Új telephelyet avatott a hengerspecialista

Agro Napló
600 millió forintos beruházással 4000 négyzetméteres új csarnokot, gyártó és irodai blokkot adtak át június elején Hódmezővásárhelyen a Güttler Kft. maroslelei úti telephelyén.




A speciális talajművelő hengereiről világszinten is ismert Güttler cég az innovatív fejlesztései során a környezetkímélő technológiák alkalmazását, üzemanyag hatékonyságot és a gazdák igényeit helyezik előtérbe. Az 1996-ban alapított magyarországi leányvállalat 63 munkatársával, 1,3 milliárd forintos éves forgalmával jelentős szerepet vállal a Güttler csoporton belül a fejlesztés, a gyártás és az értékesítés frontján is.

A szántóföldi bemutatóval egybekötött avató ünnepségen Tamási Zsombor ügyvezető egy gyepápoló gépet adományozott 5 évre Hódmezővásárhelynek, mely a parkok, közterek, játszóterek és sportpályák karbantartására alkalmas.


Tamási Zsombor köszönti Hans Güttlert és feleségét

A cég tulajdonosa, Hans Güttler a vállalkozás múltjáról, hagyományairól, az alkalmazott technológiákról és terveikről tartott prezentációt a mintegy 500 résztvevőnek.

Egy kis történelem

Édesapja, Fritz Güttler 1960-ban fogalmazta meg a sekély, egyöntetű magágyalappal szembeni követelményét, amely hamar el is terjedt a gazdálkodók körében, viszont másfél évtizeddel később a megváltozott művelési módok és az egyre nagyobb és nehezebb traktorok miatt a valóban sekély művelés már nem volt kivitelezhető. Arra a következtetésre jutott, hogy „a talajt olyan mélyen kell lazítani, amely a traktornyomok lazításához szükséges, a mélyebb rétegeket pedig tömöríteni kell”.

Egy olyan hengert álmodott meg, amely öntisztító es mindenekelőtt megfelel az ideális magágyról alkotott elképzeléseinek. A számtalan balsiker ellenére sem vesztette el lelkesedését és szabadalmaztatta a prizmahengert, egy teljesen új, forradalmi hengertípust, elindítva ezzel a világsiker útján. Ezzel a visszatömörítés úttörője lett.Kezdetben gyakran értetlenségbe ütközött a szó jelentéstartalma, ma viszont a „visszatömörítés” magától értetődő fogalom a gazdák körében.

1981-ben megalapították a Güttler GmbH-t, a gyártási program akkor még csupán 32/35 cm átmérőjű, öntisztító prizmahengerrel felszerelt, maximum 6 méter munkaszélességű Garomat magágykészítőket tartalmazott. 1984-től fejlesztették ki a prizmahenger ma is ismert megjelenési formáit. A Güttler napjainkban rendkívül széles termékpalettával büszkélkedhet, a legkisebb gazdálkodóktól a legnagyobb gazdaságokig minden partnere számára tud biztosítani megfelelő talajmunkagépet.

Egy új fejlesztésű Güttler-henger, két szántóföldi kultivátor mellett szántóföldi bemutató keretében tekinthették meg az érdeklődők a Güttler SuperMaxx Profi kultivátorcsalád egy-egy tagját. Az univerzális kultivátor 5 és 12 m közötti munkaszélességben érhető el, összesen 5 változatban.


Güttler SuperMaxx Profi

A munkaeszközt a hagyományos fogasborona alternatívájaként ajánlja a gyártó a tavaszi talajszellőztetésre, valamint magágykészítésre. Kiválóan alkalmas a korábban vizes, nedves talajok megművelésére is. Ugyanakkor használható nyári és őszi sekély tarlóhántásra is, kialakításának köszönhetően.

A SuperMaxx kultivátor könnyen vontatható, ami megnyilvánul a kedvezőbb energiafelhasználás, területteljesítmény és munkaidő tekintetében. Talajminőségtől függetlenül a Güttler SuperMaxx Profi képes nagy területteljesítménnyel dolgozni, legyen szó sekély vagy mély talajmunkáról. A simító előtét mögött típustól függően 5 (5 és 6 m munkaszélességig), illetve 7 gerendán helyezik el a segédrugós erősítésű rugós kapákat, 13 cm-es kapaosztással. A kapák 5–15 cm között képesek az intenzív talajmunkára. Az eszköz hátsó szekciójába elhelyezett rugósborona sor gondoskodik a szármaradvány és gyomok felszíni terítéséről.

A gyakorlati bemutatón látható volt továbbá egy GreenMaster gyepápoló, -telepítő kombinált munkaeszköz is. A gép elsősorban növényápolási feladatok ellátásában alkalmazható, de vetőegységének köszönhetően alkalmazható gyep felülvetésére, zöldtrágya növények és rozs vetésére is.

Az önmagában is használható simító előtét teljes hosszában elsimítja a talajfelszínt és a vakondtúrásokat, így a Güttler-hengerrel együtt aprómagra magágy készíthető. A mag-

ágy-előkészítés mellett a henger alkalmas szársértésre is, amivel intenzív bokrosodás érhető el. A gép 3 méteres munkaszélességtől 9 méteres munkaszélességig áll a gazdálkodók rendelkezésére.

Képgaléria: www.agronaplo.hu/szemfules

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!