2024. május 29. szerda Magdolna

IX. Agro-Békés Nyílt Nap (x)

Agro Napló
Május 29.-én, IX. alkalommal rendezte meg az Agro-Békés Kft. hagyományos Nyílt Napját. Az egész napos rendezvénynek idén a békéscsabai repülőtér adott otthont. A fennállásának 15 éves jubileumát ünneplő cég nevében a megjelent több száz vendéget Grósz László ügyvezető köszöntötte.

Rövid tájékoztatójából megtudhattuk, hogy már az immáron közel másfél éve országos  CASE IH képviseletként működő Agro-Békés Kft., az idei évtől a cseh Bednar gépek kizárólagos hazai importőri feladatait is a ellátja. Az ügyvezető elmondta, hogy jelenleg a békéscsabai központon kívül Abonyban, Bakonyszombathelyen, Cserkúton és Pápán várják a partnereket. Az országos, teljes körű szolgáltatást nyújtó hálózat bővítése folyamatos és a jelenlegi 5 telephelyből álló létszámot 1-2 éven belül 8-ra szeretnék bővíteni.

 


 

A szokásos Gépshown 17 gépkapcsolatot vonultattak fel és mutattak be a gazdáknak, és ezek közel felét a Gépshow-t követően gyakorlat közben is megtekinthettek a vendégek egy szántóföldi bemutató keretében.

A Belarus erőgépek régi tagjai a cég kínálatának, a jelen pillanatban forgalomban lévő és a rendezvényen is felvonultatott " .5-ös" változatok megfelelnek a ma érvényben lévő legszigorúbb emissziós előírásoknak is. SCR rendszerű diesel erőforrásuk Common Rail befecskendezésű, az üzemanyag ellátó rendszert pedig BOSCH elektronika vezérli.

A Case IH traktorok kínálatában a könnyű univerzális kategóriát a Farmall sorozat tagjai képviselték. A Farmall "U" szériában az EGR rendszeren alapuló kipufogógáz tisztítással ellátott, új motorok szolgálnak erőforrásul 95, 105 és 115 lóerő teljesítménnyel.


A Farmall "A" sorozatban kompakt 3 és 4 hengeres, turbófeltöltéses FPT motorok szolgáltatják a nyomatékot, amelyek EGR kipufogógáz tisztító rendszerrel teljesítik az emissziós előírásokat. A széria tagjai széles sebességváltó választékkal rendelhetők, a 12/12 fokozatú irányváltós sebességváltótól kezdve, a 20/20 fokozatú mászós sebességváltón keresztül egészen a 12/12 fokozatú Powershuttle irányváltós sebességváltóig.

A Case IH Maxxum széria 110-115-120 lóerős modelljei is felsorakoztak a Gépshow-n, melyek 4 illetve 6 hengeres, 4,4 és 6,7 literes, turbófeltöltéses, intercooleres dízelmotorokkal vannak felszerelve. A függesztőszerkezet helyzetétől és a menetsebességtől függően automata 4WD és differenciálzár automatikusan kapcsol be és ki, például szűk fordulókban, és fékezéskor is.

A Case IH traktorkínálat legnagyobb modelljeit a Quadtrac 580 gumihevederes járószerkezetű törzscsuklós nagytraktor képviselte. Az öt tagból (525-692 LE) álló Quadtrac család tagjaiban TIER4B besorolású, SCR károsanyag megkötő rendszerrel szerelt diesel erőforrás szolgáltatja a meghajtás. A Steiger Quadtrac 540, 580, és 620 modellek esetén a 12,9 literes motor kétfokozatú turbófeltöltővel van felszerelve. A CASE IH legendás Axial Flow kombájncsaládjából a 6130-as modellt mutatták be Geringhoff MaisStar SC kukorica csőtörő adapterrel, de kiállították a nagyobb 230-as széria egyik tagját is, melyek a hamarosan leköszönő generációhoz tartoznak, hiszen már elérhetőek a legújabb 140-es sorozat modelljei is.

A teleszkópos rakodók közül két típus mutatkozott be. A Case IH Farmlift 735 hét méteres emelési magassággal és maximum 3,5 tonnás emelőképességgel bír, járószerkezete pedig többféle kormányzási móddal rendelkezik. Ride Control rendszere egyenetlen terhelés esetén gondoskodik a rakodó gém lengéscsillapításáról. A Weidemann T4512 teleszkópgémes kompakt kisrakodó fokozatmentes hidrosztatikus meghajtású, négykerék kormányzással és összkerékmeghajtással rendelkezik. A motor és a fülke egymás mellé, a két tengely közé került, a teleszkóp pedig szimmetrikusan középen lett elhelyezve. Ezzel a kompakt elrendezéssel biztosított a fülke oldalsó beszállása, a tökéletes kilátás és a gémszerkezet egyenletes, szimmetrikus terhelése.

