Agromatic Automatizálási Kft (x)

Agro Napló
Agromatic Automatizálási Kft. www.agromatic.hu Telefon: 06-20-402-3980 Stand: G pavilon 502 B1  

Termékismertetők

Trimble Ez-Guide 250-es sorvezető
Ismertető:

Különös ismertetőjele, hogy a tulajdonosok nem akarnak megválni tőle, nem létező termék a használt piacon.  De vajon miért lehet ez? Lássuk a részleteket!

Belépő szint a GPS-ek világága. Erős alumíniumból készült háza terepálló kivitelt biztosít. Egyszerűen beszerelhető. A magyar nyelvű kezelőfelület használata nem igényel betanítást. A 4.3 colos színes kijelző segítségével azonnal láthatja, hogy hol végzett már, éppen hol jár, és mely területek vannak még hátra. A 15 fényes led segítségével tökéletesen a kijelölt soron tarthatja a gépet. A mezőgazdasági GPS-ek körében egyedülálló megoldást nyújtó OnPath szűrő biztosítja a tökéletes sorontartást. Területmérésre alkalmas.  Egyetlen kábel csatlakoztatásával sebességmérő radarként is használható.

 Az USB memória segítségével könnyedén kiolvashatja a munkavégzésről készült adatokat. A kiolvasott adatokból az irodában egyszerű, internetes böngészővel térképes naplót nyomtathat.  Alapáron a készlet méter alatti pontosságú antennát tartalmaz. A 15-20 cm-es csatlakozási pontosság eléréséhez Ag 15-ös antennát árusítunk.

  Trimble CFX-750-es sorvezető
Ismertető:

A CFX-750 legszembetűnőbb tulajdonsága a hatalmas, (8”) színes, érintőképernyő, amit egy igen masszív terepálló házba bújtattak.  A könnyebb használat érdekében a Trimble sorvezetők elengedhetetlen LED sora (27 beépített LED) természetesen itt is megtalálható. Ag25-ös antennával együtt szállítjuk. A készülék birtokosának számtalan lehetősége van a továbbfejlesztésre. Használható egyszerű sorvezetőként vagy a CFX-750 lehet robotpilóta vagy hozamtérképező kezelőfelület. Ez utóbbi továbbfejlesztési opció 2012. év végén jött ki újdonságként. Kiegészíthető Field IQ modullal is, így lehetőség nyílik automatikus szakaszkezelésre, kijuttatás vezérlésre, terv szerinti kijuttatásra, de még akár vetésellenőrzésre is.

  Trimble FmX integrált kezelőfelület
Ismertető:

Az AgGPS FmX fedélzeti számítógép a beépített két GNSS (GPS és GLONASS) vevőnek köszönhetően szinte minden precíziós mezőgazdasági igényt kielégít. Legyen szó sorvezetésről, automatikus kormányzásról, adatgyűjtésről, vagy munkagép-vezérlésről. Az AgGPS FmX fedélzeti egység biztosan lépést tart a jövőbeli igényeivel is. Az integrált kezelőfelület lehet robotpilóta vagy hozamtérképező felület.

Kiegészíthető Field IQ modullal is, így lehetőség nyílik automatikus szakaszkezelésre, kijuttatás vezérlésre, terv szerinti kijuttatásra és akár vetésellenőrzésre is. Szemenkénti vetőgépet használva terv szerinti tőszámváltoztatásra is alkalmas.

Isobuson keresztül egyre több munkagép teljes vezérlése elérhető az FmX kezelőfelületen (pl. Kverneland Accord Optima, Horsch Maestro, Hardi Alpha, JD 1770 stb. Lista a honlapukon.)

Képes kezelni az aktív és passzív munkagép kormányzási feladatokat is. FmX kijelző felhasználható drain cső fektetési tervek és kivitelezési munkák során is.

