Szeptemberi hírvilág

Agro Napló
A genom analízissel robusztusabb teheneket lehet tenyészteniKína leállítja az amerikai sertéshús importot a takarmányadalékok miattAz FDA jelentései pozitív tendenciát mutatnak az antibiotikum rezisztenciákkal kapcsolatban

A genom analízissel robusztusabb teheneket lehet tenyészteni

A tehenek génanalízisének segítségével elérhető, hogy kevesebb legyen a paraziták okozta állat-
egészségügyi probléma és hosszabb legyen a tenyésztett állatok hasznos élettartama, magyarázták a Wageningen Egyetem kutatói.

A 234 bika genom analízisének elvégzése rávezette a kutatókat a DNS variációk azon részére, amelyek befolyásolnak bizonyos tulajdonságokat a tenyészbikáknál. Két változatban például azonosították az embrionális fejlődés zavarát okozó génszakaszokat. Ugyancsak meghatározták a göndör, hosszú és sima, rövid szőr kialakulásáért felelős géneket, aminek ott van jelentősége, hogy a hosszú szőrben több kullancs és egyéb parazita tud megtelepedni. A legtöbb tenyésztulajdonságot sokféle variáció befolyásolja, határozza meg. Ezért fontos, hogy ismerjük és használni tudják az összes létező kombinációt a tenyésztés során, ami az adott tulajdonságot befolyásolja, mondták a Wageningen kutatói. A pozitív eredmények azt jelzik a genom információk további kutatásait a gyakorlati alkalmazhatóság irányába kell folytatni.

A hosszabb hasznos élettartamot sok szorosan együttműködő gén befolyásolja, e tulajdonságra történő genetikán alapuló szelekcióhoz valamennyit fel kell tárni,  mondta Prof. Roel Veerkamp. A projekt bizonyította mennyire fontos a nagyarányú DNS-analízis, mondta Veerkamp, a Wageningen Egyetem genetika professzora és az 1000 Bika Genomja projekt meghatározó tagja. Hangsúlyozta, hogy a tejelő-és húsmarhával szembeni elvárások egyre növekszenek: „A kilencvenes évek közepén a tehénnek sok tejet kellett termelnie. Azóta az elvárások még nagyobbak. A tenyésztők sokkal robusztusabb teheneket várnak. A gyakorlatban ez jó termékenységet, hosszabb élettartamot, olyan tőgyet, ami jobban ellenáll a fertőzéseknek, jó láb- és csülökszerkezetet és sokkal hatékonyabb takarmányhasznosítást jelent. A gének által meghatározott tulajdonságok nagyon sokat számítanak ennek elérésében.

Bika Genom

Egy bika genomja 3 milliárd „betűből” áll. A 234 vizsgált bikában a kutatók 28 millió féle DNS-en való elhelyezkedést tapasztaltak, ami mindennemű variációt meghatároz, ahol az állatoknak különböző „betűi” vannak. Jelenleg a CVR körülbelül 50 000 változatot használ az úgynevezett egypontos nukleotid polimorfizmusokból (SNP) a genomválogatáshoz, az SNP minták összekapcsolásával sok mindent tudhatunk meg az állatok azon tulajdonságairól, amelyek fontosak a robusztusság szempontjából.
A CVR-rel és a többi partnerrel együtt a Breed4Food programban a kutatók azt vizsgálják, hogy ezzel az új genom információval vajon jobban megjósolhatják-e, mely tulajdonságok kerülnek át az utódokba.
„A bikák elemzése ebben a pillanatban az első fázisa az 1000 Bika Genom projektnek, ami egy adatbázis, amelybe ezer bika genomja kerül majd be a világ minden tájáról. A vizsgált bikák eddig elsősorban Ausztráliából, Hollandiából, Németországból és Franciaországból kerültek ki. „Ugyanakkor, egyre több ország vesz részt a programban és az elemzett állatok száma már meg is haladta az ezret” – mondta Veerkamp professzor.

Forrás: TheDairySite, 2014. 08. 12.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

    

Kína leállítja az amerikai sertéshús importot a takarmányadalékok miatt

Kína leállította a sertéshús importot hat amerikai feldolgozó üzemből és hat hűtőházból, azért, hogy érvényt szerezzen azon takarmányadalékok tilalmának, amelyek a sovány izomszövet növekedését segítik elő, jelentette be az USA Mezőgazdasági Minisztériuma.

Kína jelenleg egy harmadik fél segítségével ellenőrzi az USA-ból érkezett sertéshúsok ractopamine mentességét, amelyet Paylean kereskedelmi néven adtak el a sertésfarmoknak. Többek között már nem exportálhatnak Kínába a Tyson Food üzemei Perryből és Storm Lakeből (Iowa) valamint Logansportból (Indiana). Más gyártók is tiltólistára kerültek, mint például a Hormel Food Corps Fermontban (Nebraska), a Triumph Foods St. Joseph-ben (Missouri), és a Quality Pork Processors vállalat Austinban (Minnesota). A Tyson, Hormel és Triumph egyelőre nem válaszolt a megkeresésekre.

2013-ban, a teljes amerikai sertéshús export Kínába 312 138 tonna volt, melynek értéke 645,3 millió dollár, a Global Trade Atlas jelentése szerint. A teljes sertéshús export világszerte tavaly 7,5 millió tonna volt, 20,4 milliárd dollár értékben.

