2024. május 14. kedd Bonifác

Bemutatásra került a VALTRA új T szériája (x)

Agro Napló
Nemzetközi premier keretében november 10-11. között mutatták be a VALTRA legújabb traktor generációját, az új T szériát.

Az elhúzódó függöny mögül az új T sorozatból elsőként egy T214D-11 VALTRA traktort pillanthattak meg a sajtó és az értékesítést végző cégek munkatársai.


 

Magyarországon a VALTRA traktorok érkékesítését 2007 májusától a Valkon Kft. látja el.


Jócsák Attila erőgépkereskedelmi vezető és Farkas Imre marketingmenedzser (Valkon Kft.)

A második napon 4 különböző területet érintő állomáson ismerhettük meg a traktort érintő fejlesztéseket, szervizintervallumokat (600 órás szerviz periódus 20%-os megtakarítást jelent), karbantartási igényt, fülkekiképzést, külön a motornál lévő újdonságokat (pillangószelep, elektronikusan vezérelt turbó) stb…

Az állomások között lehetőség volt az új T szériát munka közben szántóföldön is kipróbálni, ezzel is személyes tapasztalatokat szerezni az erőgépről.


Akár 250 lóerő és 1000 Nm nyomaték

Teljesen új T Széria – A vezető köré építve

 A negyedik generációs Valtra T Széria teljesen új traktor, tervezését teljesen tiszta lapról indították.

Az új T Széria modellválasztéka 155-250 lóerő teljesítmény tartományt fed le, akár 1000 Nm-es nyomatékkal- elegendő teljesítményt kínál a nehezebb munkákra is.

Négy felszereltségi szintből választhatunk: Direct, Versu, Active és HiTech. A Hitech sorozatgyártása következő évben indul, míg a Direct, Versu, Active gyártása már elkezdődött.

Az Active modell új távlatokat nyit, powershift sebességváltót és mechanikusan vezérelt terhelős érzékelős hidraulikát szereltünk bele. Az új Versu, Active és HiTech modellek forradalmasítják a Powershift traktorok piacát. A kuplung pedált csak a motor indításakor kell használjuk. Az AutoTraction funkció folyamatosan aktiválva van, a fék pedál az automata kuplung funkciót is vezérli. Új logika alapján működik a powershiftek kapcsolása is.

A jobb oldali lábpedállal a motor fordulatszám vezérlése helyett a menetsebességet szabályozzuk, a fokozatmentes Direct modellhez hasonlóan.

Ezek az új automata funkciók nagyban segítik a kezelő dolgát. Például amikor TLT-t használunk gombnyomásra válthatunk powershiftet, és a lábpedállal könnyedén beállíthatjuk a menetsebességet.

Így a vezető kezei szabadon maradnak egyéb traktor és munkagép funkciók vezérlésére.

A powershift rendszer más egyedi előnyös funkciókkal is rendelkezik mint a lejtő megtartó funkció és a hidraulika asszisztens, amik nagyban megkönnyítik a homlokrakodós munkákat.

A Valtra fejlesztésű és gyártású csoportonként 5 powershifttel szerelt sebességváltó összesen 6 csoportban 30 sebességet kínál.

 

Intelligens motor kialakítás


Minden T Szériás modell erőforrása a gazdaságos AGCO Power motor, a két kisebb 6.6-os, míg a nagyobbakat a hosszú löketű 7.4 literes motorral szerelt. Minden motor esetében az SCR standard, a szigorú TIER 4 kibocsátási szabályoknak megfelel. Elektronikusan vezérelt szabályzó szelep vezéreli a turbó töltését, így elérve a gyors reagálást és kiváló nyomatéki és teljesítmény értékeket akár alacsony fordulatszámon is.

A motor alapvető tulajdonságai, az SCR rendszer és az optimális turbó töltés együttese kimagasló üzemanyag hatékonyságot eredményez, és kiküszöböli a füstgáz visszavezetés, EGR szelep és katalizátor szükségességét. A T174 modell esetében találkozunk a Valtránál régebbi modelleknél már ismert ECO POWER üzemmóddal. Amikor a kezelő a billenő kapcsolóval ECO üzemmódra vált, a névleges motor fordulatszám 1800-ra módosul, a nyomaték megnövekszik. Nagy mértékben csökken a zajszint, hozzávetőlegesen 10 % -kal csökken az üzemanyag fogyasztás és emellett megnövekszik a motor élettartama.

