2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ők a TalentA program nyertesei

Agro Napló
A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat a 8. ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja Konferencián bejelentette a vállalat által alapított TalentA program projektpályázatának győzteseit. A TalentA projektverseny díjait az Agrárminisztériumban megtartott ünnepélyes díjátadó keretén belül adta át dr. Juhász Anikó, Agrárgazdaságért Felelős helyettes államtitkár, valamint a Corteva és a Magyar Női Unió képviselete. A mikroprojekt pályázat győztesei a Corteva jóvoltából összesen bruttó 3,25 millió forint támogatást kaptak, mely hozzájárul projektjeik megvalósításához.

 

 

Az I. helyezett Csapóné Hernádi Noémi, Békés vármegyei őstermelő CseppKert – a Családunktól a Családodnak című projektje lett, melynek célja, hogy a viszonylag szűk perspektívát kínáló Békés megyei régióban színesítse az egészséges élelmiszert kereső családok lehetőségeit. Noémi gazdaságában fenntartható eszközökkel és módokon szeretne kisgyermekes családoknak élelmiszert előállítani, melyeket heti előfizetéses kosár rendszerben, csomagolásmentesen kíván majd értékesíteni. „A projekt feladatának tartom, hogy ismertesse a szezonális, helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeit, küzdjön a hulladéktermelés és az élelmiszerpazarlás ellen, valamint népszerűsítse a fiatalok körében a regeneratív és fenntartható gazdálkodást, mint életformát, ezzel hozzájárulva a fiatalok megyénkből való elvándorlásának csökkentéséhez” – mondta el Noémi a TalentA díjátadó ünnepségen.

 

A II. helyezést Okvátovity Dóra, a Fajszi Paprika Manufaktúra Kft. ügyvezetője érte el az Üvegház és gasztronómiai alapok elsajátítása, élelmiszer edukációs projekt című pályázatával. Dóra projektjében egy olyan üvegházat szeretne építeni, amely helyszínt nyújthat a vetésre, palánták nevelésére, így a vásárlói közönség lehetőséget kaphat arra, hogy akár kert nélkül, cserépben, erkélyen saját paradicsomot, paprikát neveljenek. Az üvegház lehetőséget biztosít, hogy a különböző fázisok bemutathatóak legyenek egy fedett, különleges helyszínen: a Gemenci erdőben, a Doromlási erdészház kertjében. „Az a célom, hogy a városi közegből kiszakadó, egészségtudatos jelentkezőket edukáljam a zöldségekkel, gyümölcsökkel, gyógy- és fűszernövényekkel és ezek feldolgozásával kapcsolatban. Azt tartom a legfontosabbnak, hogy projektemben az edukáció során minden ismeretet átadhassunk, akár workshopok keretében a felhasználóknak, a hozzánk látogatóknak. Szeretném elérni, hogy egészen a vetéstől a palántázáson keresztül tudjak segítséget adni a résztvevőknek, nemcsak nőknek, hanem férfiaknak, apáknak is” – tette hozzá Dóra.

 

A III. helyezést Maczék Réka, Somogy vármegyei őstermelő Maczék Mosolygó Ültetvény című projektje érte el, amelynek célja a fenntartható növénytermesztés bemutatása és felelős fogyasztásra való ösztönzés elsősorban a gyermekek és kiskorúak körében. „Családi tulajdonunkban van egy gyümölcsültetvény, így egy ezzel kapcsolatos projektet szeretnék megvalósítani, melynek fő célja egy önellátó és fenntartható ültetvény kialakítása, amely nem termel felesleges mellékterméket, valamint szeretnénk workshopok keretein belül átadni a gyakorlatias és hasznos tudást. Bemutatókat is tervezünk iskolás és óvodás korú gyermekek részére a gyümölcs- és zöldségfogyasztás népszerűsítésére. Mindemellett szeretnénk a közeli anyaotthon lakóinak ismeretterjesztő előadásokat tartani a szemléletváltás elősegítése érekében” – mondta el Réka a projektjéről.

 

„A Corteva nőket támogató kezdeményezése túlmutat a vállalat üzleti működésén. A TalentA egy olyan társadalmi projektünk, ahol a mezőgazdaságban dolgozó hölgyeken keresztül a helyi közösségeket is támogatjuk. Hiszünk abban, hogy a nőknek a társadalomban és a mezőgazdaságban betöltött szerepük hatalmas és öröm számunkra, hogy láthatjuk a terveiket megvalósulni és hogy álmaik eléréséhez a Corteva is hozzájárulhat” – nyilatkozta Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója.

A TalentA projekt nyertesei a díjátadót követően egy kétalkalmas mentoráláson vehetnek részt, amelyen támogatást kapnak projektjeik megvalósításához.

A cikk szerzője: -X-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedik a kínai barackkonzerv-import

Emelkedik a kínai barackkonzerv-import

Rohamosan növekszik a kiskereskedelemben terjesztett fogyasztói méretű őszibarackkonzerv kínai értékesítése. A forgalomnövekedést főként az e-keresked...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!