Versatile kombájn, a kifizetődő befektetés!

Agro Napló
Üzemi tapasztalataikról kérdeztünk Versatile kombájn (és traktor) tulajdonosokat, mi a véleményük a Magyarországon 2011 óta elérhető Versatile márkáról, mennyire volt jó vétel a mostani tapasztalatok ismeretében. A válaszokat a győri székhelyű Vektor Holding Kft. – a Versatile kizárólagos forgalmazójának – partnereitől kaptuk. Őszinte véleményeiken és a pozitív tapasztalatokon mi is meglepődtünk, a gazdálkodók a kombájnnál nem csak az ár-érték arányt emelték ki.

Ifj. Sajgó Ferenc, Patak

VERSATILE ACROS 560


„A kombájn után vettünk egy traktort is.”

A Sajgó-Pataki Kft. kb. 900 ha-on gazdálkodik, szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. A búza, napraforgó, kukorica, silókukorica, repce, lucerna, réti széna területek mellett a 180 tejelő tehénnek szükséges legelő teszi ki területeik nagy részét.

Az aratáshoz – régi kombájnjukat kiváltva – a Versatile Acros 560-at használják. A kombájn szerethetőségét illetően kiemelték annak nagy teljesítményét, jó fogyasztását, megbízhatóságát. Kifejezetten előny szerintük a gép egyszerű felépítése, a jó hozzáférés karbantartáskor, beállításkor és szereléskor. Fülkéje kényelmes, csendes, jó benne dolgozni. A műszerek ergonómiája jó, könnyen átláthatóak, a műszerek jelzései egyértelműek – tudtuk meg a kombájn kezelőjétől. Nagy előny, hogy nincs AdBlue. Elmondásuk szerint minden kultúrában tisztán dolgozik, nem szór, nincs törtszem, csak jól be kell állítani.

Elégedettek a Vektor Holding Kft.-vel is, jó a kapcsolat a Vektor munkatársaival, Pohárnok Pállal, Bakonyi Jánossal és kiemelten elégedettek a szervizszakemberrel, Szebellédi Norberttel. Véleményük szerint ”nem mondható el minden kereskedő cégről, hogy nemcsak az eladáskor, hanem utána is fontos a vevő!”

Annak idején a nagyon jó ár-érték aránya miatt választották ezt a típust, ami aztán több tekintetben is bizonyított. A gyár részéről is folyamatosnak mondható a kapcsolattartás, többször voltak Patakon a gyár képviselői.

A Cummins motor nagyon jó, ráadásul a szomszéd faluban, Szadán van a Cummins képviselet, velük is konzultáltak a vásárlás előtt, akik vállalták hosszú távon a motor javítását, alkatrésszel való ellátását. Szerintük a gép egyszerű, de robusztus felépítése önmagáért beszél, és igazak (!) a gyár által leírt, jó teljesítményadatok. A cég kedvező üzemelési, alkatrész- és szervizköltségekre számít, ami ezidáig be is igazolódott. Annak idején a cégvezetés, a műszaki vezető és a leendő kombájnos közösen döntöttek a Versatile márka mellett, a döntésben a fentieken túl komoly szerepet játszott a 800 mm átmérőjű cséplődob, a nagy áteresztőképesség, és kíméletes csépléstechnológia.

2012 decemberében vették a kombájnt, azóta 2 szezont dolgoztak vele, kb. 500 ha búzát, 200 ha napraforgót és 100 ha kukoricát vágtak le, szinte hiba nélkül. Búzában 10–15 liter/ha, napraforgóban 10 liter/ha, kukoricában, szárzúzós adapterrel, 15–20 liter/ha fogyasztást produkált a kombájn.

Cégen belül egyöntetű a vélekedés, miszerint újra vennének ilyen kombájnt, habár magyar hangú komputerrel még jobb volna, és egyszerűsödhetne a kukoricára való átszerelés.

„Elégedettek vagyunk a vásárlással, mind a gép beszerzési árát, területteljesítményét, fogyasztását, a munka minőségét, és a Vektor háttérszolgáltatását figyelembe véve.” Mindezt látva magától értetődik, hogy a Versatile kombájn után 2014-ben egy Versatile 2375 traktort is vásároltak a Vektor Kft.-től.

Hangrád István, Aldebrő, 800 ha

Versatile Acros 560 kombájn


„Annyira bevált a Versatile kombájn, hogy utána vettünk egy traktort is.”

