Gép-Mix – a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával – 2015. május

Agro Napló
25%-kal kevesebb szennyeződés a takarmányban – MULTITASTMassey Ferguson Activa és Activa S kombájnok – felhasználói vélemények, gyakorlati tapasztalatokHidraulikus felső függesztőkar az AD-vetőkombinációhozTovábbfejlesztett kiemelő rendszer a KW 8.82/8 típusú rotoros rendterítőkön

25%-kal kevesebb szennyeződés a takarmányban – MULTITAST


Szálastakarmány betakarításkor a legnagyobb jelentőséggel a tiszta takarmánykészítés bír, hogy állataink egészségesek, magas hozamúak legyenek.

Ezért kezeli kiemelt helyen a bomlási veszteséget és a minimális szennyezést rendképzőinél a Pöttinger. Az igények kielégítésére az osztrák gépgyártó vállalkozás egy rendképzőt tervezett, valamint egy egyedülálló, ún. MULTITAST kereket fejlesztett ki, ami munka közben képes megvédeni a már levágott terményt.


MULTITAST kerék – egyedülálló a Pöttinger rendképzőknél

Nincs mese, az optimális talajkövetés érdekében szükséges egy MULTITAST kerék a rotor előtt. Ezt nevezikPöttinger MULTITAST-rendszernek. A kerék a rotorok előtt található meg, közel ahhoz a ponthoz ahol az ujjak a talajt érik. Ennek eredménye: az ujjak tökéletesen a föld felszíne felett vezetettek, jelentősen csökkentve ezzel a talajjal való érintkezést.  Biztosítja a rotor egység, az ujjak és termény védelmét. A széna megsértése több gyomot eredményez, több szennyeződést juttatva a takarmányba és ezzel egy időben csökkenti a betakarítás minőségét. A finoman futó rendképzőknek köszönhetően 15 km/h munkasebességgel magas minőségű munka érhető el. Betakarításkor nagyobb teljesítmény érhető el, mivel ép rendek képződnek, amik így még hatékonyabban felszedhetők.  Ez jelentős hozzájárulás a termelékenység növeléséhez. Egy TOP 762 C középrend-képzővel végzett teszt (DLG Fokus Test 11/13) bizonyítja, hogy a MULTITAST kerék jó talajkövetést és tiszta takarmányt eredményez. Egy MULTITAST kerékkel szerelt rotor 25%-kal kevesebb port /szennyeződést eredményez. Ha a rendkezelés során 2,3%-kal több talajszemcse (por) kerül a lekaszált fűbe (szénába), az hektáronként 207 kg/ha mennyiséggel több szennyezőanyagot jelent 9 t/ha éves hozam esetén.  (Talajszemcse tartalom MULTITAST-tal: 10,1%, és nélküle: 12,4%)

Massey Ferguson Activa és Activa S kombájnok – felhasználói vélemények, gyakorlati tapasztalatok

 Lajos Mihály – Agrofil Kft – Szigetköz – MF 7345 S MCS

Cégünk mezőgazdasági kutatás-fejlesztéssel és tanácsadással foglalkozik Magyarországon és nemzetközi szinten is. A gazdálkodók sajátos tápanyag-utánpótlási elveinkről ismerhetnek bennünket idehaza. Cégünk két telephelyen több mint 30 mérnököt foglalkoztat. Egyedülálló kísérleti felszereltségünket és tapasztalatainkat a termelők irányába is igyekszünk kamatoztatni. Az utóbbi évek jelentős befektetési lépése volt egy 150 ha-os kísérleti gazdaság létrehozása és felgépesítése a legmodernebb eszközökkel. Ennek a folyamatnak volt jelentős állomása a betakarítógép fejlesztés, ami –talán nem véletlenül- a MF márkára esett.

Már 90-es évek derekán Körösladányban láttam az MF kombájnokat dolgozni, tehát ismertük a márkát és jó tapasztalatok voltak vele. A jelenlegi beruházás előtt meggyőződtem róla, hogy az MF alkatrész és szerviz ellátottsága biztosított hazánkban, ami nagyon fontos egy betakarítógépnél. Nagyon segítet a döntésben, hogy a gépet az aratási szezonban kipróbálhattam, sőt a választott konstrukcióban ki is ismerhettem, ezért nem kellet „zsákba macskát” vennem. Magáról a gépről elsőre látszott, hogy amellett, hogy egy modern és kényelmes eszköz, technikai megoldásaiban borzasztó egyszerű, átlátható. Az elektronikája sem bonyolult, ami azért fontos számomra, hogy ne álljon a gép a tábla mellett felfoghatatlan hibák miatt.