  Trimble Ez-Pilot kormányautomatika
Ismertető:

Szervokormányos mezőgazdasági gépek automatikus kormányzását végző villanymotor. Mezőgazdasági gépek széles skálájára kompatibilis szerkezet. Felszerelésekor nincs szükség a hidraulika rendszer megbontására, mert a szerkezet a kormányoszlopon helyezkedik el. A villanymotor a kormányoszlopba integrált, így a műszerfalon lévő kezelőegységek hozzáférést nem korlátozza ez az eszköz. A pontossága lehetővé teszi a talajmunkák precíz elvégzését. Megfelelő korrekció mellett akár vetési munkálatok is végezhetők vele. Fejlett T3-as dőléskompenzátora biztosítja, hogy nagyobb pontossággal tudja elvégezni a feladatát egyenetlen terepeken vagy domboldalakon. Használat közben egyszerűen átadható vagy elvehető az irányítás a rendszertől. A kormányzási rendszer használható CFX 750 és FmX integrált kijelzővel is.

Trimble Ez-Steer kormányautomatika
Ismertető:

Az EZ-Steer dörzskerekes kormányautomatika ideális kiegészítője mind  az EZ-Guide 250-nek, valamint a régebbi sorvezetőknek is (EZ-Guide Plus, EZ-Guide 500)  is.  Az eszközzel a sorontartást a gépkezelő helyett az EZ-Steer végzi. A gépkezelő a teljes figyelmét a munkavégzés minőségének ellenőrzésére fordíthatja.  Bármely gépre felszerelhető, amely szervokormánnyal rendelkezik, legyen az traktor, kombájn, vagy önjáró permetező. A felszerelését követő 5 perces kalibrálás után az EZ-Steer már azonnal használhatóvá válik.

  Trimble Robotpilóta
Ismertető:

A kormányzás emberi beavatkozás nélkül történik a GPS rendszer utasításai alapján.  A robotpilóta bármilyen körülmények között végigvezeti a gépet 2 centiméteres pontossággal a megfelelő egyenesen vagy görbe vonalon. A megnövekedtet területteljesítmény következtében a munkák az ideális időszakban végezhetők el. Minden szántóföldi munkavégzés elvégezhető a vetéstől a sorközművelésen át a betakarításig ezzel a technológiával. Használatával nem számít, hogy milyen napszak van, nem számít, hogy milyenek az időjárási körülmények. Mindig tökéletesen dolgozik.

A robotpilóták esetében a kormányzást egy olyan egység végzi, melyet közvetlenül a hidraulika körbe építünk be. A gép mozgásából eredő hibák kiküszöbölését dőlésmérő akadályozza meg. A 2 cm-es pontosság eléréséhez fizetős korrekciót kell használni. Ilyen fizetős korrekció pl. a FÖMI GNSSnet.hu korrekciója, melyet éves díja van. Ha valaki egyszerre több (3-4) robotpilótát üzemeltet, nem szétszórt területeken, akkor érdemes megfontolni a saját bázisállomás vásárlását. Saját bázisállomással (a kezdeti beruházás után) ingyenes állíthatunk elő korrekciót.

  Trimble Filed IQ kijuttás vezérlő
Ismertető:

A Field- IQ kijuttatás vezérlő rendszer, moduláris felépítésének köszönhetően, igen széleskörűen továbbfejleszthető, a szakaszkezeléstől a terv szerinti műtrágyaszórásig. A Field-IQ kompatibilis a CFX-750 sorvezetővel, és az FmX integrált kijelzővel.

Vetőgép vezérlés esetén automatikusan szakaszolást, terv szerinti kijuttatást és vetésellenőrzési funkciókat is el tud látni.

Permetezőgép vezérlés esetén automatikus szakaszolást, terv szerinti kijuttatásra képes. Terv szerinti kijuttatás esetén 2 (CFX-750 kezelőfelülettel) vagy akár 6 (FmX kezelőfelülettel) különféle eszközzel  és különféle anyaggal egy időben támogatja a kijuttatást

Műtrágyaszóró vezérlés esetén az előre elkészített shape formátumú kijuttatási terveket fel tudja dolgozni.

