A fejlesztések útján haladva

Agro Napló
Közeledünk a hagyományosan kétévente megrendezésre kerülő SIMA 2015 nemzetközi mezőgazdasági kiállításhoz, ahol a gépgyártók krémje vonultatja fel termékeit, különös hangsúlyt fektetve az innovációra. Fejlesztésben nem volt hiány az Amazone-Werke életében sem, hiszen mintegy 25 termékét érintő fejlesztés ment végbe 2014-ben. Összeállításunkban a Magyarországot érintő újdonságokat emeljük ki.

A párizsi SIMA kiállítást megelőzve, az Osnabrück (Németország) melletti Hasbergen-Gaste városában található műtrágyaszóró- és növényvédő-gépgyárhoz tartozó főhadiszállás adott helyet a nemzetközi sajtótájékoztatónak, ahol a tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem gépeit, a vető- és talajmunkagépeket, valamint az egyéb háttérszolgáltatásokat érintő fejlesztéseket, eszközöket mutatták be a jelenlévőknek. Ezt megelőzően Christian Dreyer, az Amazonen-Werke H. Dreyer Gmbh & Co. KG ügyvezetője köszöntötte, majd tájékoztatta a jelenlévőket a cég jelenlegi helyzetéről. Kiemelte, a cég a 2014-es gazdasági évben 468 millió euró forgalmat generált (ebből 80% exportpiac), amivel a gyártó a második legjobb eredményét produkálta a történelmében. Jelen eredményeiket befolyásolta, hogy voltak országok, ahol forgalomcsökkenés volt tapasztalható (pl. Ukrajna), ugyanakkor sok esetben ennek ellenkezője volt tapasztalható. A közép- és kelet-európai piac – köztük Magyarország is – a stabilitás jegyeit mutatta. Franciaország szintén forgalomcsökkenést mutatott egy kétéves robbanásszerű növekedés után.

Az új modellek és konstrukciós változtatások mellett kiemelt szerepet kap a gyártó beruházási készsége, ami az Amazone „GO for Innovation” jelmondatának részét képezi. Az invesztáció rekordszintre lépett 2014-ben: új technológiai központ megnyitása
Hasbergen-Gasteban, oktatócsoport létszámának növelése Hudeban, a nemzetközi értékesítési és szolgáltatási hálózat növelése Kínában, gyártási kapacitásnövelés több gyáregységben – csak hogy néhányat említsünk, a teljesség igénye nélkül.

Határozott jövőképpel rendelkezik az Amazone vezetés: középtávon piaci gyengülésre számítanak, ugyanakkor ezt egy fellendülés követi majd. Folytatják a mezőgazdaság és az ahhoz tartozó gépesítettség kilátásainak vizsgálatát, ami jelen állapotban kielégítőnek mondható. Az ügyvezető hangsúlyozta: A mezőgazdaság által előállított termékekre, a megfelelő termesztés- és gépesítési technológiára még a nehéz időszakok ellenére is szükség van, hiszen mint ismeretes, a világnépesség továbbra is nő, míg a termőterületekből hiány van. Ezekből együttesen következik, hogy a fejlesztések nem állhatnak meg, így az Amazone is bátran halad a kijelölt úton.

Pantera 4502-H nem csak kukoricára és napraforgóra

Az Amazone egyik új fejlesztése a Pantera 4502-H önjáró munkagépe, ami a növényvédelemben szinte univerzálisan használható, kukorica és napraforgó mellett más kultúrában is alkalmazható, amit változtatható hasmagasságának és nyomtávszélességének köszönhet. A magas kukoricaállományhoz vagy napraforgóhoz az Amazone opciós felszerelésként ajánlja a futómű hidraulikus magasságállítását. A fedélzeti számítógépen a vezető egy gombnyomásra fel tudja emelni a teljes munkagépet 1,2 m-ről 1,7 m hasmagasságra. Ha a gép a magasabb
helyzetben található, a nyomtáv 2,1 és 2,6 m között állítható be.
A Pantera 4502-H a magasabb súlypont ellenére is nagyon stabil, ezzel egy időben rugalmasan használható a legkülönbözőbb kultúrákban és sortávolságokban. A munkagép nyomtávja normál használat mellett, amely során csak az 1,25 m hasmagasság szükséges – 1,8 és 2,4 m között állítható be. A 4502-H típusjelű Pantera e megoldással kedvez a bérvállalkozóknak, akik a legkülönbözőbb kultúrákra és területméretekre kívánnak szolgáltatást nyújtani.

A Panter 4502-H önjáró gépet a hazai importőr megmérettette az
AGROmashEXPO termékversenyén, amit a szakmai bizottság Nemzetközi Termékfejlesztési PRÉMIUM Oklevéllel jutalmazott.

