciális távérzékelő eszközökkel és térinformatikai szoftverekkel vizsgálja az almaültetvényeken lejátszódó bonyolult folyamatokat, amelyeket kertészeti körülmények között eddig nem alkalmaztak. Többek között zöld lézer, GPS jelek és lézeres pontfelhő alapján meghatározott 3D-s modellek segítségével a kutató folyamatosan nyomon követi és elemzi a gyümölcsfákban és környezetükben történő változásokat. A szakember a fák törzs- és lombmagassága, az ágak mérete és szerkezete, a gyümölcsök súlya és érettsége alapján meg tudja határozni a várható terméshozam nagyságát és minőségét, amellyel optimalizálható a betakarítás időpontja és az úgynevezett “post harvest”, azaz a szüretet követően alkalmazott tartási és feldolgozási eljárások is.

A technológia emellett arra is alkalmas, hogy feltárja azokat a betegségeket és kártevőket, amelyek a fa belsejében pusztítanak, és szabad szemmel még nem láthatóak, illetve felmérje a sorközök gyomborítottságát és a gyomok térbeli és időbeli változását, amivel jelentősen növelhető a növényvédelmi beavatkozások hatékonysága. A lézeres adatok azt is lehetővé teszik, hogy az eddigi becslő eljárások helyett pontosan meghatározható legyen a növények aktuális vízigénye és a talaj aktuális nedvességtartalma, amely víz- és energiatakarékos öntözéstechnológiát tesz lehetővé, illetve a belvízi és aszálykárok is csökkenthetőek.


gyümölcsfák lombozatának és ágrendszerének parametrizálása

"Magyarországon kiváló termesztési feltételek vannak az almatermesztés számára, a megfelelő minőségű és mennyiségű termés előállítására. A célom az volt, hogy különböző pontosságot szolgáltató GPS jelek és navigációs vizsgálatok segítségével támogassam a jövőbeni automatizált kertészeti növénytermesztést. A kutatás eredményei megmutatják, hogy a mindennapi életünkben rendszeresen alkalmazott informatikai eszközök és alkalmazások a mezőgazdaságban is kiválóan alkalmazhatóak, sőt, a víz-, energia- és növényvédőszer-takarékos, helyspecifikus mezőgazdasági és kertészeti technológiák kifejezetten támogatják a fenntartható fejlődést” - hívta fel az eredményekre a figyelmet a fiatal szakember.

További információ:

K & H Kommunikációs igazgatóság

Tel.: 328 9181

Fax: 328 9220

e-mail: sajto@kh.hu

www.kh.hu

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az almatermés is gyenge lehet az idén

Az almatermés is gyenge lehet az idén

Minden idők egyik leggyengébb almatermése várható az idén a szárazság és a hőség miatt Magyarországon – olvasható a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs S...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?