2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Nélkülözhetetlen gépek a szőlészetben

Agro Napló
Szőlészeti gyakorlati gépbemutatót tartottak április 8-án Villányban, ahol az ágazatban fontos eszközökkel – Hardi, Deutz-Fahr és Gregoire – találkozhatott az a közel száz érdeklődő, akik ellátogattak az esemény helyszínéül szolgáló Günzer Pincészetbe.

A korszerű szőlőültetvényekben az eredményes növényvédelemhez korszerű permetezőgépek szükségesek. A világon élenjáró, nálunk is jól ismert dán Hardi cég ilyenek gyártásában folyamatos fejlesztőmunkájának köszönhetően vezető szereppel bír. Erről győződhettünk meg a függesztett Zenit 600 és a vontatott Zaturn 1000 bemutatásakor.

A 600 literes Zenit 600 típusú axiálventilátoros, ködképzős permetezőgép a meredekebb dombokon fekvő keskeny szőlősorok vegyszerezésének kiváló eszköze. Az 1350 mm magas és mindössze 1200 mm széles növényvédő gép a legkorszerűbb Hardi permetezéstechnikai elemekből épül fel, amelynek legfontosabb része az AG820  típusú levegőrendszer. A 820 mm átmérőjű ventilátorlapáttal 35 000–45 000 m3/h levegőszállítási teljesítmény érhető el, ami hatékony munkát biztosít maximum 4 m szélességű és 3 m magasságú szőlősorokban. A vegyszert 140 liter/min szállítási kapacitású Hardi membránszivattyú szolgáltatja

540 1/min kardánfordulaton. A DUO-V deflektor használatával csökkenthető a vegyszerelsodródás, a permetlé célzottan a zöld felületre kerül.

Az ugyancsak ilyen szivattyúval ellátott vontatott Zaturn 1000 literes permetező a nagyobb kiterjedésű szőlőültetvények hasznos növényvédő eszköze. A formás külső egy valóban korszerű, univerzális berendezést „takar”. Jó súlyelosztása révén stabilan üzemeltethető többféle szórószerkezettel. A minden követelménynek megfelelő Zaturn 1000 típusjelű permetezőn ugyanaz a 35 000–45 000 m3 óránkénti levegőszállítási teljesítménnyel bíró AG820 volt adaptálva, mint az előzően említett típuson.


A stabil és a jó súlyelosztás jellemzi a Zaturnt

A harmadik bemutatott gépen a cég egyik újdonsága, az IRIS-2 elnevezésű szórószerkezet volt működés közben látható, továbbá az eszközt egy P540 Radial típusjelű, 14 000 m3/h levegőszállítási teljesítményű ventilátorral látták el. Az ütésálló, törésbiztos műanyagból készült konzolok két sor minden oldalról történő permetezésére képesek. Az 1,5 m hosszú, függőleges konzolokon négy állítható és lezárható szórónyílásban elhelyezett fúvókákból szabályozott és irányítható légárammal juttatható ki a vegyszer, hibátlan szórásképpel. Ez a rendszer kiváló fedettséget és a hagyományos szórószerkezetekhez képest a zöldállományban kisebb mechanikai károsítást eredményez. A konzolok fesztávolsága és dőlésszöge hidraulikusan állítható. Vonuláskor a konzolok behajthatók.

Egy Hardi ültetvénypermetező jó megoldás lehet a hazai szőlőművelés gépesítésében. Üzemeltetésükhöz a megfelelően korszerű, szűkített nyomtávú, univerzális traktorok rendelkezésre állnak. A bemutatón a Hardi permetezőket az európai szőlészetekben népszerű Deutz-Fahr AgroPlus traktorok működtették.


DF Agroplus 420 F ültetvénytraktor

A 63 kW (85 LE) teljesítményű 410 S és a 71 kW-os (96 LE-s) 420 F típusok high-tech felszereltségű, alacsony építésű, összkerékhajtású, kompakt traktorok a sorozat legnagyobb modelljei. Erőforrásuk a jól bevált SDF motorcsalád négyhengeres, 4 literes változata, amely teljesíti az EUR III/Tier 3 emissziós normákat. A kisebbik traktort alapkivitelben a 30/15 fokozatú Powershift, a nagyobbat a praktikus, 45/45 fokozatú, terhelés alatt kapcsolható ECO Speed váltóval szerelik, amelyek sokfokozatú mászósebesség-tartománnyal is rendelhetők. Mindkét váltóval 40 km/h menetsebesség érhető el. Hidraulika rendszerükben 58 liter/min szállítási teljesítményű ikerszivattyúval 190 bar nyomású olajáram biztosítható. Hátsó 3-ponton az emelőerejük 3,6, a mellsőn 1,5 tonna. A hátsó TLT-k fordulatszámai 540/540E/1000, míg a mellsőké 1000  1/min.

Az őszi szüretre is gondolva a bemutatón megismerhettük a francia Gregoire G7.240 típusjelű szőlőkombájnt is, amelyet a jól csengő Cognac településen gyártanak. A négykerék meghajtású, hidas felépítésű, önjáró gép motorteljesítménye 123 kW (167 LE). Hossza 4900, magassága 3700 milliméter. A szedőalagút függesztett, ingás kivitelű, a kíméletesen dolgozó 14 verőléc a két oldalon futó 22-22 darab fogadótálcára „szedi” a szőlőfürtöket, amelyek a 3000 literes gyűjtőtartályba kerülnek. Komfortos vezetőfülkéje, korszerű kezelőrendszere kényelmes körülményeket biztosít a kombájn vezetőjének.

  

További képek a szőlészeti bemutatóról:

www.facebook.com/agronaplomagazin

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még van elnyerhető forrás öntözésre

Még van elnyerhető forrás öntözésre

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztését célzó pályázaton még van elnyerhető forrás – írja a nak.hu. Az egyszerűbb igénylésért ügyfélbarát...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!