Két nap, mely a régió sertéstenyésztésének központjává tette Magyarországot

Agro Napló
„Topigs Norsvin az innovatív sertés genetikai vállalkozás” címmel az elmúlt két hónapban két helyszínen került megrendezésre a Topigs Norsvin Danubia által szervezet workshop. A rendezvényeken több mint 350 sertéstenyésztő volt kíváncsi a Topigs Norsvin újdonságaira. A résztvevők Magyarországon kívül 6 másik ország szakembereinek sorából kerültek ki. Az előadók között több hazai és külföldi szakember mellett Anders Øfsti, a Topigs Norsvin regionális igazgatója ismertette a két vállalat fúziójával létrejött új sertéstenyésztő világcég jövőbeli terveit.

Az elmúlt két hónapban Bikalon és Hajdúszoboszlón került megrendezésre a Topigs Norsvin Danubia immár sok-sok éves hagyománynak számító workshopja.Az idei rendezvény címe: „Topigs Norsvin az innovatív sertés genetikai vállalkozás” volt, mely jól kifejezte a cégünk életében az elmúlt év során bekövetkezett változásokat. Vállalatunk regionális szerepéhez méltóan a résztvevők 7 ország vezető sertéstenyésztő vállalkozásait képviselték. Az előadások megértését szinkrontolmácsok segítették.



Előadóink között üdvözölhettük a Topigs Norsvin területi igazgatóját, Anders Øfsti urat is. Az előadások során a résztvevők megismerkedhettek a termékpalettánkban újdonságnak számító Norsvin Duroc terminál kannal és a TN70-es szülőpár kocával, ugyanúgy, mint a telepi kocamenedzsment, vagy a telepi InGene rendszeren alapuló tenyésztés és a MTK-ról származó sperma használata során figyelmet érdemlő pontokkal.



Hajdúszoboszlói rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium Kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa, aki az egybegyűlt sertéstenyésztőket tájékoztatta a sertéstámogatások idei rendszeréről. A felelősségteljes és etikus állattartás híveként meghívtuk előadást tartani dr. Simon Cecíliát, aki az állatjólét jó néhány, a termelők számára fontos és hasznos szempontjával ismertette meg a hallgatóságot.

A hagyományoknak megfelelően idén is lehetőséget biztosítottunk egy általunk hasznosnak ítélt, a sertéstenyésztők számára lehetőségeket tartogató vállalkozásnak a bemutatkozásra. Az idei bemutatkozó egy olyan új, számítógép vezérelte, automatizált takarmánykiosztó berendezést mutatott be kocák számára, mellyel növelhető a fiaztatóban való takarmányfelvétel, ezáltal a választott kocák kondíciója és a választott, valamint következő almok minősége.



Az előadások sorának méltó megkoronázásaként sor került az idei évben kiemelkedő munkát végző vállalkozások teljesítményének oklevelekkel és díjakkal való elismerésére. Az idei évben 3 kategóriában (szaporaság, termékenyítés és hizlalás) díjaztuk a legjobb termelőket. Szerencsére a sok kiváló eredményt elért telep miatt az idei évben az eddigieknél is nehezebb dolgunk volt. A díjazottak 3 ország 18 telepét képviselték. A rendezvényt cigányzenével kísért vacsora zárta, mely alkalmat adott a kötetlen beszélgetésekre és az országhatárokon átívelő tapasztalatcserékre.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdaság...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!