  Trimble Range Point RTX
Ismertető:

Az első évben ingyen használható RangePoint RTX korrekció 10-15 cm csatlakozási és 50 cm abszolút pontosságot biztosít. A második évtől pedig kedvező 250 euró + áfás áron fizethető elő  (éves díj). Nem kell hozzá külön beruházás, a meglévő CFX-750 és FMX monitorokkal regisztráció után elérhetővé válik a szolgáltatás. A RangePoint RTX lényegesen nagyobb pontosságot és megbízhatóságot tesz lehetővé, mint a már megszokott EGNOS korrekció, mivel az amerikai GPS rendszer holdjai mellett az orosz GLONASS műholdrendszert is használja. Nem ismerünk kedvezőbb árú korrekciót, ami tartalmazza a GLONASS műholdakra vonatkozó információt (EGNOS nem tartalmazza – szerk.).

Egy korrekció azoknak, akiknek több kell, mint amit az ingyenes EGNOS nyújt, viszont nem kell még az 5 cm-es csatlakozási pontosság.

   Trimble NDVI szenzor
Ismertető:

A GreenSeeker a Trimble NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) szenzora. Ez az eszköz a nitrogénfejtrágyázás alkalmával nyújthat segítséget számunkra, mert pontos képet ad a növény klorofill taralmáról, illetve egészégi állapotáról.  Lehetőség van a pillanatnyi állapotot térképen rögzíteni, amellyel műtrágyázási tervet készíthetünk az adott tábláról. Majd a kész terveket betöltve a szórást végző gép kezelőfelületébe, pontos, gazdaságos, költséghatékony visszapótlást érünk el. Előre elkészített terv nélkül is lehet nitrogén fejtrágyázását végezni a növény aktuális állapota alapján.  Magas hozamú kultúrákat lehet vele létesíteni miközben a tápanyag kijuttatás helye igény szerint változik.  Kézi változatban is kapható.

  Trimble Connected Farm
Ismertető:

A Connected Farm a Trimble precíziós gazdálkodást elősegítő szolgáltatás csomagja.  Információcserét biztosít a gazdaság földjein dolgozó munkagépekről és az elvégezett munkafolyamokról. Bármilyen internet kapcsolattal rendelkező asztali, vagy mobil számítógépes eszközről hozzáférhetünk az adatokhoz.  A szolgáltatás alapeleme a DCM-300-as modem, amely lehetőséget biztosít a vezeték nélküli adattovábbításra wifin vagy akár mobil neten keresztül is.  A DCM 300-as modem sokoldalúságára jellemző, hogy Trimble RTK robotpilóta rendszer esetén biztosítani tudja a FÖMI GNSSnet.hu korrekció elérését is. Ebben az esetben nem kell további modemeket beszerelni, hanem egyetlen eszközzel több funkció is elérhetővé válik.

 Szolgáltatási szintek

A gépre felszerelt modem (DCM 300) és a Trimble kezelőfelület (CFX-750 vagy FmX)  típusának függvényében a szolgáltatás több szinten érhető el. A mellékelt ábra megmutatja, hogyan juthatunk el az egyszerű nyomkövetéstől, a teljes adatcserén át akár a távoli asztali funkcióig a beépített eszközök függvényében.


Nyomkövetés

Információt biztosít arról, hogy hol és mikor járt a gép, klasszikus flottakövető funkció. Trimble FmX kezelőfelület esetén be lehet állítani, hogy bizonyos állásidő után a kezelőfelület rákérdezzen az állás okára, melyet gépkezelőkre lehet bontani. Természetesen az így nyert adatokból is riport készíthető. Az állás és a munkavégzés közötti különbséget kétféle módon tudja megkülönböztetni. Egyik esetben a sebességet figyeli, a másik esetben a traktorhoz kötött munkagép felemelt vagy lerakott helyzete alapján nyeri ki az információt.

