A legkorszerûbb TERMIK-FARM SZÁRÍTÓK hazai gyártótól

Agro Napló
A TERMIK-FARM gépcsaládot a mezõgazdasági termények szárításához a Mikrotherm kft. tervezõi fejlesztették ki. A társaság szakemberei a témakörben több évtizedes, eredményekkel bizonyított, fejlesztési gyakorlattal rendelkeznek. A forgódobos lucernaszárítók, a Sirokkó típusú szemesterményszárítók és számos általuk tervezett szárítótelep még ma is jól szolgálják a mezõgazdasági üzemeket. Azóta a szárítók fejlesztését leginkább az energia drágulása és a környezetvédelmi elvárások befolyásol-ták. Ott, ahol a fejlesztés, a gyártás és az értékesítés is egy kézben van, leginkább adottak a feltételek arra, hogy a kihívásokra szakszerû, megalapozott és gyors válasz valósuljon meg. Az elmúlt néhány évben kifejlesztett, mára már kiforrott, TERMIK-FARM típusú szárítók elismert gyártási színvonala és technológiai megoldásai tartalmazzák a folyama-tos fejlesztõi munkát, teljesítik a hazai szárítóüzemek gyakorlati elvárásait, és verseny-képesek az európai nagy szárítógyártók legújabb termékeivel is.
A konstrukciók és a gyártmányválaszték kialakításakor megválaszolt kérdések nagy része azonos a beruházás előtt álló termelők alapvető kérdéseivel, amelyek talán segíthetnek a vásárlónak a szárítógépek óriási választékában eligazodni:

- Mobil vagy stabil legyen a szárító? Mikor nagyobbak a költségek: ha a szárítót és az energiát kell a terményhez, vagy ha a terményt kell a stabilan kiépített szárítóhoz, tárolóhelyhez és energiaellátáshoz vinni?

- Milyen terményfajtákat és mennyit kell szárítani? Milyenek a terület éghajlati viszonyai, általában milyen nedvességtartalmú a betakarított termény?

- Fontos-e, hogy a berendezés alkalmas legyen, különösebb átalakítás nélkül, gabona, napraforgó, aprómag, kukorica, esetleg vetőmag szárítására is?

- Megfelelő lesz az egyszerûbb tételes, szakaszosan mûködő szárító, vagy szükséges egy bonyolultabb technológiát igénylő, nagyobb teljesítményû folyamatos üzemû berendezés? Lesz-e annyi szárítandó kukorica, például, hogy az több héten át lekösse a szárító kapacitását gazdaságosan, folyamatosan?

- Milyen mértékû legyen a berendezés automatizáltsága? A szárítás folyamatában mit bízhatunk az automatikára, és mennyit érdemes erre költeni?

- Milyen fûtőenergiát lehet használni, milyenek a telep helyi adottságai és egyéb hőigényei?

- Elektromos teljesítményben mi az igénybevehető maximum? (Sok esetben ez korlátozza a választható szárító nagyságát.)

- Kis alapterületû magasabb, vagy nagyobb alapterületû alacsonyabb szárító illik jobban a telep jellegéhez? Milyen a magtár és a környező épületek magassága? Milyen a talajszerkezet, a talajvízmagasság? Lakott területen vagy külterületen lesz a szárító felépítve?



A kérdéseken belül újabb és újabb kérdéseket lehet feltenni, és akkor még nem volt szó a szárításhoz kapcsolódó technológia (tisztítás, anyagmozgatás, tárolás stb.) és gépeinek kiválasztásáról, amelyek szintén körültekintést, szaktudást és gyakorlatot igénylő feladatok.

Figyelemmel a fenti kérdésekre, a Mikrotherm kft. a magyar termelők igényeinek leginkább megfelelő választék nyújtására törekszik.







A TERMIK-FARM típusú szárítók stabil építésû, keresztcsatornás kivitelû, szívott rendszerû berendezések. Van egy kisebb alapterületû keringtetéses, és egy nagyobb alapterületû folyamatos üzemre kialakított gépcsalád.