Hangrád István közel 800 ha-on gazdálkodik, leggyakrabban búzát, napraforgót, kölest, repcét vet és arat, illetve nagyjából 150 húsmarhát legeltet területein. 2013-ban – a nagy márkák kombájn-

jairól – váltott a Versatile nagyobb modelljére, az Acros 560-ra, amivel azóta is nagyon elégedett.

A gép előnyei között kiemelte annak nagy területteljesítményét, alacsony fogyasztását, a fülke komfortját. Fontos számára, hogy a kombájn könnyen kezelhető, beállítható és szerelhető, és fogyasztása is nagyon jó. Nem túlelektronizált, felépítése egyszerű, és kevésbé érzékeny a nedvességre, így korábban kezdhető az aratás, mint más kombájnokkal.

Elmondása szerint megfelelő beállításnál a kombájn tisztán dolgozik, nem töri a szemet, nem szór. Jelentős meghibásodása nem volt, korábbi új kombájnjaihoz képest pedig kifejezetten kisebb és kevesebb problémával találkozott csak, mint például egy ékszíj- és egy akkumulátorcsere.

A Vektor Holding Kft.-vel az első perctől kiváló partneri viszonyt épített ki, a kombájnos alapos képzést kapott az üzemeltetést illetően a gép működésével, beállításával, karbantartásával kapcsolatban egyaránt.

Várakozásai beigazolódni látszanak: a hasonló teljesítményű és felszereltségű kombájnokhoz képest lényegesen kedvezőbb ár-érték arányhoz kedvezőbb alkatrész- és szervizköltségek társulnak, és üzemanyagra is kevesebbet költ. Búzában 7 t/ha átlagtermésnél 12–14 l/ha, napraforgóban 10–11 l/ha, repcében 15–16 l/ha fogyasztás mellett aratott jelentős hozamokat.

Relatív hátrányai között a kukoricára átszerelést említette, ez lehetne egyszerűbb. A DeLux fülke hozza az amerikai márkák csendességét és komfortját, a Cummins motor pedig nem szorul magyarázatra, ez a kombájn szíve.

Hangrád István elégedettségét a Versatile márka és a forgalmazó Vektor Holding Kft. iránt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2014-ben vásárolt egy Versatile 435-ös nagytraktort is.

VARGA DEZSŐ és VARGA SZILÁRD, GELÉNES, 250 ha

VERSATILE VECTOR 420 kombájn


„A jó kombájn mellé egy jó partnercéget is kaptam.”

A család nagyjából 250 ha-on gazdálkodik, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, elsősorban búza, napraforgó, tritikálé, kukorica, zab és lucerna található a kultúrák között. Az egyik nagy márka korábbi típusa mellé vásárolt egy új, Versatile VECTOR 420 kombájnt, így van összehasonlítási alapja.

A 420-as könnyű kezelhetősége, egyszerű elektronikája mellé kiemelte a fülke komfortját, a könnyen tisztítható hűtőt, a minőségi munkát és a kombájn ideálisan robusztus felépítését. Annak idején az ára miatt döntött a Versatile kombájn mellett, de nem bánta meg. Összességében a kombájn nagyon jól terhelhető, a Cummins motor teszi a dolgát, a 800 mm-es cséplődob pedig garantálja a minőségi munkát. Szépen, tisztán dolgozik, nincsenek tört szemek. Két szezon után tisztán látszik, hogy különböző időjárási körülmények között is takarékosan, alacsony fogyasztással dolgozik a gép. Komolyabb meghibásodás nem volt, a szalmaszecskázót javító programban cserélte a gyár, garanciában. Emellett egy ékszíj szakadt el, de mind a szervizes, mind a forgalmazó Vektor Holding Kft. hozzáállásával elégedett volt, látszik, hogy „a cég törődik vevőivel, partnereivel”.

A gabona vágóasztal le- és felrakása a szállító kocsira lehetne egyszerűbb, ezt jelezték a Vektor felé. Előfordult, hogy a leállításkor sebességben hagyott kombájnt nem tudták beindítani. A cég azonnal a segítségükre sietett, hogy a problémát orvosolja.

Amikor azt kérdeztük, venne-e újra Versatile kombájnt, válaszul egy nagyon határozott igent kaptunk.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Traktor vezetőfülkék világa

Traktor vezetőfülkék világa

A traktorok vezetőfülkéje az a munkahelyi környezet, ahol a jármű vezetőjének akár naponta – ha megszakításokkal is – 8-12 órát is el kell töltenie. N...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?