A Kverneland csoport termékeinek régi forgalmazója az Agro-Békés Kft. A partnertalálkozóra is jó néhány gépüket hozták el, illetve mutatták be. A szalma és takarmánybálák precíziós kiosztásához a Kverneland-Taarup 853 önrakodó, bálabontó kiosztó kocsit ajánlották, mely egyszerre két körbála szállítását és kiosztását tudja elvégezni. Az almozás és az etetés egy hidraulikus szabályozású kifúvó csatorna segítségével történik, melyhez szabályozható fordulatú ventillátor juttatja el a megbontott bála tartalmát. A 6 soros, függesztett Kverneland Accord Optima HD szemenkénti vetőgépet már régi ismerősként köszönthettük a bemutatón, míg a Kverneland RAU Ikarus permetező gépcsaládjából a 3800 literes S38 vontatott permetezőgép mutatkozott be. A növényvédőgép vízszintes összecsukású HSS szórókerete különböző hidraulikacsomagokkal választható, kiegyenlítő rendszere sík vagy dombos területekhez külön beállítható. A Kverneland szántóföldi kultivátor kínálatát a függesztett CLC Pro grubber és a vontatott CTC nehézkultivátor képviselte, melyeket gyakorlat közben is tanulmányozhattak a szakemberek. Mindkét eszköz speciálisan hőkezelt, zárt szelvényből készült, "C" alakú kapaszárakkal rendelkező kapái, a bevált laprugós túlterhelés biztosítással rendelkeznek. A Kverneland Accord Exacta CL függesztett műtrágyaszóró CenterFlow szórási rendszerénél a műtrágyaszemcsék a szórótárcsára zuhanás helyett, már eleve forgó mozgással érkeznek a szóró egységre.  ISOBUS kompatibilis automata kalibrálású folyamatos súlymérő rendszerrel szerelhető, amely automatikus kiegyenlítést végez rázkódás esetén és a lejtőkön is. Az állógép bemutató részen még további Kverneland munkagépek, rövidtárcsa és magágykészítő is kiállításra került.

A Vicon termékei közül a tavaly bemutatkozott új EXTRA tárcsás kaszacsalád 124-es modellje vonult fel. A fűkasza újdonság 1.70, 2.20 és 2.40 m munkaszélességben érhető el, és teljesen hegesztett kaszagerendellyel rendelkezik, teljesítmény igénye pedig 36 LE-nél kezdődik. Minden EXTRA 100 modell 15°-ban felfelé és 45°-ban lefelé mozgatható, ezáltal biztosítva a tökéletes vágási minőséget, még dombos körülmények között is.

A Vicon széles bálázó kínálatából, az RV5116F változó kamrás körbálázót láthattuk, mely 1,2/Ø: 0,8-1,65 m méretű bálákat készít. A bálamozgatásról és alakformázásról - három hengeren futó - öt gumiheveder gondoskodik. A bálázó kínálatukhoz tartoznak még a hazai gyártású McHale termékei, melyek közül a F5500-as fixkamrás típus mutatkozott be. A McHale bálázókon alkalmazott Drop Floor eltömődés gátló rendszernél a főhajtó lánc, csúszó kuplunggal van védve a TLT-én. Eltömődés esetén a nyomatékhatároló hangja figyelmezteti a kezelőt, aki hidraulikusan le tudja engedni a késtartót a traktor kabinjából. A leengedett késtartó megnöveli az áteresztés keresztmetszetét és a TLT újraindításakor a beékelődött termény keresztül tud áramlani a szeletelő egységen. Ezután a késtartó visszazárható és folytatódhat a bálázás.

Mint ahogy fentebb a bevezetőben már olvashatták a békéscsabai cég az idei évtől  a Cseh Bednar kizárólagos hazai importőrévé lépett elő.

A korábban STROM márkanevet viselő gyártó talajművelő és vetőgépei közül többet is felvonultattak a rendezők, sőt új Omega vetőgépükkel az év eleji hazai agrárseregszemlén való debütálása után itt találkozhattak ismét az érdeklődők. Az Omega-val vethetünk egyenesen szántásba, tarlóba vagy közvetlenül kultivátor után. 12,5 vagy 16,5 cm-es vetőcsoroszlya távolság választható,  és lehetőség van műtrágya kijuttatásra is.


A munka közben is bemutatott Atlas AO 5000 rövidtárcsa 620 mm átmérőjű, 6 mm vastag csonka kúp alakú csipkés tárcsalapjai lehetővé teszik 15 km/h munkasebesség mellett, akár a 18 cm munkamélység elérését is, aláforgató keverő hatása pedig a bemutató minden résztvevőjét meggyőzte.

A Swifter magágykészítő családot a 10 méter munkaszélességű SE10000 modell képviselte, mely Gamma-kapás művelőelemekkel, hidraulikus mellső simítóval, dupla crosskill hengerrel és finisher hengerrel szerelve bizonyította kiváló aprító porhanyító képességét.

A gyakorlati bemutatón két talajlazító munkáját is elbírálhatták a érdeklődők, hiszen mind a Bednar TerraLand TN4000 D7R és a KÜHNE KTL 5 véső rendszerű talajlazítók is bemutatkoztak.

Látványos volt a Jean de Bru Megapack henger munkája is, mely a korábban Kverneland LD SL Vibromat váltvaforgató ekével felszántott területet munkált el. A hidraulikusan összecsukható kivitelű eszköz hengertagjai önbeálló, kenhető golyóscsapágyakkal rendelkeznek, és a hengertagok központi felfüggesztése kiváló talajkövetést biztosít.

Külön érdekesség volt a hibridkukorica növényvédelméhez, címerezéséhez és az apasorok kivágáshoz kialakított francia FREMA AIGLON hidastraktor gyakorlati bemutatkozása, melyet a bemutatóra a HUNIPER Kft. által gyártott hazai permetező adapterrel szereltek fel. A hidas eszközhordozó járószerkezet hajtása Poclain hidrosztatikus rendszerrel valósul meg, légkondicionált vezetőfülkéje pedig légrugós vezetőüléssel van szerelve.

További képekért kattintson IDE

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?