Konkrét típust az igényeinkhez mérve választottunk: 150 hektár saját terület és bérmunka az éves munkája a gépnek. Így esett a választás az 5 ládás, 276 LE-s Activa S-re három dobbal. Terményből pedig repcén át kalászosokon keresztül a szója is megtalálható nálunk és partnereinknél.

Használat közben az első pozitív tapasztalat az volt, hogy minden kézre állt, nagyon jól és egyszerűen be lehetett állítani a gépet.  A  harmadik dobbal kellett ismerkedni csak kicsit, hogy mikor működtessük és mikor ne. (Az MF-nek egyedileg felhajtható a harmadik dob alatti kosara, így kvázi eldönthetjük, hogy használjuk-e vagy nem- a szerk.)

Az egyik ok, amiért az MF-et választottuk a PowerFlow szalagos vágóasztal volt. Lényeges egyenletesebb a terményáram, valamint a dőlt állományban is segíti a behúzást a szerkezet. A gép kapacitását tökéletesen ki lehet használni vele  - se veszteség nincs az asztalon se teljesítményvesztés / csökkenés nincs miatta.

A kombájn fülkéje még egy jól megtermett kezelő számára is kényelmes és élhető. Nekünk még nem a vadonatúj fülke van, ott domborúbb az üvegfelület és a vezetőülés ülőlapja hosszabb –az biztosan még jobb, de mi erre sem panaszkodunk, még egy hosszabb napra is egy pilótának komfortos a kabin.

A harmadik dobot ki tudjuk használni. Például rozs vágásnál nagyon jól jön az extra, erősebb cséplés. A lényeg viszont, hogy az aratás minőségével maximálisan meg vagyunk elégedve, ami a harmadik dobnak is köszönhető. Saját részre vetőmagot vágunk és gyakorlatilag kombájntisztán csáváztunk.

Kis dolog, de lényeges, hogy a karbantartása pofon egyszerű az MF-nek. Könnyen elférek a motortérben, nincs sok zsírzópont, biztonságos a felépítmény, mert mindenhol található korlát és kapaszkodó, a létra nagyon jó. A szecskázó és pelyvaterítő is kiváló minőségben dolgozik  - szélben is be tudom úgy állítani úgy, hogy ne hordja szét az aprítékot. Nagyon jó döntés volt az MF kombájn, hibátlanul dolgozik.

Odorics Zoltán – Beled – Győr-Moson-Sopron megye – MF 7347 S MCS

A gazdaságban egy 6 ládás MF 7347 S kombájn található 306 LE teljesítménnyel, 6.2 m-es PowerFlow szalagos vágóasztallal és egyedi háromdobos leválasztórendszerrel. Az MF márkát már '98 óta ismerem, első gépem egy 100 LE-s traktor volt, amit követett egy 185 LE-s erőgép. Kombájn beruházásnál megbízható és takarékos megoldást kerestünk, és a traktorok tapasztalataiból kiindulva az MF pont ilyen.

Olyan betakarítógépre volt szükségünk, amely a 200 Ha saját terület mellett a 150 Ha bérmunkával is megbirkózik. Azonban az új géppel a béraratási munkám is megnőtt, tehát átlagban 500-600 hektárt vágunk vele egy szezonban, a csúcs pedig 800 Ha volt. Továbbá a táblaméretek (a 200 Ha föld 50 darabból áll) végett a kompakt forma és jó fogyasztás is elsődleges szempontok voltak. A vásárlás előtt már szimpatikus volt az MF ár/érték aránya, valamint nagyon jól nézett ki a „masina”. Hallottuk máshonnan, hogy jó a betakarítógép, rendkívül tisztán és takarékosan dolgozik, de látni először a saját gazdaságunkban sikerült: az Austro Diesel kipróbálásra rendelkezésünkre bocsátott egy gépet, ami meggyőzött minket.

Vásárlás után a PowerFlow szalagos asztal munkája tűnt fel először, nagyon jól bevált. A terményáram sokkal egyenletesebb tőle. 80-90 mázsás gabonákat vágtunk vele szinte minden területen, még a magasszárú osztrák fajtából is. Volt, hogy olyan magas volt a szalma, hogy egy hektárból 13-14 kockabála kijött. Tehát ilyen körülmények között is tökéletesen továbbított a PowerFlow. Repcében is nagyon könnyű dolgozni vele, 10-15 perc alatt megvan a teljes átszerelés.

