Kistermelők Háza ünnepélyes avatása és megnyitása (x)

Agro Napló
Az „ötlet”  Egy speciális piac és közösségi tér létrehozása volt, mely interaktív teret és lehetőséget biztosít a térség termelőinek és vállalkozásainak termékeik piacra segítésére, szakmai tájékozódás igénybevételére és különféle rendezvények megtartására.

Célunk Szentlőrincen, a Vásárcentrum részeként egy speciális piac és szakmai közösségi tér létrehozása volt. Ezt alapul véve terveztük meg Szentlőrincen a meglévő vásárcentrumunk részeként ezt a multifunkcionális épületet, a Kistermelők Házát, mely a jövőben terveink szerint eredményesen fogja szolgálni a termelőket és a vállalkozásokat, s ezáltal, a vidékfejlesztés célkitűzéseit.

A Baranya Megyei Vállalkozói Központ a „Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 156/2012. (X. 5.) számú KÖZLEMÉNYE, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a falumegújításra- és fejlesztésre LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével” című intézkedése 3.) 3. ca) fedett és fedetlen elárusítóhelyek célterületét megpályázta és megnyerte 2013. nyarán.

A Támogatás összege: 19 997 261 Ft

A projekt közvetlen kivitelezési értéke: 24.996.576 Ft

A fejlesztés helyszíne: Szentlőrinc Vásártér -  Baranya Megyei Vállalkozói Központ vásárcentruma  

A megvalósítás első lépése volt az Ünnepélyes alapkő letétele, melyet a Vállalkozói Központ legnagyobb kiállítási eseményén, a Szentlőrinci Gazdanapokon tartottunk meg 2013 augusztusában.

Az alapkő letételénél jelen voltak, a Kistermelők Háza alapkövét lerakták: Czerván György államtitkár úr és Tiffán Zsolt úr a térség országgyűlési képviselője.

Az építkezés kivitelezője - illeszkedve a pályázati vállalásokhoz és a projekt filozófiájához - helyi vállalkozás, a szentlőrinci Daneszko Kff.

A kivitelezés 2013 októberében kezdődött meg, és 2014 év júliusának végén fejeződött be.

A Kistermelők Háza funkciója, célja

  • multifunkcionális épület, professzionális infrastruktúra, amely kiváló kommunikációs lehetőséget nyújt a kistermelőknek, helyi termelőknek, családi gazdaságoknak, akik megélhetési forrásaik biztosítását elsősorban a vidék adta lehetőségek kiaknázásában látják
  • a vidék természeti és társadalmi erőforrásai kihasználásának ösztönzése, erősítése, népszerűsítése
  • a helyi termék népszerűsítése a potenciális vevőkörben, a vásárlói szokások és szemlélet fejlesztése
  • hagyományos piac, rendszeresen árusítanának helyi és környékbeli termelők, kézművesek, nem csak az épületben, de igény szerint az épület előtt felállított sátrakban is
  • szezonális terményakciók (pl. befőzéskor gyümölcsvásár, téli krumpli, zöldség vásár, stb.), növényvédő szerek, ünnepekhez és rendezvényekhez kötött tarka vásárok, akciók, stb. szervezése
  • az eladótér kiállítófalain a befogadott és folyamatosan kapható árukat helyeznénk el és értékesítenénk: gyümölcsszörpök, tészták, lekvárok, teák, kézműves termékek, feldolgozott hús- és füstöltáru, minden, a térségben elérhető termék – a lehetőségnek nincsenek korlátai…
  • rendezvényeket, konferenciákat, szakmai programokat, esetenként tájékoztatókat, tanácsadást szervezni, kvázi „inkubátorházként” is működhetne. Ugyanis egyre nagyobb igény van - különösen a turisztika, a vidékfejlesztés területén - a helyi rendezvényekre, a közösségi terek, különösen kisebb falvakban azonban nem alkalmasak nagyobb létszám befogadására, a helyi termék és attrakciók bemutatására, a vidékfejlesztési szakértői programok bonyolítására
  • folyamatban lévő oktatási, képzési program helyszíne, „Vállalkozói attitüd fejlesztése kistermelőknek”

Tekintettel arra, hogy tudomásunk szerint ilyen Magyarországon még nincs, abban bízunk, hogy az épület és a szolgáltatások különlegessége, a Szentlőrinci Gazdanaphoz kötődése, a jó marketing nem csak a környék lakóit, de a turistákat is idecsalogatja, azaz turisztikai attrakcióként is jelentős lehet.

 A károsnak tartott élelmiszerek háttérbe szorítása, a „magyar termék” népszerűsítése, a hagyományok iránti nosztalgia felerősödése ma egy ilyen kezdeményezésnek kedvez, sikerrel kecsegtet.

A Kistermelők Háza, mint egyedi rendezvénytér a meglévő Kemencés Udvarunkhoz is kapcsolódni tud, hagyományőrző és más gasztronómiai rendezvények, fesztiválok, kóstoltatás együttes helyszíne lehet.

 

Amiben bíztunk, amikor belevágtunk...

  • a Vállalkozói Központ több mint húsz éves vállalkozásfejlesztésben, rendezvényszervezésben, a szentlőrinci telephely üzemeltetésében, finanszírozásban megszerzett szakmai tapasztalata
  • Szentlőrinc várossal hosszútávra szóló, érvényes megállapodás van, amelynek egyik deklarált célja a fejlesztési lehetőségek kihasználása, a két évtizedes együttműködés pedig megteremtette azt a bizalmi alapot, jogi garanciát, amely mindkét fél számára elengedhetetlen és megnyugtató
  • ezek a típusú vidékfejlesztési módszerek külföldön nagyon jól működnek, részünkről nincs olyan fejlesztési módszertan, amit ne ismernénk, ne tudnánk adaptálni, mi több saját, innovatív ötletekkel is erősítettük/jük a projektet.

Amit más nem, de mi tudunk a „házlakóknak” nyújtani…

  • a kistermelő felkészültségéhez, képességéhez, készségeihez alkalmazkodó, időben nem szigorúan limitált támogató tanácsadást, mentorálást, modul rendszerű, az adott vállalkozói kör által igényelt és rászabott képzést és készségfejlesztést, projekttervezést és menedzselést
  • európai szintű és komfortfokozatú piacteret

 

Tisztelettel:

Pohl Marietta

ügyvezető igazgató sk.

Képgaléria megtekinthető ITT!

Hanganyagok a megnyitóról ITT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?