„Kína messze a világ legnagyobb sertéshús feldolgozója és vásárlója. Ezért nem készíthetünk előrejelzéseket bizonyos eseményekről például tiltólistára kerülés, mert ez befolyásolná az USA exportját Kínába”, mondta Joe Schuele, az Amerikai Hús Export Szövetség szóvivője. Dan Vaught, a St. Louis-based Doane Advisory Services közgazdásza azt mondta, míg Kína csökkenti a nem támogatott áru amerikai sertéshús vásárlását, az hatással lehet mind a hazai mind más exportpiacokra is. „Ez egy folyamatos jelenlévő probléma, de egyelőre nem tűnik úgy, hogy nagy hatással lenne a belső keresletre”, mondta, hozzátéve, hogy a négy fő exportpiacuk Japán, Dél-Korea, Kanada és Mexikó továbbra is vásárol az USA-tól.

Forrás: ThePigSite News Desk, 2014. 08. 14.

Az FDA jelentései pozitív tendenciát mutatnak az antibiotikum rezisztenciákkal kapcsolatban

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszer Hatósága (FDA) kiadta a Nemzeti Antimikrobiális Rezisztencia Ellenőrző Rendszerét (NARMS) 2011-ben, amely többnyire csökkenő tendenciát mutatott az antibiotikum rezisztenciákkal kapcsolatban.

Az éves NARMS-jelentés az emberi gyógyászatban használt antibiotikumokra, valamint a több hatóanyaggal szemben is kialakult rezisztenciákra fókuszált (három-vagy többféle antibiotikum ellen). A NARMS-program keretein belül a mintákat emberektől, humán fogyasztásra kerülő állatoktól és a kiskereskedelmi forgalomba kerülő húsokból gyűjtik, majd tesztelik őket különféle baktériumokkal – különösen a szalmonellára, E.coli-ra és Enterococcus-ra – azért, hogy megállapítsák vajon e baktériumtörzsek rezisztensek-e a humán- és állatgyógyászatban használt antibiotikumokra.

A legfontosabb megállapítások:

Az emberből származó nem tífusz típusú szalmonellának a 85%-a, amely tartalmazza a Heidelberg, Hadar, Typhimurim és Enteritidis szerotípusokat, nem rezisztens egyetlen tesztelt antibiotikumra sem.

16 éves története során a NARMS egyedül a ciprofloxacinto hatóanyagra talált nagyon gyenge szalmonella rezisztenciát (kevesebb, mint 0,5% embereknél, kevesebb, mint 3% a hústermékeknél és kevesebb, mint 1% a vágóhídi állatoknál). A Ciprofloxacin, az egyik leggyakrabban használt antibiotikum a szalmonella kezelésére az embereknél, az úgynevezett fluorokinolon típusú gyógyszerek csoportjába tartozik, melynek baromfiknál való használatát 2005-ben beszüntették.

Az emberekből és vágott csirkékből származó szalmonella multi-drog (több hatóanyaggal szembeni) rezisztenciája volt a legalacsonyabb a NARMS-tesztek kezdete óta.

Az erythromycin rezisztencia, amellyel kezelik a Campylobacter fertőzéseket, 4% alatt maradt azokban az izolátumokban, amelyek emberektől és csirkéktől származnak.

„Az NCC örömmel látja a sok pozitív eredményt, beleértve a csökkenő rezisztenciát néhány élelmiszer eredetű patogénben és azt, hogy a fő antibiotikumok hatékonyak maradtak a betegségek kezelésében”, mondta Ashley Peterson, Ph.D, a Nemzeti Csirke Tanács (NCC) tudományos és szabályozási ügyekért felelős alelnöke. „A 2011-től követett adatok szerint ez a jelentés komoly előrelépésre utal, ugyanis az antibiotikumok megfontolt használata az állattenyésztésben tovább csökkentheti az élelmiszerek által terjesztett kórokozók antibiotikumokkal szembeni ellenálló képességét. A baromfitenyésztők, állatorvosok és az állat-egészségügyi partnereink elkötelezettek, hogy továbbra is megőrizzék az antibiotikumok hatékonyságát az emberi és állati gyógyászatban, valamint minimálisra csökkentsék a baktériumok rezisztensségét. Az NCC támogatja az FDA #213-as útmutatóját, melyben kivonnák az állatállományok kezelésére használt azon antibiotikumokat, amelyeket az emberi gyógyászatban is használnak. Hisszük, hogy ez segítene megőrizni az emberi betegségek kezelésére használt gyógyszerek hatékonyságát. Szintén támogatjuk az FDA által javasolt Állatorvosi Takarmány Irányelvet (VFD), amely biztosítja, hogy az antibiotikumokat az emberi fogyasztásra szánt állatok részére csak az állatorvosi receptre lehet adni. Az FDA mindkét intézkedése és a teljes körű együttműködés a baromfitenyésztőkkel, valamint az állat-egészségügyi vállalatokkal segít tovább csökkenteni az élelmiszer eredetű patogének rezisztenciáját. Egy dolgot kell minden vásárlónak megjegyezni: minden patogén kórokozó a nyers csirkehúson található, függetlenül a baktériumtörzstől vagy az ellenállóságától. Teljes eltávolításuk megfelelő kezeléssel és megfelelő hőmérsékleten való elkészítéssel lehetséges (165°F = 74°C fok belső hőmérsékletre sütéssel/főzéssel)”.

Forrás: ThePoultrySite News Desk, 2014. 08. 13.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!