2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Holland megoldás a még állatbarátabb tojástermelésért

Agro Napló
A tojásipar válságközeli állapota miatt egy évtizede Hollandiában szemléletváltás történt azért, hogy össze tudják hozni a három legfontosabb elemet – EMBER, FÖLD és PROFIT – a tyúkok jólétével.

Jackie Linden meglátogatta a Brandsen családi farmot, hogy lássa a Roundel rendszer lényegét. Peter Koelewijn-nek, a Rondel® vezérigazgatójának szenvedélye a tojásipar, különösen az ágazat piaci pozíciójának helyreállítása, amely megköveteli a fokozott átláthatóságot és a fenntartható termelési rendszert. Véleménye szerint három dologra van ehhez szükség: először is egy etikai igények alapján megalapozott táplálékláncra, az állatokkal szemben a méltányosság megléte, amelyek együtt biztosítják a hosszú távú fenntarthatóságot. Másodszor, tudományosan igazolható eredményekre, amelyek megismételhetők és harmadszor, gazdaságilag életképesnek kell lennie a beruházások megtérülését tekintve.

A Rondel rendszerben tartott tyúkoknak lehetőségük van a természetes viselkedésformák gyakorlására.

Beülő rész éjszakára

A látogatók alagútja megmutatja a madarak szintjén a létesítményeket, amelyek ösztönzik az aktivitásukat, mint például a kapirgálást egy speciális madárgyepen, vagy a porban fürdést. A konstrukció lehetővé teszi a természetes szellőzést, amely automatikus vezérléssel kapcsolódik a tetőn lévő érzékelőhöz, ami meghatározza a szél irányát, ezenkívül vannak még hőcserélők, amelyek felmelegítik a beérkező levegőt.

A Rondel koncepció

A Rondel története körülbelül 10 éves múltra tekint vissza, amikor a madárinfluenza kitörése fenyegette a holland baromfi ipar jövőjét. Az egész ágazat újragondolásakor a Minisztérium ösztönözte a rövidebb ellátási láncokat az érdekelt felek bevonásával, beleértve a fogyasztókat, állatjóléti szakértőket, kiskereskedőket, tudósokat és állatorvosokat, azért, hogy a három „P” szerint fejlesszék a rendszert (people, planet and profit). Ezt a kutatást a Wageningen Egyetem irányította, amelyet 2004-ben végeztek „Keeping Hens” címmel és a fenntartható jövő lehetőségeit vizsgálták a holland baromfitartók részére. Két rendszerrel álltak elő – a Rondel és a Plantation. Az utóbbi tartalmazott egy szabadtéri területet, ezt azóta már továbbfejlesztettek. A Rondel megfelel az érdekképviseleti csoport eredeti igényeinek, amelyek nem mások, mint jobb madár jólét, alacsonyabb környezeti kihatás, a tájba való beilleszkedés, jobb átláthatóság és gazdaságilag fenntartható vállalkozás a gazdáknak.
A project sikerességének kulcsa Peter szerint a nagyfokú együttműködés a holland partnerek – az egyetem, a támogatók és a gazdák, valamint a fogyasztók – között.

Az első Rondel Barneveldben nyílt 2010-ben és mostanra három teljes rendszer épült, egy mini verzió van Amszterdamban az ötlet bemutatására a városi fogyasztóknak.

A tyúkok jóléte alap

Peter szerint az európai fogyasztók nem érzékelnek különbséget a zárt ketreces és a szabad kolóniás ketrecek között az állatjólétet tekintve. Úgy hiszi, nem ezek jelentik a hosszú távú megoldást Európában. Floor/aviary (madárház) rendszer jobb alternatívákat biztosít a tyúkok számára, mivel az ösztönös viselkedéseiket gyakorolhatják egy kevésbé zárt térben. A farmtojások a „2” EU kódot kapják. A Rondel új szintre emelte a tyúktartást a nappali résszel, aminek teteje megvédi az állatokat a rossz időtől, de mégis természetes fényt, szellőzést és nagy teret biztosít a madaraknak a kapirgálásra, porban fürdésre és rúdon ülésre.

A siker kulcsa a megfelelő etetés a tojóidőszakban és az életük első 20 hetében, mert a korai problémákat nehéz orvosolni később. A Rondellel a tyúkok csőre nem sérült, valamint a tollcsipkedés és a kannibalizmus sem probléma. A gondos kezelés és a megfigyelés miatt már a probléma kialakulása előtt kiszűrhető az agresszió, mert az áldozatok és a támadók elkülöníthetők külön csoportba. Nem csak az állatjólét magas szintű a farmon, ezt a sok látogató is láthatja, akik megnézhetik a gazdaságot és itt vásárolhatnak tojást. Olyan létesítményeket biztosítva a madaraknak, amellyekkel természetes módon viselkedhetnek védett környezetben, a Rondel az egyik legjobb kereskedelmi forgalomban lévő rendszer a tyúkok jóléte szempontjából.

Visszatérve a fő alapelvekre, amelyek a rövid ellátási lánc, állatjólét, tájba illő épület és a gazdák elégedettsége. A Rondel az összes pontnak megfelel.

Tojások eladása

Ahhoz, hogy a rendszer sikeres legyen, fontos volt a tojások jó marketingje, mondta Peter. Kezdetben a tojásokat hetesével csomagolva környezetbarát dobozban árusították. Mostanra hármasával és tizesével csomagolt tojások is kaphatók. A tojás ára a takarmányáraktól függ, amik prémium minőségűek, így egyenértékűek a bio tojással. A rendszer három csillagot kapott „better living”-ből, ami a legmagasabb minősítés a holland állatjóléti szervezettől, ami ilyen értékelést általában bio tojásoknak ad. A költségek kétszer, háromszor nagyobbak, mint a hagyományos rendszerekben, tette hozzá Peter.

A tyúkok értéke az életük végén állapítható meg – 76–78 hetes korban –, amely szintén fontos része a rendszer gazdasági fenntarthatóságának. Nagy hangsúlyt fektetnek a hús minőségére. A madarakat általában lefagyasztva exporálják Dél-Afrikába, ahol az ízletesebb húst különösen értékelik. „Nincs sokra szükség, hogy jó íze legyen”, mondta Peter. A tyúkok szabványos tápot kapnak génkezelt alapanyagok nélkül.

A Rondel környezeti fenntarthatósága sem elhanyagolható. A trágyát megszárítják és 80–85% szárazanyag-tartalommal pelletet csinálnak belőle, majd műtrágyaként használják fel.

Forrás: ThePoultrySite News Desk, 2014. 09. 03.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!