2024. április 28. vasárnap Valéria

Aranyfa termesztés GPS-szel

Agro Napló
Magyarország körülbelül 15 éves késésben van a világ élvonalához képest a precíziós és helyspecifikus gazdálkodás alkalmazásában. Az Egyesült Államokban a hidegháború elmúltával a kilencvenes évek elején megindult a katonai GPS rendszerek hasznosítása az iparban és a mezőgazdaságban. Nálunk 2008 előtt csak minimális mértékben alkalmazták ezeket az eljárásokat a mezőgazdasági üzemekben. Ma szerencsére sokkal nagyobb az érdeklődés, de tekintve, hogy ezek sokkal bonyolultabb rendszerek, mint az eddig megszokottak, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő tapasztalattal rendelkező partnert válasszanak a termelők a bevezetéshez. 

A dr. Szabó Agrokémiai Kft.
„Jó Gazda Program®” néven, évek óta olyan komplex növényter
mesztési rendszert fejleszt, amely ma már az Ag Leader mezőgazdasági GPS technológia támogatását is élvezi.

A „Jó Gazda Program®” partnereink megelégedésére magában foglalja a homogén termőzóna szintű, helyspecifikus talajmintavételtől az NDVI légi felvételek készítésén, illetve a helyre adaptált speciális műtrágyák, vetőmagok és GPS eszközök biztosításán keresztül a tápanyag-utánpótlási szaktanácsadásig minden olyan gazdálkodási elemet, ami a partnereink eredményességének javulását eredményezi.

A JGP® három olyan momentumát szeretném kiemelni, amelyek alapvetően határozzák meg az eredményességet:

1. Megfelelő fajta kiválasztása.  Rendszeresen teszteljük a különböző repce-, búza- és kukoricafajták műtrágya reakcióit, abból a célból, hogy ajánlani tudjuk őket a partnereinknek. Könnyen belátható, hogy gazdaságosan csak úgy tudjuk növelni a tábla termésátlagát, ha figyelembe vesszük a táblán belüli termőképességben meglevő eltéréseket. A gyengébb részeken hiába akarnánk előre lépni, hiszen ezeken nem a műtrágyaellátás a korlátozó tényező, hanem valami más, például legtöbb esetben a vízellátás. Gazdaságosan csak a közepes vagy jobb táblarészeken van mód a nagyobb termés elérésére a mű-
trágyahasználat vagy a tőszám növelésével. Ez viszont, például őszi búzában, azt jelenti, hogy a már 8–9 t/ha termésátlagot hozó területeken kellene 10–14 t/ha-ra növelni a termést, amihez a műtrágyára jól reagáló fajták kellenek.

2. A fenti terméseredményeket csak megfelelő, termőhelyre adaptált tápanyagellátással lehet elérni. A JGP® rendszerben az NPK hatóanyagot eleve differenciáltan juttatjuk ki, de mi történik a kén-, kalcium-, magnézium-, mangán-, bór-, réz-, molibdén- és vasellátással. 14 t/ha termésszinten már minden gramm számít. Ennek a problémának a megoldására fejlesztettük ki a speciális mikroelem-bevonatos
Sileno® műtrágya termékcsaládot, amely a talajvizsgálatokra alapozott egyedi receptek szerint viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz mikroelemeket és folyamatos ellátást biztosít a növényeknek.

3. „Szürke minden elmélet, de zöld az élet aranyfája” – írta Goethe, ami a mi esetünkben annyit jelent, hogy ha nem rendelkezünk megfelelő, GPS által vezérelt eszközökkel a talajmunkához, műtrágyázáshoz, vetéshez és növényvédelemhez, akkor az elméletben jól hangzó megoldások elméletek maradnak. Ezért vállaltuk el a világ egyik vezető mezőgazdasági GPS eszközöket gyártó vállalatának, az Ag Leader-nek az Északnyugat-Magyarországon történő szakmai és kereskedelmi képviseletét.
A cég Iowában, Des Moines mellett működik, és a kezdetektől erre a gazdálkodási technológiára fejleszt márkafüggetlen eszközöket. A cég termékei kompatibilisek szinte minden, a világban komolyabb mennyiségben gyártott mezőgazdasági géppel valamint eszközzel. Robotkormányokat, GPS sorvezetőket, műtrágyaszóró-, vetőgép- és permetező vezérlési megoldásokat tudunk ajánlani új, de akár régi gépekre is egyaránt. Előfordulhat, hogy sokszor felesleges a régi, vagy nem régen beszerzett kijuttató eszközöket lecserélni precíziós gazdálkodás bevezetéséhez. Mint a tapasztalat mutatja, ezen technológiai téren is a fokozatos, költséghatékony megoldások a leggazdaságosabbak.

 


Összességében elmondhatjuk, hogy cégünk több mint húsz éves tapasztalattal és megfelelő infrastruktúrával rendelkezik ahhoz, hogy minden olyan termelő segítségére legyünk, aki a precíziós gazdálkodás irányában kívánja fejleszteni a gazdaságát.

 
dr. Szabó Balázs

meliorációs szakmérnök

 

 


 

A cikk szerzője: Dr. Szabó Balázs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!