Beindul a gabonapiac

Agro Napló
Itt a tavasz, kezdődnek a munkák a földeken és ezzel párhuzamosan élénkül a forgalom a határidős gabonapiacokon. Tavaly ilyenkor minden piaci szereplő kelet felé figyelt, az orosz-ukrán konfliktus következményeit találgatta. Az árak az egekbe szöktek, a gazdák magas őszi eladási árakban reménykedtek. Az időjárás másképpen gondolta, szinte minden termőterületen rekord betakarítást hozott az év, a tavasz végétől az árak összeomlásszerű zuhanásnak indultak.


A különbségek jelentősek, pláne ha hozzávesszük milyen mélységekben jártak az árak szeptemberben: 170 EUR alatt is volt a búza és 131 EUR jelentette a mélypontot a novemberi kukoricában. Most kezdődik az időjárási piac, beindul az idei termés megbecslésére irányuló adatáradat feldolgozása, beárazása. Megismétli magát a tavalyi extrém kilengéseket hozó év vagy ismét a szárazság hajtja egyre magasabb szintre az árfolyamokat?

A válaszokat még nem tudhatjuk, de az idei év árfolyam-fedezési stratégiáját már kidolgozhatjuk. Eladóként milyen árfolyammal lennénk elégedettek? Ha nem döntjük el előre, akkor könnyen abba a hibába esünk, hogy amikor az adott szintre emelkedik a kurzus, nem adunk el, bízva a pillanat hangulatában és a további emelkedésben. (Ismerős tavalyról?)

Ezért két eladási megbízással kezdjük az évet, mindkettő jelentősen magasabb szinten van az aktuális árfolyamnál, de már olyan szinteket jelent, ami az elmúlt évek átlagában már jó eladási árnak számít. Lehet, hogy az idei év szárnyaló árakat hoz és veszteséget fogunk elszenvedni ezeken a pozíciókon, de ha minden évben ezzel a szinttel számolhatnánk, az már jó átlagos megtérülést biztosítana. A lényeg a hosszú távú kiszámíthatóság és a tervezhetőség. Novemberi kukoricában 179 eurón, míg a decemberi búzában 189 eurón rakunk be visszavonásig érvényes eladási megbízást 50-50 kontraktusra.

Ha ott teljesülnek az már jó szint, akármi is történjék utána.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?