A teljesítménnyel meg vagyok elégedve. A saját rekordom, hogy 66 mázsás búzából egy nap alatt levágtam 200 tonnát 30 hektáron úgy, hogy 3-szor fogtam fel és le az asztalt, illetve kamiont pakoltunk a sor végén minden „oda-visszánál ürítve”. Nekem ez volt a legtöbb, de a gép bírt volna többet is. A másik eset, amikor 43 mázsás repcében 14 hektárt levágtunk 4,5 óra alatt és a minőség tökéletes maradt. Itt mértük az eredményeket: 8 km/h-val, szecskázót bekapcsolva 13 l/ha-ra jött ki a fogyasztás, ami nagyon jó érték. Szecskázó nélkül 10-11 liter lett volna az MF étvágya ilyen mennyiségű repcében is!

A fülke teljesen jó – ugyan nekünk még az egyel régebbi verzió van, a vadonatúj ProLine fülke még jobb, tágasabb lehet. A mi kombájnunkon nagy előny a kiváló klíma – a nagy melegben sem kell a ventilátort 1-es állás fölé állítani.


Deák Tamás – Csenger – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – MF 7240

Az MF kombájnokat először 2013-ban a Farmer Expo-n az Agroker Holding Zrt. standján néztük meg. Széles volt az MF típusválaszték, így a mi igényeinkre és üzemméretünkre való tökéletes gép kiválasztása is könnyen ment. A kombájnt saját részre vettük- 150 hektárra-, bérmunkát nem végzünk.


Eddig mi is másra támaszkodtunk, de el kell mondanom, hogy ég és föld a különbség a saját és a bér között. Most ott és akkor vágunk, amikor a legoptimálisabbak a betakarítási körülmények. Amikor megérkezett hozzánk az 5 ládás MF elkezdtük megtanulni. A fülkében mechanikus működtetésű a cséplés és vágóasztal beindítás, valamint az ürítés is, amiben semmi rossz nincs. Persze, megvan a gépben a hatékonyságot növelő minden alap elektronika, de nincs semmi túlbonyolítva. A kombájn 4.2 m-es vágóasztallal van szerelve, ami fogyasztás illetve teljesítmény szempontjából is ideális. Akinek kis területei vannak, oda nagyon javaslom ezt az MF-et – gyönyörűen lehet manőverezni a táblákban és vonulni is pofonegyszerű közöttük.  A vágóasztal nagyon szépen dolgozik és a kombájn méreteivel, kapacitásával tökéletesen harmonizál. Hagyományos rendszerű (nem szalagos), de ez is nagyon szép tarlót hagy maga után. A Schumacher kaszaszerkezet ugyanaz, mint a nagyobb gépekben és igazán minőségi megoldás.

A kedvenc részem a gépen azonban a cséplő-leválasztó rendszer. Tetszik, hogy a kombájn „belseje” megegyezik a nagyobb Activa-val mind a dob, kosár, ládák esetében. A teljesítmény pedig megfelelő, tavaly még csapadékos, süppedős talajban is vitte a kukorica adaptert a kombájn és tudtunk haladni. A 7240-est kipróbáltuk már búzában, tritikáléban, napraforgóban, kukoricában és nagyon szépen és tisztán dolgozik. A minőség kukoricában a legszembetűnőbb: a csutka hátul egy egészben és egyetlen szem nélkül hagyja el a gépet. Gabonában stabilan 10 hektár fölött tudunk vágni naponta, de nagyobb tábla esetében elérheti akár a 16 hektárt is. Tudja azt a teljesítményt az MF, mint sok 200 LE fölötti társa. A fogyasztása őszi búzában szecskázóval 12 l/ha volt 6-7 km/h-val illetve sok vonulással. A kombájn karbantartása átgondolt és logikus. Nagyon könnyen ki lehet fújni a hűtőt.  Az elszívó rendszere is nagyon komoly, mert bármilyen porosak a körülmények nem melegszik soha a gép. Ez egy sokkal nagyobb teljesítményű és kapacitású gép, mint amit az ember elsőre gondolna róla.

