Kistérségi Agrár Tranzit Projekt tervezet a hátrányos helyzetű kistérségekért

Agro Napló
Baranya megye munkanélküliség által leginkább sújtott hátrányos helyzetű kistérségeiben élő munkanélküliek megsegítésére a Megyei munkaügyi Központ ez év elején pályázatot hirdetett.

Ennek legfontosabb célja hogy a helyieknek megélhetési lehetőséget, jövőképet és pozitív példákat adjon, egy komplex képzési-foglalkoztatási program megvalósítása által.





A pályázati kiírásban azokat a közhasznú szervezeteket keresték melyeknek a célja a munkanélküliség csökkentésének elősegítése, és rendelkeznek egy ilyen jellegű projekt lebonyolításához szükséges anyagi és tárgyi feltételekkel. Ezen felül pedig vállalniuk kell hogy a program megvalósítása során együttműködik a program által érintett térségek önkormányzataival, civil szervezeteivel és a munkaügyi központ apparátusával. Ez a partnerség már az Európai Unióban elérhető vidékfejlesztési források megszerzésére készíti fel a résztvevő szervezeteket.





A Magyar Iparszövetség Oktatási Központ Alapítvány Pécsi Termelőiskolája 1999. óta foglalkozik a hátrányos helyzetű munkanélküliek munkaerőpiacra való visszavezetésének elősegítésével, és ezen belül jelentős tapasztalata van a mezőgazdasági, jellegû tevékenységekhez és a feldolgozóipari tevékenységekhez kapcsolódó képzések lebonyolításában.





A Sellyei kistérségben már volt ehhez hasonló programja, mely sikeresnek bizonyult. Ez volt az „Ormánsági Agrársuli” program, melynek keretében 30 Sellye és Vajszló környéki munkanélküli ember tanulta meg a „gyógynövény ismerő és termelő” szakmát, és szerzett államilag elismert szakképesítést, valamint egy évig részmunkaidős munkaviszony keretein belül volt foglalkoztatott. A program végén a munkaerőpiacon helyezkedtek el, vagy őstermelőként folytatták a termelő és gyûjtő tevékenységet, mindenki abban a formában amelyből megélhetését biztosítani tudta.





A Kistérségi Agrár Tranzit program - akárcsak az Agrársuli - a térségek és az ott élő emberek adottságaira és a kihasználható erőforrásokra épít. A Pécsi Termelőiskola által beadott pályázat pozitív elbírálása esetén a program a sellyei (Magyarmecske), a sásdi (Gödre, Szágy, Gerényes) és a szigetvári (Kétújfalu) kistérségekben, a felsorolt helyiségekben fog megvalósulni. Összesen 36 munkanélküli kap lehetőséget a tanulásra, munkára és hosszabb távon jövőjének megalapozására. Magyarmecskén és Kétújfalun gyógynövény ismerő és termelő, a sásdi kistérségben pedig erdőmûvelő, motorfûrészkezelő és fakitermelő szakképesítéseket szerezhetnek a résztvevők. A programnak fontos szolgáltatása a szakmai tanácsadás mely által a program megvalósítói a képzések elvégzése és a foglalkoztatás után továbbra is támogatják a résztvevőket a munkakeresésben, az őstermelővé és a vállalkozóvá válásban.





A Pécsi Termelőiskola a résztvevők elhelyezkedését hosszú távon szeretné biztosítani, így bízik abban hogy megvalósulása esetén a Kistérségi Agrár Tranzit-ba csak olyan munkanélküliek jelentkeznek akik valóban változtatni szeretnének életükön, ezért munkavégzésre és tanulásra is hajlandóak.





A partnerségben a községi önkormányzatok a Mecseki Erdészeti Rt. Sásdi Erdészete, a baksai Schmidt und Co. Kft. valamint a Kétújfalui Községi Szociális Foglalkoztató Kft. vesznek részt.





Céljaink érdekében keressük azokat a további gazdasági szervezeteket, vállalkozásokat akikkel a meglévő partnerséget a közös érdekek alapján tovább bővíthetnénk.







Magyar Iparszövetség Oktatási Központ Alapítvány



Pécsi Termelőiskola



7632 Pécs, Apáczai Csere János körtér 1.



Tel.: 72/444-278 Fax: 72/441-174



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!