Kitörési lehetőség kis-és középvállalkozásoknak (x)

Agro Napló
Felpörgetné a vállalkozói hitelezést az OTP Business

„OTP Business 250 Hitelprogram” néven új, kifejezetten a kis- és középvállalkozásokat (kkv) megcélzó hitelprogramot hirdetett meg az OTP Business, amellyel újabb lökést kíván adni a magyarországi vállalkozói hitelezésnek. A program keretében a vállalkozások többféle hitelkonstrukció közül választhatnak, legfeljebb 250 millió forintos keretösszegig. Az OTP Business 250 Hitelprogram újdonsága, hogy a vállalkozások egyszerre juthatnak folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hitelhez, miközben az egyszerűsített feltételeknek köszönhetően lényegesen gyorsabb hitelelbírálásra számíthatnak.

2015. április 8. A vállalati hitelezés élénkülése az egyik legfontosabb feltétele a magyarországi gazdasági növekedés fenntarthatóvá tételének. Ugyanakkor a kis- és középvállalkozások jelentős hányada a lassú hitelbírálati folyamat, a túlzott biztosítékigény vagy éppen a saját forrás hiánya miatt nem jut fejlesztési, működési forráshoz. A felmérések szerint a vállalkozások épp emiatt említik lényeges szempontként a bankválasztáskor az adott bank hitelezési hajlandóságát és képességét. Erre az üzleti igényre kíván választ és egyúttal a hazai vállalkozói hitelezésnek újabb, jelentős lökést adni az OTP Business, amely új vállalkozói hitelprogramot hirdet meg OTP Business 250 Hitelprogram néven. Az OTP Business 250 Hitelprogramba az évi 250 millió forintnál nagyobb árbevételű vállalkozások kapcsolódhatnak be, amelyek egyszerre juthatnak folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hitelhez is. Az egyes hitelösszegek 10 és 250 millió forint között változhatnak, az elérhető legnagyobb hitelösszeg több hitel együttes igénylése esetén 250 millió forintban maximalizált.

„Célunk az, hogy minden eddiginél sokoldalúbb és rugalmasabb hitelfelvételi lehetőséget kínáljunk a magyarországi kis- és középvállalkozásoknak. Kiemelt figyelmet fordítottunk a hitelbírálati folyamat egyszerűsítésére és felgyorsítására is. A termék megjelenését nagy várakozás övezi, hiszen hamarosan kiírásra kerülnek az új támogatási ciklus első uniós pályázatai” – jelentette be egy mai sajtóbeszélgetésen Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A korábbi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy a vállalkozások számára a megfelelő biztosíték előteremtése is gyakran problémát jelent. Így az OTP Business 250 Hitelprogramban forrást igénylő vállalkozások a gyorsított eljárás mellett maximum 100 millió Ft-ig jogi biztosíték nélkül is folyószámlahitelhez juthatnak. Beruházási és forgóeszköz finanszírozásnál pedig meghatározott feltételek esetén lehetőség van arra, hogy a finanszírozott eszközök fedezetbe vonásán túl további biztosíték ne kerüljön kikötésre. „Az OTP Business érti, hogy a kis- és középvállalkozásoknak sokszor nehézségbe ütközik a tárgyi fedezet biztosítása, pénzintézetünk az új hitelprogramba foglalt könnyített feltételek révén erre is választ kíván adni” – hangsúlyozta Csonka Tibor az OTP Business ügyvezető igazgatója.

Az OTP Bank elkötelezett a magyarországi vállalkozások sokrétű finanszírozásában, a hitelprogram előkészítése során pedig kiemelt szempont volt, hogy a hitelt igénylő vállalkozások elérhető áron jussanak a hitelekhez, és a legkedvezőbb áru MNB Növekedési Hitelprogram (NHP) kínálta lehetőségeket is ki tudják használni.

Csonka Tibor elmondta:„Az OTP Business komoly perspektívát lát a vállalati hitelezésben: képes és akar is hitelt adni, maga is tevőlegesen hozzá kíván járulni a magyarországi vállalati hitelezés felpörgetéséhez. Fontos tény, hogy pénzintézetünk a magyarországi kkv-k 25 százalékával van közvetlen kapcsolatban, ezért minden piaci szereplőnél jobban érti a vállalkozások gondolkodásmódját, problémáit, igényeit. A vállalkozók pedig gyors, rugalmas ügyfélkiszolgálást igényelnek, ez talán még fontosabb számukra, mint az ár amelyet ennek ellenére piacképessé kell tennünk.”

Az új EU-s finanszírozási időszakban több-száz milliárd forintos keret áll a kkv-k rendelkezésére pályázati források formájában. A források lehívása csak abban az esetben lehet sikeres, ha az önerő biztosítása is zökkenőmentes. Az OTP Business 250 erre a problémára is megoldást kíván nyújtani, hiszen az uniós támogatással megvalósuló beruházások esetén a programot kiíró pénzintézet akár önerő nélküli finanszírozást is vállal a hozzá forduló vállalkozásoknak.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?