2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

- SZÓJARÁDIÓ - 2015. július

Agro Napló
A szója vetésterülete idén több mint 65 000 hektár, vagyis az előző évhez képest több mint 50%-kal nőtt. Több kezdő szójatermesztő szembesül a termesztés során felmerülő technológiai nehézségekkel, hiszen ez a kultúra nagy odafigyelést igényel, ahogy a profi szójatermesztők mondják: „a szójatermesztést tanulni kell”. A leggyakrabban előforduló termelői kérdéseket gyűjtjük össze SZÓJARÁDIÓ című, több hónapon keresztül futó összeállításunkban.

Hogyan enyhíthető a szárazság negatív hatása, ha nincs lehetőségem a szójatáblám öntözésére?

A szója – különösen a virágzás és hüvelykötődés időszakában – vízigényes növény. Az elmúlt időszak csapadékban szegény időjárásának kedvezőtlen hatásának enyhítésére lehetőség van, akkor is, ha a terület nem öntözhető. Ahol a sortávolság és az eszközpark lehetővé teszi érdemes akár harmadszor is megkultivátorozni a szója sorközeit. A kultivátorozás előnyeiről már korábban írtunk, ezért itt csupán a nedvesség megőrzését emelnénk ki. Ilyenkor fokozottan igaz, hogy a sorközművelés felér a harmat jótékony hatásával.

Mindemellett a növény kondíciójának fenntartását segíthetjük elő, ha valamilyen magas mikroelem tartalmú lombtrágyát adunk a szójának.

A szójaállomány már kezd záródni, de még gyomosodik a tábla. Milyen posztemergens gyomirtásra van lehetőség?

A szója gyomnövényzete hasonló a kapás kultúrák gyomösszetételéhez. Ebben az időszakban főként a melegkedvelő egyszikű (fenyércirok, tarackbúza, muhar-félék, kakaslábfű) és kétszikű fajok (libatop-fajok, disznóparéj-félék, köles-félék, szerbtövisfajok, selyemmályva, csattanó maszlag, keserűfűfajok, kender és a mezei aszat) okozhatnak problémát. Az egy- és kétszikű gyomok elleni posztemergens védekezéshez számos készítmény közül lehet választani, jelenleg 8 hatóanyag van engedélyezve. Fontos, hogy a kijuttatás a gyomnövények megfelelő fejletségi állapotában történjen. Ez, az egyszikűek esetében a 15-30 cm-es növénymagasságot jelenti, míg kétszikű gyomnövényeknél a 2-4 leveles fejeltséget.

Virágzik a szójám. Érdemes/szükséges-e lombtrágyát kijuttatni? Igényel-e valamilyen kezelést?

Réz-, molibdén-, illetve bórtartalmú lombtrágya kijuttatásával elősegíthető a pollenképződés, így biztosítható a virágok megtermékenyülése, illetve a megfelelő magkötés és magkitelés. A lomb-

trágya kijuttatásával egy időben a szükséges növényvédelmi kezelések is elvégezhetőek.

Itt szeretnénk megjegyezni, hogy az idei évben szokatlanul nagy a bogáncslepke hernyójának jelenléte a szójatáblákon. A lombrágó hernyók ellen engedélyezett növényvédő szer nincs, azonban eseti engedély kérhető.


Bogáncslepke kártétele

Bogáncslepke hernyója

Mándi Lajosné dr., Aranyi Nikolett Réka

JÁTÉK

Játékra invitáljuk Olvasóinkat szakportálunkon a www.agronaplo.hu és a facebook oldalunkon. A SZÓJARÁDIÓ tartalmára vonatkozóan július 10-től kérdéseket talál a főoldalon, a helyesen válaszolók között 3 db. SZÓJATERMESZTÉS KORSZERŰEN című könyvet sorsolunk ki.

A cikk szerzője: Mándi Lajosné dr.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Napraforgó-termesztési trükkök

Napraforgó-termesztési trükkök

A foszfor és a kálium a növények anyagcseréjében az alapvető makroelemek közé tartoznak. A növények anyagcsere-folyamataiban e két elem jelenléte nélk...

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?