Minden modell esetében Sigma Power lép életbe amikor nagy méretű TLT-n meghajtott munkagépet hajtunk meg, extra 15 lóerős motorteljesítményt adva a kezelőnek. A Transport Boost szintén extra 15 lóerős teljesítményt ad hozzá a motor teljesítményéhez a sebességváltó C és D csoportjában.

 

Tágas fülke kitűnő kilátással.

Az új negyedik generációs T szériás traktorok legnagyobb erőssége a teljesen új fülke, ami tágas és csendes. Minimálisan takarnak ki az új oszlopok a nagy látószögű kilátásból. Az előző generációhoz képest oldal irányban 20 cm-rel lett szélesebb a fülke.

 

 

Minden körülmény előfordulása mellett verhetetlen kilátási feltételeket ad az elektronikusan fűtött első és hátsó ablak, a 270 fokban működő ablaktörlő, gyári szerelésű parkoló kamera, LED munka és hátsó lámpák, és az összesen hat négyzetméteres üvegfelület.

Homlokrakodó üzemeltetéshez nagy segítség a front extra tető ablak. Szintén opció az erdészeti fülke , ami a fülke hátsó részén tartalmaz plusz tető ablakot. A vezető komfortja tovább javítható a minden igényt kielégítő hifi rendszer mélynyomóval, hűtő dobozzal, a szintén gyári szerelésű TwinTrac hátrameneti rendszerrel, üzemanyaggal üzemelő és telefonnal aktiválható előfűtő rendszerrel. Ezek közül az opciók közül számos alap felszereltség, a többit a széles skálájú Valtra opciós listából választhatjuk.

A fordulókör hihetetlenül alacsony, csak 5,25 m, még homlokrakodóval, front emelőművel és pneumatikus mellső híd rugózással együtt is. A traktor tömege 7,3 tonna, az elméleti maximális felsúlyozott tömeg 13,5 tonna. A 60 cm-es szabad hasmagasság, és a 2995 mm-es tengelytáv stabilitást és nagyon jó terepjáró képességet nyújt. A 9,5 tonnás emelő képességre növeltük a hátsó és 5,1 tonnára az integrált front emelőmű emelési kapacitását.

 

Könnyű használat, alacsony üzemeltetési költségek

Az új T széria tervezésekor különös figyelemmel voltunk a könnyű kezelhetőség és szervizelhetőség kérdéseire. 600 órás a szerviz periódus. Napi olaj szint ellenőrzés könnyen elvégezhető a figyelőablakoknak köszönhetően. Szerszámok nélkül érhetjük el és tarthatjuk karban a hűtőket, szűrőket. Az új T szériagyártása előtt több tízezer órás tesztfeladatokat végzett minden körülmény között. Teszteltük a földeken és laboratóriumokban is.

Természetesen mind AutoGuide GPS alapú automata kormányzással, mind AgCommand távfelügyeleti és adatgyűjtő rendszerrel rendelhetjük új T-s traktorunkat. Az AutoGuide műhold korrekcióval akár centiméteres pontossággal kormányozza traktorunkat. Az AgCommand távfelügyeleti és adatgyűjtő rendszer értékes információkat szolgáltat a tulajdonosnak. Működési és szerviz adatok, költségek olvashatóak ki és használhatóak a tulajdonos, és különös képen a vállalkozók számára. Valtra Premium Care, AGCO Finance és Valtra eredeti alkatrészek szolgálják a hosszan tartó problémamentes működtetést. Könnyű szerviz és alacsony költségek.


 

Minden traktor esetében a Valtra méltán híres egyedi specifikációt ajánl a végfelhasználó számára. A vevő egyedi elvárásai alapján állíthatja össze a traktora felszereltségét. Ebben az esetben a vevőnek nem kell felesleges opciókért fizetnie, viszont a gyár már egy olyan traktort ad ki amely a szántóföldi vagy erdészeti munkavégzésre maximálisan megfelel.


 

www.valtra.com

A Valtra Inc. fejleszt, gyárt, alkatrésszel lát el és szervizzel traktorokat. A Valtra piacvezető traktor gyár a skandináv vidékeken, és második legkedveltebb traktor Dél-Amerikában. A finnországi és Brazíliai gyárban évente 24.000 traktort gyárt. A Valtra egyike az AGCO világmárkáinak.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?