ZA-TS és ZA-V műtrágyaszórók

A ZA-TS műtrágyaszóró család a tavalyi évben robbant be a hazai felhasználói kör életébe. Elterjedése folyamatban van, Magyarországon eddig 3 db került értékesítésre. Legfőbb előnye, hogy valamennyi üzemi méretre és bérvállalkozó számára rendelkezésre áll egy megfelelő méretű műtrágyaszóró gép. A tartály kialakításának köszönhetően a műtrágya egyenletesen csúszik, könnyedén leüríthető és tisztítható.
A két különböző, Super és Ultra keretvastagság mellett hat tartálymagasítóval rendelkezik. Az 1700, ill. 2000 literes tartálytérfogathoz az Amazone keskeny, 2,22 méteres feltöltési szélességet kínál. A nagyobb, 2,71 méter széles feltöltésű szórógépek 2200, 2700, 3200, ill. 4200 literes össztartalmú tartállyal rendelkeznek, magasítótól függően. Valamennyi modell tartozéka a nemesacélból gyártott TS-szórószerkezet, a tárcsaintegrált AutoTS vagy
ClickTS határszóró egység, amivel a műtrágya célzottan kijuttatható. A ZA-TS ezenfelül rendelkezik az ISOBUS szabályzó elektronikával, így az eszköz gyári vagy más ISOBUS terminál segítségével üzemeltethető. Az összes típus létezik Tronic vagy Hydro verzióban.
A Tronic a nyolc részre szakaszolható és a kijuttatandó mennyiség fokozatos csökkentésére használható. A Hydro verziók hidraulikusan hajtott szórótárcsáival a nyolc szakasz kapcsolása a szórótárcsák mennyiségi- és fordulatszám-beállításával lehetséges. Mindkét verzió felszerelhető az automatikus GPS-Switch automata szakaszolóval.
A szórógépek fedőponyva-görgőinek működtetéséhez az Amazone választható módon kézi vagy távvezérlést kínál a hidraulika hengereken keresztül. További opció a szintmérő szenzor felszerelése a kifolyónyílás fölé, három magasságban. Segítségével a kezelő a traktorba szerelt terminálon keresztül azonnal értesítést kap, ha a tartály kifogyóban van.


ZA-V műtrágyaszóró

A ZA-TS és a ZA-M típusú műtrágyaszórók közé épül be az újonnan bemutatott ZA-V változat, aminek itthoni megjelenése 2016-ra tehető. Legnagyobb előnye, hogy kialakítása miatt tehermentesíti a gépkezelőt az erőgépbe történő ki- és beszállítástól, mivel szinte minden elektronikusan vagy hidraulikusan állítható a fülkéből. Az új fejlesztésről röviden annyi mondható el, hogy 1700 és 4200 liter közötti tartálykapacitással lesz elérhető. Teljesen új szórószerkezete precíz, 3D alakú kijuttatásra képes, ami 20%-kal nagyobb szórásszélességet is jelent.
A kijuttatható mennyiség 6,4 kg/s (27 m munkaszélesség esetén),
illetve 700 kg/ha (12 km/h munkasebességnél). A munkaszélesség 10 és 32 méter között változtathatók, függően attól, hogy milyen V-Set szórótárcsák kerültek felszerelésre. Új funkció a Limiter V+ határszóró rendszer. Az elektronikusan szabályozható határszóró segítségével menet közben, a szórótárcsák sebességének változtatása nélkül tud dolgozni a kezelő. A ZA-M számos funkciót örökölt a ZA-TS változattól, úgy mint a Tronic szakaszolás, az ISOBUS szabályozó elektronikát vagy az opcionálisan elérhető szintmérő szenzort.

Amazone Cayron 200 eke

2011 óta fejleszti ekeújdonságát az Amazone, ami a 2015. évi AGROmashEXPO kiállításon Nemzetközi Termékfejlesztési Elismerő Oklevelet kapott. A robusztus Cayron 200 eke 120x200x8 mm-es vázzal, 5-6 fejes kivitelben készül. Fő jellemzői a csapágyazott függesztőtengely, a vázban futó fogásszélesség-állító mechanizmus, amely nem csökkenti a vázmagasságot, ezáltal az eketestek között jobban biztosított az anyagáram. A hidraulikacsövek a vázban futnak. Egyedi, a traktorfülkéből jól látható skálának köszönhetően az ekefejek fogásszélessége könnyen leolvasható. Az eke paraméterei: 83 cm-es vázmagasság, 100 cm-es ekefejosztás, 130 mm-es fordítótengely, 30–55 cm fejenkénti fogásszélesség hidraulikus állítással, hidraulikusan állítható első ekefej fogásszélesség, memória-munkahengeres átfordítás, kombikerék. További elemekkel bővült a Cayron, úgymint az X-Blade barázdaszélesítő és a 900 mm gyűrűátmérőjű C-Pack 900 szántáselmunkáló henger.