Forrás: www.austrodiesel.hu

Hidraulikus felső függesztőkar az AD-vetőkombinációhoz

Ahhoz, hogy a talajművelő eszközt szóló-munkagépként is lehessen használni, az Amazone az AD ráépített vetőgéppel szerelt vetőkombinációihoz most a hidraulikusan állítható felső függesztőkart ajánlja kiegészítő eszközként. A speciális emelőszerkezet segítségével a talajművelő eszköz és a vetőgép között a vetőgép a dugattyúrúd kifelé mozgásakor előre billen. Ekkor a csoroszlyák és a pálcák kb. 100 mm-rel kiemelkednek és a talajművelő eszköz kapái kb. 30 mm-rel mélyebbre mennek a földbe.


Ebben a helyzetben a munkagépet gond nélkül lehet a területek előlazításához használni. További előnyök a tiszta előmunkálatok elvégzésének lehetősége a szántóföld-sarkokon, valamint a magasabb hasmagasság a fordulókban történő munkavégzéskor.

Amikor a dugattyúrúd befelé mozog, a vetőgép normál munkahelyzetben van. Más gyártók megfelelő rendszereivel összehasonlítva azt az előnyt biztosítja, hogy a dugattyúrúd vetés közben nem szennyeződik. Ezenkívül a vetőcsoroszlyák és -pálcák kívánt munkamélységét megbízhatóan lehet fenntartani, ha a vontató hidraulika-rendszerében működési zavarok keletkeznének enyhefokú tömítetlenség miatt.

Az Amazone a hidraulikusan beállítható felső függesztőkart valamennyi AD-vetőkombinációhoz kínálja, melyek 580-as sávosan tömörítő hengerrel vagy 600-as tüskés hengerrel vannak szerelve.

 

Továbbfejlesztett kiemelő rendszer a KW 8.82/8 típusú rotoros rendterítőkön

A 8 rotor mostantól még rendkívül lejtős talajon is megbízhatóan engedhető le a munka- pozícióba a Krone KW 8.82/8 rendterítőkön – úgy, hogy ezért felárat sem kell fizetni. Mostantól a Krone KW 8.82/8 rotoros rendterítő összes változatát kettős működésű munkahengerekkel szerelik, amelyek megbízhatóan szabályozzák az oldalszárnyak állását, hiszen még rendkívül nehéz terepen is egyenletesen és azonos mértékben engedik le őket munkapozícióba. Az újítás a kezelő kényelmét is fokozza, hiszen a hidraulikus rendszer feleslegessé teszi a kábelek és reteszek használatát.

A KW 8.82 (8 rotoros, rotoronként 6 fogas karral szerelt) gép másik kiemelkedő műszaki jellemzőjét az Octo-Link körmös tengelykapcsolók jelentik. Ezek a minden helyzetben megbízható erőátvitelt garantáló- karbantartás-mentes tengelykapcsolók nem igényelnek kenést. Ugyanez jellemzi a rotorok zárt házban elhelyezett hajtóműveit is, amelyeket folyékony zsírral töltenek fel. Ezek a – kereszttartók alá szerelt – hajtóművek szerkezeti elemekként is funkcionálnak.

További előnyök: A traktorhoz közel függeszthető KW 8.82/8 gép kiváló tömegeloszlást biztosít, miközben a gépkapcsolat a megművelendő táblák között közlekedik. A gép tárolási helyigénye is rendkívül csekély. Kézi határszórási rendszere tökéletes szórásképet biztosít, opcióként azonban hidraulikus rendszer is rendelhető. 

A KW 8.82/8 műszaki adatai:

  • Munkaszélesség: 8,80 m
  • Teljesítmény: közel 9 ha/h
  • Rotorok száma: 8, fogas karok száma rotoronként: 6
  • Igényelt traktorteljesítmény: kb. 55 kW / 75 LE

 Olvasta már?

 Aprómagszórók a Vogel-Noot kínálatában

INVEST Kft. Akciós hírlevél – 2015. május

Napelemrendszer a Pap-Agro Kft.-nél – várható pályázat

Elhelyezték az Apollo Tyres magyarországi gyárának alapkövét

 

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Traktor vezetőfülkék világa

Traktor vezetőfülkék világa

A traktorok vezetőfülkéje az a munkahelyi környezet, ahol a jármű vezetőjének akár naponta – ha megszakításokkal is – 8-12 órát is el kell töltenie. N...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!