2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A szőlő pókszabású kártevõi és ellenük való védekezés

Agro Napló
A szőlőlegkisebb károsítói a fonálférgek után az atkaalakúak rendjébe tartozó fitofág atkák. Az 1. táblázatban találhatóak a legfontosabbak, melyek kártételére illetve az ellenük való védekezésre fel kell készülnünk.

Szőlő-levélatka (Calepitrimerus vitis)

A gubacsatka-félék családjába tartozó kis állat a levelek fodrosságát, kanalasodását okozza. A fertőzött hajtások rövid szártagúak, fejlődésben az egészségesekhez képest lemaradottak. A károsított leveleken áteső fényben világoszöld, sárgás nem körülhatárolható foltok láthatóak.

Kifejlett alakban, kéregrepedésekben illetve a rügyekben telel. Fő kártétele a vegetáció első felében tapasztalható. Áttelelés után gyorsan felszaporodva megtámadja a rügyeket, fiatal hajtásokat. Az egész vegetáció alatt károsít. A nyári hónapokban inkább a hajtáscsúcsi levelek fonákján tartózkodik. A szőlő egyik legfontosabb atka kártevője.

A szőlő-levélatka és kártétele:

Szőlő-gubacsatka (Colomerus vitis)

Szintén a gubacsatka-félék családjába tartozik. A rügyekben telelő kifejlett egyedek már a vegetáció megindulása előtt megkezdik a rügyek szívogatását. A levelek már fertőzötten fakadnak. A fertőzés jól felismerhető a kidudorodó világos vörös később zöld vagy sárga sejtburjánzásokról. Később kizárólag a fonáki részen károsít.

Gyümölcsfa-takácsatka (Pannonychus ulmi)

A takácsatka-félék családjába tartozik. Tojás alakban telel, melyeket a nőstények szeptembertől raknak le. A kelés április végén indul meg. Legnagyobb kárt közvetlenül a fakadás után okozzák a fiatal levelek megtámadásával. A károsított levelek megfakulnak, színtelenné válnak, később szélük barnul, beszárad. Jelentős károk csak erős fertőzés esetén jelentkeznek, amikor is az asszimilációs felület (a levél élő felülete) csökken.

Kétfoltos-takácsatka (Tetranychus urticae)

A takácsatka-félék családjába tartozik. Nöstény imágó alakban telel különböző helyeken. Kora tavasszal elsősorban fûféléken tartózkodik, és csak túlszaporodás után károsítja a szőlőt. A nyári hónapok károsítója. A szívogatást apró foltok, sárgás-barnás elszineződés jelzi. Feltünő deformáció alakul ki a leveleken: a levelek szûkülnek, legyező alakuvá válnak. Kár az asszimilációs felület csökkenésével keletkezik.

Védekezési lehetőség

  • Biológiai védekezés: Ebben az esetben cél a ragadozó atka populáció megvédése, felszaporítása. Olyan növényvédő szereket használjunk, melyek a ragadozó atkákat kímélik (IPM technológia)
  • Kémiai védekezés: A speciális atkaölő készítmények közül olyanokat válasszunk, melyek az atkák minden fejlődési alakja ellen hatásos (1. ábra), ugyanakkor a hasznos élőszervezeteket kíméli.

Sanmite 20 WP A Sanmite 20 WP nevû atkaölő készítmény a fenti feltételek mindegyikének megfelel. Szabad forgalmú készítmény, így bárki számára hozzáférhető. 10 g-os kiszerelési egységben is kapható, ezért nem szükséges több évre elegendő „készlet” megvásárlása (10 g egy 10 literes háti permetezőbe elegendő mennyiség). Mikor használjuk a Sanmite 20 WP-t? Az első felhasználási lehetőség az atkák aktivizálódásának ideje, tehát május (10-15 cm-es hajtáshossz). A második kezelést a nyár második felében (augusztus) célszerû elvégezni, amikor is a telelőre vonuló atkákat, illetve az áttelelő tojásokat gyéríthetjük biztosítva ezzel a következő évi „atkamentes” kikeletet.A Sanmite 20 WP megvásárolható a növényvédő szer forgalmazóknál és a gazdaboltokban.

Salamong György

Arysta Agro Magyarország Kft.

1. táblázat: A szőlő

főbb atka kártevői
Károsító Áttelelő alak /áttelelés helye Károsítás kezdete
Szőlő-levélatka Kifejlett alak/rügy, kéreg Május
Szőlő-gubacsatka Kifejlett alak/ rügy Május
Gyümölcsfa-takácsatka Tojás/ kéreg Május
Kétfoltos-takácsatka Nőstény imágó/ kéreg, gyomok, talaj Június
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!