Protein / nitrogénmérés automatizált mûszerrel

Agro Napló
Az élet alapját a nitrogénvegyületek összetétel és kötésforma szerinti egyaránt bőséges sokasága szolgáltatja. Szükség van ezért az élelmiszerek, műtrágyák , ill. a feldolgozóipar alap- és végtermékeinek nitrogéntartalom-mérésére egyaránt.
Nitrogén/fehérje-meghatározás kényelmes, gyors és precíz lehetőségét kínálja az Hereaus utód-cég, az Elementar GmbH. német analizátor családja, ezek közül is elsősorban a rapid N és a vario MAX analizátor család tagjai.



A rapid N III megfelelő és gyors analitikát biztosít szilárd, paszta és folyadék mintákból, komplikált minta-előkészítés nélkül. A teljesen automatikus üzemben mûködő, közvetlenül a mintából mérő, Dumas szerinti módszerrel mûködő analizátor alkalmazása során nincs szükség az időt rabló savas feltárásra, toxikus katalizátoranyagokkal történő munkavégzésre. Az eredmény a minta beadagolása után néhány perccel már rendelkezésre áll.



Az összes nitrogéntartalom-mérés elve Dumas-féle módszerrel Hereaus technológiával



Égetés: A Dumas-féle égetéses mérési módszer alkalmazásakor a mintát kontrollált oxigén-hozzávezetés mellett magas hőfokon (kb. 900 oC) oxidatív feltárásnak vetik alá. A keletkező égéstermék-gázok széndioxid vivőgáz segítségével rézoxid- platina katalizátoron haladnak át, így biztosítva a maradéktalan oxidációt, még a nehezen oxidálható kémiai kötéseket tartalmazó anyagok esetében is.



Redukció: Az égetésnél keletkező nitrogénoxidok wolframon nitrogénné redukálódnak. Ezzel egyidejûleg az oxigénfelesleg megkötődik. Egy külön szenzor feladata az optimális elégéshez szükséges oxigénszint figyelése. Ezáltal biztosítható a minimális oxigén és wolfram-felhasználás. A réz helyett történő wolfram- használat az élettartam megsokszorozását biztosítja.



Tisztítás: A mérőgáz-áramot különféle abszorbereken történő átvezetés által megtisztítják a különféle zavaró komponensektől, mint pl. halogénvegyületek, vízgőz. A CO2 vivőgáz alkalmazása lehetővé teszi, hogy az égéstermék szén-dioxidot nem kell eltávolítani.



Detektálás: A CO2 vivőgázban maradó nitrogén-tartalom detektálása egy hővezető-képesség detektorban történik. A N2-térfogatrész egy elektromos mérőjelet szolgáltat, melyből az előzetesen elkészített kalibrációs görbe alapján a különböző elégetett minták nitrogéntartalma automatikus úton mérhető, számítható, dokumentálható és eltárolható.



A mérési eredmények pontossága és megbízhatósága



A mérési körülmények optimalizálása: Az égetési idő és az oxigén-adagolás vezérlése a PC-ről történik és mindenkori mintára optimálisan ráhangoltan, a szenzorok által felügyelve. Ez a kialakítás biztosítja a legrövidebb analízisidőt és az alacsony üzemeltetési költséget. Optimalizált paraméterkötegek tárolhatók és előhívhatók.



Felhasználóbarát kezelés: Az analizátor minden olyan része, melyet karbantartani kell, könnyen hozzáférhető és cserélhető. A karbantartási periódusok betartását szoftver ellenőrzi.



Adatkezelés: A Windows® operációs rendszere alatt futó, szoftver által vezérelt készülék teljes mérési protokollt és kijelzést biztosít a nitrogén- és a fehérjetartalom vonatkozásában., valamint mintaazonosító, bemérés, mérőjel stb. Sorozatmérésekre automatikus statisztikai kiértékelés állítható be.



A mintaváltás automatizálása: A bemért mintatömegek adatai a mérlegtől automatikusan a PC-re kerülnek az interfész segítségével. A beépített automata mintaváltó 39 pozícióval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy 39 különféle minta adagolására képes teljesen automatikus üzemben, melyek között akár „nagy” minták is lehetnek egészen 1 cm³ térfogatig, vagy 1 g tömegig. A max. 150 mg -os bemérésû minták esetére a 79 pozíciós magazint is lehet használni, cseréje egyszerû.



Sokoldalú alkalmazhatóság



Gabona és gabonatermékek vizsgálata szemes formától az őrleményekig ill. a lisztig, az AOAC 992.23, AACC 46-30, ICC 167 (draft) szerint.



Tápok vizsgálata az összetételtől függetlenül, a silótól a hallisztig minta-specifikus kalibráció nélkül is, az AOAC 968.06, ISO/CD 15670 (draft) szerint.



Tejtermékek vizsgálata, mint túró, sajt, fagylalt, tejpor stb., a DIN 10467 vagy IDF módszer szerint (draft) lehet közvetlenül mérni.



Hús és húskészítmények vizsgálata különböző mértékben feldolgozott állapotban. Homogenitás vagy sótartalom vizsgálat AOAC 992.15 szerint.



Talajok és mûtrágyák. A talajszerkezet és termőképesség vizsgálata az AOAC 993.13, DIN/ISO 13878 vagy LUFA-módszer szerint.



Miért célszerû a DUMAS analizátor használata?



· Nem kell tömény és forró sav- ill. lúgoldatokkal dolgozni a mérés során. Nincs üvegtörés veszély és maró gázok/gőzök.



· Tiszta égetés a savas feltárás helyett. Ezáltal elmarad a vegyszeres környezet-terhelés ill. a toxikus hulladékok keletkezése.



· A komplett analízis-idő néhány percre zsugorodik a korábbi több órához képest.



· Munkaidő, vegyszer, labor installáció és ártalmatlanítási költségek megtakarítása.



· A Dumas-módszerrel a radid N III 100 %-os nitrogén- visszamérést garantál, függetlenül a kémiai kötés fajtájától.



· 1 méter laborasztal, 1 x 230V és két gázpalack (CO2, O2 ). Nem kell vegyifülke, hûtővíz, ártalmatlanító és biztonságtechnikai berendezés.



· A Dumas-módszer a Kjeldahl-módszer alternatívájaként világszerte elismert.







Az 1 g-nál nagyobb mintabemérések, ill. több elemtartalomra (C-H-N-O-S) vonatkozó párhuzamos analízis igénye esetén a vario EL illetve a vario MAX analizátorok használatosak, melyek mûködése nagy vonalakban hasonlít a fentiekben ismertetett készülékéhez, részletes ismertetésük viszont meghaladta volna jelen írás kereteit.



Nagy László - AKTIVIT KFT.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
2+1 lombtrágya akció

2+1 lombtrágya akció

A lombtrágyázás lehet jó technológia, amivel tonnákkal többet is termelhetünk, és még a költségeinket is alacsonyan tarthatjuk. A 2+1 akciót azért csi...

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!