A szőlő levéltrágyázása Damisol készítményekkel

Agro Napló
Csak jó minőségű szőlőből lehet jó minőségű bort készíteni. Az egyre élesedõ piaci helyzet nagyobb követelményeket támaszt a szõlõtermesztõkkel szemben is. Az igény a kiváló minőségű szőlőtermés évről évre.

Állókultúráink közül talán a szőlő az, amely leginkább igényli a megfelelő és rendszeres mikroelem pótlást. Csak a mikroelemekkel jól ellátott ültetvényektől várhatunk megfelelő minőségű termést, amely alapja a jó bor készítésének. Főleg az ültevények korának előre haladtával kell egyre inkább a mikroelem pótlással komolyan foglakozni. Erre az időre már csökken a talaj tápanyagszolgáltató képessége, és a gyökérzónába nem tudunk gazdaságosan megfelelő mennyiségű és minőségű mikro tápanyagokat bejuttatni. A feladat legegyszerűbben a levéltrágyázással oldható meg. Persze csak könnyen felszívódó, a tápanyagokat szerves kötésben tartalmazó levéltrágyákkal érdemes kezelést végezni, mert csak ezek adnak jó eredményt.

Az első lépés a megfelelő bórellátás biztosítása a növények számára. A bór az egyik legfontosabb mikroelem. Nagyon fontos szerepet játszik a hajtáscsúcsokban az új sejtek képzésében, és mi pont a bórban gazdag hajtásrészeket távolítjuk el a metszés során. Nélkülözhetetlen a virágok megtermékenyülésében ( a madárkás fürt legtöbbször a bór hiányának tünete), valamint a növényen belüli tápanyagszállításban. A megképzett tápanyagok a növényben, cukorborátok formájában áramlanak a raktározás, jelen esetben a fürtök felé. A bór pótlását a fürt kezdemények megjelenésekor kell megkezdeni, mégpedig a növény számára azonnal és könnyen hasznosítható szerves hatóanyag tartalmú levéltrágyával. Kiváló erre a célra a Damisol Bórkoncentrátum 5 l/ha mennyiségben vagy 1%-os koncentrációban. A készítmény a bór mellett még sok káliumot is tartalmaz, így nagyon jól segíti a növényen belüli tápanyagforgalmat is. A szőlő gyökéren keresztüli tápanyagfelvétele a virágzás idején kezdődik, addig a növény a fás részekben tárolt tápanyagokból táplálkozik. A Damisol Bórkoncentrátummal végzett levéltrágyázás a tőkék gyökér-tevékenységét is kedvezően segíti.

A második lépésben a virágzás után célszerű a bóros kezelés megismétlése. A szőlőnél az egészséges fejlődéshez és a jó tápanyag felvételhez, -képzéshez, -szállításhoz ugyanis nem elegendő az egyszeri bóros kezelés. A virágzás után Damisol Bórkoncentrátum ugyanúgy alkalmazható, mint a fürtkezdemények megnyúlásakor. A levéltrágyás kezelések minden esetben összekapcsolhatók a soros növényvédelmi kezelésekkel. Az általunk gyártott készítmények nagyon jól keverhetőek a növényvédő szerekkel.

A harmadik lépésben az intenzív hajtásnövekedés időszakában kell a levéltrágyázással foglalkoznunk. Ilyenkor jelentkezhet a vashiány tünete a fiatal leveleken, amelyet feltétlenül orvosolni kell, mert ellenkező esetben nagyon gyenge lesz ültetvényünk fejlődése. A hiánytünet megszűnéséig 1-2 alkalommal a Damisol Vas 5 l/ha (vagy 1%-os töménység) adagját javasoljuk kipermetezni. Amennyiben nem észlejük a vashiány tünetét úgy a - direkt a szőlő táplálására kidolgozott - Damisol Szőlő levéltrágya két alkalommal történő kijuttatását javasoljuk 5-5 l/ha mennyiségben.

A következő időszakban - ez már gyakorlatilag augusztusra esik - a növények harmonikus táplálására van szükség. Erre a célra kiváló a Damisol Kondi, mely komplex összetételû levéltrágya. A készítményt két alkalommal javasoljuk kipermetezni 10-10 l/ha mennyiségben.

Az általunk javasolt levéltrágyázási technológia, már 1986 óta bizonyítja nagyon jó hatását az összes borvidéken. Jó a megtermékenyülés, lényegesen javul az ültevények aszálytûrő képessége, kiváló sav-cukor arányú termés szüretelhető. A jobb tápláltság egészségesebb ültevényeket eredményez. A lombozat még a szüret után is egészséges zöld, de ugyanakkor a hajtások már kezdenek beérni. Ez lényegesen nagyobb fagytűrő képességet eredményez! Mindezek mellett még a termés mennyisége is nő, mert a fürtök teltebbek, a bogyók lédúsak!

A fentiek mellett még - a nagy értékű ültetvényeken - használható egy különleges készítményünk, amely a szüret előtt három héttel kijuttatva növeli a bogyók cukortartalmát. Ez a levéltrágya, a Damisol BB Cukorrépa, a kijuttatás után mintegy három hét időtartamra intenzív cukorképzésre serkenti a szőlőt. A cukorképzés növelése mellett megmarad a harmonikus sav-cukor arány is, mert a levéltrágya tápanyagai nem engedik lebomlani az értékes savakat sem. A vörös szőlőknél kiváló színanyag képződést is eredményez ez a készítmény. Ezt a kezelést csak az egészséges, jól táplált ültevényeken érdemes elvégezni, mert csak ezek az ültevények fogják a várt hatást mutatni.

A Damisol levéltrágya család gyártója a DAMISOL Kft. 2730 Albertirsa Irsay Károly.u. 1. Honlap: www.damisol.hu E-mail: damisol@axelero.hu

DAMISOL AZ ÚJ IDŐK LEVÉL- ÉS TALAJTRÁGYA CSALÁDJA, A MINŐSÉG GARANCIÁJA!

Ladányi Péter ügyvezető igazgató

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!