A TERMIK-FARM szárítók egységes elemekből épülnek fel, amelyek lehetővé teszik a különböző teljesítményû gépsor összeállítását. Az egységes szárítóelemek (az ún. szárítószekrények) egymásra szerelésével lehetőség van a szárító-, hûtő- és tároló (vagy puffer)-zóna arányainak igény szerinti megválasztására, kombinációjára.

A szárítószekrények az Európában leginkább elterjedt és egyúttal a legmegbízhatóbb üzemû, keresztcsatornás kivitelûek. Ennél a mûszaki megoldásnál olyan egybefüggően nagy légáteresztő keresztmetszetek vannak, melyeket sem a termény, sem az abban lévő különféle szennyeződések nem képesek eltömíteni. A konstrukció következtében a TERMIK-FARM szárítók egyszerûen, csak a megfelelő légszállítási és hőmérséklet korrekcióval, mindennemû átszerelés nélkül, kiválóan alkalmasak gabona, kukorica, olajos- és aprómagok, sőt vetőmagok szárítására is.

A szárítószekrényekhez kapcsolódó egységes légszekrényelemekkel, elválasztó elemekkel és ajtókkal a leggazdaságosabb légvezetési módok alakíthatók ki. Az egyszerû légátvezetéstől a hûtő- és szárítólevegő különböző visszavezetéseivel akár bonyolult recirkuláció is megvalósítható, a külső felületek szigetelésével kiegészítve, a lehetséges legenergiatakarékosabb szárítók is kialakíthatók.

A TERMIK-FARM szárítók kiadagoló-berendezése olyan precízen kialakított lengővályús megoldás, mely biztosítani tudja az egyenletes és rendkívül kíméletes ürítést. A tág beállítási lehetőségek a legváltozatosabb teljesítményekhez igazodnak.

Az alapgépekhez korszerû vezérlő szekrények tartoznak, melyek magukba foglalják a motorok indítását, a szükséges retesz feltételeket, a hőmérsékletmérő és szabályozó berendezéseket. A nagy teljesítményû berendezéseknél, ahol a kedvezőbb megtérülés miatt nagyobb költségeket is elvisel a beruházás, az automatikus nedvesség-szabályozó és napjaink legkorszerûbb elektronikus megoldásai is részei lehetnek a rendszernek.

A TERMIK-FARM szárítók előre összeszerelt viszonylag nagy egységekben szállíthatók, ezért a helyszíni szerelés egyszerûen és gyorsan elvégezhető.

A leírtak is alátámasztják, hogy a TERMIK FARM szárítók kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, minden lehetséges igényt kielégítenek, és az olyan termelőknek és gazdaságoknak is ajánlhatók, ahol többféle terménnyel foglalkoznak, vagy esetleg bér-szárítással, a betakarított terményfajtákat elkülönítve, a lehető legjobb minőségben kívánják megszárítani.



A szemesterményszárítók mellett a Mikrotherm Kft gyártmányai között szerepel speciális vetőmagszárító család, de vannak kamrás szárítók is zöldség és gyümölcs szárítás céljára, valamint padozatos szárítók gyógynövény, tökmag stb. szárítására.



A TERMIK márkanév ma már több gépet és gépcsaládot fémjelez, melyek nagy részét a szárítótelepek létesítéséhez elengedhetetlen anyagmozgató és kiegészítő berendezések teszik ki. Ilyenek a serleges felhordók, szállítócsigák, a különféle porleválasztók, magtisztítók, cellás-adagolók, tolózárak, váltószekrények, csővezetékek, az állványok és egyéb segédberendezések.



A Mikrotherm kft. megoldja a terményszárítási feladatokat! Hívja, keresse, hogy a lehetőségeinek és igényeinek leginkább megfelelő szárítója, szárítótelepe lehessen!



A Mikrotherm Kft. fejlesztő kollektívája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?