Adatküldés az elvégzett munkáról

Traktor esetén az elvégzett munkaműveletekről, táblánként lebontva a következő adatokat kaphatjuk meg: dátum, idő, tábla neve, megművelt terület, táblatérkép, sebesség térkép, munkagép neve, munkaművelet neve, domborzat, táblán töltött összes idő, munkavégzéssel töltött idő. Ezek az alapadatok, de ha a munkagép további Trimble szenzorokkal is fel van szerelve, akkor az adatok mennyisége megnő. Például Trimble vetésellenőrzővel szerelt gépek esetén már akár a tőszámról, a duplázásról és a kihagyásáról is térképet kapunk. Kombájn esetén a teljes hozam- és nedvességtérkép is megjelenik ezen a felületen.

Kijuttatási terv küldhető az kezelőfelületekre

Távolról, akár az irodából vezeték nélkül küldhető ki az előre elkészített kijuttatási tervek. Kijuttatás után pedig az előzőleg említett funkció miatt eredménytérképet is kapunk. Nemcsak kifelé kommunikálhatunk, hanem visszajelzés is érkezik a befejezett munkaműveletekről. A kiküldök és beérkezett adatok azonnal összehasonlíthatók.

Gépüzemeltetési paraméterek

További plusz információk érhetők el távolról, ha a CAN hálózattal is rendelkezik az erőgép. Ebben az esetben a gépüzemeltetési paraméterek is elérhetők online, illetve visszakereshetők a tárolt adatbázisból (gépgyártótól függő adattartalommal). Teljes felsorolás helyett tájékoztatásul néhány adat, mely elérhető a felületről : fordulatszám, olajnyomás, motor leterheltség, üzemanyagszint vagy akár a pillanatnyi üzemóra állása.

Távoli asztal funkció

Az irodai számítógép monitorján megjeleníthető egy az egyben ugyanaz a kép, amit a gépkezelő a kabinban lát az FmX kezelőfelületen.

Jármű szinkronizáció

Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy akár 6-800 méteren belül mozgó járművek vezeték nélkül adatokat cserélhessenek (amennyiben hatótávolságon kívül kerülnek a gépek egymástól, úgy az adatok tárolódnak, és automatikusan szinkronizálódnak amint megközelítik egymást).  Jelentős idő megtakarítás érhető el, mely különösen jól jön a kritikus főszezonban, mert ez a megoldás kiváltja az USB meghajtón keresztüli adatcserét.  Az információk egyik gépről a másikra azonnali frissítéssel átkerülnek.  A jármű szinkronizáció kiválóan használható, ha egy időben több gép végzi ugyanazon a táblán a vetést, a betakarítást vagy bármilyen egyéb feladaton több erőgép dolgozik a táblán belül. A képernyőn nemcsak a táblában haladó másik jármű ikonja fog megjelenni, hanem megosztásra kerül az is, hogy a másik jármű milyen nyomvonalon halad vagy haladt, és mely az a területen, amin végzett már. Az automatikus szakaszolással felszerelt munkagépek kikapcsolják azokat a szakaszokat, amelyeken valamelyik másik gép már végezett.

Az összes adat elérésének helye: www. dashboard.connectefarm.com. Bár a regisztráció ingyenes, de éves előfizetési díjat kell fizetni az egyes szolgáltatásokért. Külön csomagban van a nyomkövetés, az adatküldés és fogadás, és a távoli asztal funkció. A regisztrációt követően előfizetési díj nélkül a Google Play-ből vagy AppStore-ból letölhető szintén ingyenes Connected Farm Scout applikációval terepi felméréseket, adatgyűjtések végezhetők, melyek szintén megjelennek a felületen.

 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!