2024. május 21. kedd Konstantin

Kacsaállományok állategészségügyi technológiája

Agro Napló
Kisüzemekben a vízi baromfi - ezen belül a kacsa is - széles körben elterjedt. Az állatok udvaronkénti kis létszáma külön tartási technológiai koncepció kialakítását nem igényelte, egy településen belül az általános járványvédelmi intézkedések betartása érvényesült. Az 1900-as évek középétõl a nagyüzemi vízibaromfi tartás az állattenyésztési és gazdasági irányelvek szerint fejlõdésnek indult. Az akkori piaci igénynek megfelelõen pecsenyekacsa törzstelepek, késõbb májkacsa végtermék „elõállítására” szakosodott törzstelepek létesültek. Az irányváltás megkövetelte a tervszerû állategészségügyi technológiák kidolgozását, a nagy genetikai értékû állományok megvédése érdekében.
Törzskacsa állományok tartása

A biztonságos tenyésztés alapja olyan törzsállományok létesítése, amely állományok biztosítják a fertőzésmentes, egészséges napos-kacsák keltetését.

Alapvetően a járványvédelmi előírásokat kell szigorúan betartani. Ez különösen az extenzív módon tartott állománynál követelmény, mert a nyitott környezet fokozottan járványveszélyes (vadmadarak). A telep létesítésénél figyelemmel kell lenni a telep védőtávolságára, a természetes határokra (pl. vízfolyás), a személyforgalomra, a jármûforgalomra és állatforgalomra .

Alapvető feltétel ezen kívül a takarmányellátás megszervezése. A takarmányt csak mûködési engedéllyel rendelkező üzemből szabad beszerezni.

A betelepítésre kerülő állomány állategészségügyi biztonságának megteremtése

A vízibaromfi állományok egyes betegségekre nagyon érzékenyek, ha megfelelő védőoltást nem kapnak, komoly kár keletkezhet.

Melyek ezek a betegségek?

  • Baromfikolera - baktérium okozta betegség, a védőoltás megfelelő védelmet ad a betegség ellen. Az első vakcinázást 7-8 hetes korban kell végezni és 4 hét múlva meg kell ismételni. Törzsállományokat 5-6 hónap múlva újra kell oltani.

  • Kacsák vírusos májgyulladása - vírusok okozzák a betegséget, vakcinázással történő védekezés ajánlott. Első oltás 7 hetes korban, emlékeztető oltás 2 héttel a tojószezon előtt.

  • Kacsapestis ellen is célszerû védekezni, olyan területen, ahol vírussal fertőződhet a törzsállomány. Az állomány immunizálható, forgalomban van a betegség elleni vakcina. Minden védőoltás akkor ad teljes védelmet, ha a törzstelepen a járványvédelmi előírásokat betartják. A törzsállományok betegségek elleni védőoltása után a törzsállományok tojásaiból kelő napos-kacsák is védettek lesznek (szikimmunitás).

Meg kell említenünk mégegy vízibaromfi állományokban előforduló betegséget. A Salmonella baktérium a tojás felületét szennyezi, azonban fertőtlenítéssel a szennyeződés megszüntethető. Ezért a keltetőkben szigorított módon kell fertőtleníteni a tenyésztojásokat.

Növendék kacsaállomány felnevelése

A kacsanevelés általában két fázisban történik, függetlenül attól, hogy törzsállomány-nevelés, vagy végtermék-előállításról van szó. Különbség a megelőző vakcinázások rendjében van.

A nevelés első fázisa a napos kacsák letelepítésével kezdődik. A napos állatokat fûtött ólba kell helyezni, a terem-hőmérséklet 30-33Co legyen. Az alom száraz, pormentes, faforgács vagy szalma legyen. A vizet és a takarmányt úgy kell adagolni, hogy az állatok előtt folyamatosan legyen ivóvíz és takarmány, de a túladagolás megelőzésére ügyelni kell az alomszennyeződés elkerülése érdekében. Ügyelni kell a páratartalomra, az első napokon a relatív páratartalom 55-60 % legyen.

Az immunizált szülőktől származó napos-kacsák védettek a fertőző betegségekkel szemben.

A nevelés első fázisa során, az első 14 nap alatt a kacsák fedett ólban legyenek. Amikor a külső hőmérséklet 15 C fok fölé emelkedik, az állatokat szabad kifutóba lehet engedni.

A növendék állományok vakcinázási programja:

Baromfi kolera ellen oltani először 7-8 hetes korban ajánlott, majd 4 hét múlva meg kell ismételni. Kacsák fertőző májgyulladása ellen erősen fertőzött környezetben a vakcinázott kacsából származó kiskacsákat 7-10. napos korban kell először oltani.

Kacsapestis elleni oltás: fertőzött környezetben 3 hetesnél idősebb állatokat 2-3 hetes időközzel kétszer kell oltani.

Dr. Nemes Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06