Cenius TX mulcskultivátor

Az 7 és 6 m munkaszélességű Cenius TX mulcskultivátor család további két taggal, a Cenius 5003-2TX és a 4003-2TX változatokkal bővül, 5 és 4 méter munkaszélességben. Felépítését tekintve változás nem tapasztalható, ugyanakkor fontos újításnak számítanak, hiszen a gyártó ezzel egy űrt kíván betölteni termékpalettáján. A Cenius TX modellekre egységesen jellemző, hogy központi futóművel szerelik, amivel igazán könnyű manőverezni. A 40 km/h szállítási sebesség maximum az 550/45-22,5 és a 400/600 méretű gumiabroncsok együttesének, valamint a légfék rendszernek köszönhető.


Cenius 5003-2TX Super

A váz 80 cm magas, amire 4 sorban, 28 cm távolságban helyezik el a kapaszerszámokat. A munkaeszköz a megfelelő szerszámmal a sekély tarlóműveléstől, a termőréteg lazításán át egészen a magágy előkészítéséig használható. A C-Mix-Super túlterhelés-biztosítással együtt tökéletes művelési képet nyújt még a termőréteg mélységű munkavégzés esetén is. A C-Mix Super nyomórugós változat kioldó ereje 600 kg 300 mm-es kiemelési út mellett. Ennek segítségével még a legnehezebb körülmények között is biztosított a hatékony és folyamatos munka. A C-Mix Special nyírócsapos biztosítás alternatív megoldás lehet a kőmentes könnyű és közepes talajokra. A mélységvezetésről az elülső támkerekek és a munkgagép végén található henger gondoskodik.
A mélységállítás elöl történik, mechanikusan vagy menet közben hidraulikusan (opció). Nedves talajviszonyok esetén, henger nélküli üzemeltetéskor a központi futóművel szabályozható a munkamélység.

A lezárásról az eszköz végén elhelyezett henger gondoskodik, amely széles választékban áll az Amazone kínálatában. További két új változattal bővül a hengerpaletta: az 580 mm átmérőjű dupla U-Profilú és a Mátrix mintázatú, 650 mm átmérőjű, ék alakú gyűrűs hengerekkel.

Certos TX – nagy tárcsaátmérővel az intenzív talajművelésért

Büszkén tekint a Catros kompakt tárcsás boronákra a német gyártó. Kezdetekben 460 mm tárcsaátmérővel, majd 2011-től már a Catros+ néven 510 mm átmérőjű tárcsalevelekkel végezhettek tarlóhántást az Amazone rövidtárcsa használók. 2015 év végével egy teljesen új, vontatott modell bevezetése kezdődik meg, ami a Certos TX fantázianevet viseli. A 4, 5, 6 és 7 m munkaszélességben elérhető széria még agresszívabb, 22° (első tárcsasor) és 17° (második tárcsasor) szögállású, 660 mm átmérőjű tárcsákkal dolgozik, ami akár 7–20 cm munkamélységet biztosít még nehéz talajokon is. Ideálisan alkalmazhatók a gyors és intenzíven keverő tarlóhántáshoz, a zöldterületek és ugar átdolgozására. Az egyenként függesztett tárcsákat 350 mm távolságban helyezték el egymástól, ami jó átömlési keresztmetszetet és elakadásmentes munkát eredményez még nagy mennyiségű szervesanyag-maradvány esetében is.


Certos 6001-2TX

A Certos TX központi futóművel szerelt. Az 550/45-22,5 vagy 400/60-22,5 gumiabroncsok átmérője lehetővé teszi a gyors manőverezést szállításkor és munka közben egyaránt. A futómű elhelyezése jó súlyelosztást eredményez és hozzájárul a lezáró hengerek alkalmazásához. Légfékrendszer beszerelésével a szállítási sebesség elérheti a 40 km/h sebességet is.

A Certos esetében a munkamélység-állítás hidraulikusan történik, ami alapfelszereltsége a gépnek. Segítségével fokozatmentesen választható meg a kívánt munkamélység különböző talajviszonyok esetében is.

Új vontatott Cirrus 03 típusok

A Cirrus 03 széria tavalyi bevezetésével a gépcsalád további három taggal egészül ki. A tavaszi szezonra a Cirrus 4003 és 4003-C változatok is elérhetővé válnak a gyártó kínálatában. Konstrukciós változás nem történt, leginkább a külső jegyeken módosított a gyártó.
A 4 m munkaszélességű, merev vázas kivitelű gép két változatban, hagyományos vetőmagtartállyal, valamint 60:40 arányban osztott tartállyal érhető el. Utóbbi esetében lehetőség van egy, illetve két fajta vetőmag, valamint műtrágya kijuttatására. 2015 nyarán várható a 3,5 m
munkaszélességű merev vázas Cirrus 3503 Compact bevezetése a palettára.

 

Képgaléria a sajtótájékoztatóról

A SIMA 2015 kiállításon megjelenő újdonságok

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!