2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Gép-Mix – a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával – 2014 szeptember

Agro Napló
A Massey Ferguson új zászlóshajója, az MF 8700-as traktorsorozat elérte a 400 LE-tAz Amazone csoport 10000 eurót adományoz a világ éhezőit segítő szervezetnekBemutatkozik a STARSOIL, a SEPPI M. új, többfunkciós talajmaró-mulcsozójaJOHN DEERE traktorok mostantól kommunális - közutas sárga színben is!Nyolc fejjel a földönÚj A-szériás kistraktor modellt mutatott be a Valtra OlaszországbanÚj John Deere 3 és 4R szériaVéget értek az augusztusi szántóföldi bemutatók. Lássuk a gépkapcsolatokat!

A Massey Ferguson új zászlóshajója, az MF 8700-as traktorsorozat elérte a 400 LE-t


 

A Power Management motorvezérlő rendszernek köszönhetően az akár 400 LE-s MF 8700-as sorozat traktorai az MF valaha gyártott legerősebb erőgépei

A novemberi Agritechnica Show-n bemutatásra kerülő MF 8700 a díjnyertes MF 8600-as család alapjaira épít, amely gépek 2008-ban a világon elsőként használtak Szelektív Katalitikus Redukciós (SCR) rendszert.

Az öt új modellt a legújabb és legfejlettebb AGCO POWER (SISU) motorok hajtják, amelyek már a legszigorúbb StageIV/Tier 4 final környezetvédelmi értékeket is teljesítik. A gépek a kiváló alapok mellett azonban újításokat is tartalmaznak, mint például az áttervezett hajtómű, fülke és kezelőszervek a nagyobb teljesítményért, hatékonyságért és könnyű kezelhetőségért. Minden új MF 8700-as Efficient vagy Exclusive felszereltségi szinten érhető el.

“Üzemanyag takarékosság, megbízhatóság és egyszerűség a legfontosabb szempontok, amiknek meg kell felelni ebben a szegmensben. Az új MF 8700-as család még nagyobb teljesítményt és még jobb hatékonyságot garantál, mint a már sokat bizonyított, díjnyertes MF 8600-as család” – mondta Campbell Scott, márkafejlesztési vezető.

Tovább hozzátette, hogy “már a kezdetektől úgy terveztük az új nagytraktorokat, hogy SCR-rel legyenek ellátva. Az új megoldásoknak mind meg kellett felelniük a legszigorúbb elvárásoknak is és ez a szemlélet a tervezés egyik filozófiájává vált. Itt nincsenek hatalmas szűrők vagy külső hűtőmegoldások – minden szükséges technológiát a traktor modern, eredeti formája alá sikerült rejteni”.

MF 8700-as sorozat felszereltség és kiemelt jellemzők

  • Legmodernebb AGCO POWER hathengeres, 8.4 literes motorok Engine Power Management rendszerrel. Új, karbantartásmentes 3. generációs SCR technológia DOC katalizátorral és új megoldásként külső kipufogógáz visszavezetéssel. A rendszer teljesíti a Stage IV/Tier 4 final környezetvédelmi előírásokat.
  • Új hűtőrendszer megnövekedett légtömeg kezelő rendszerrel a rendelkezésre álló levegő tökéletes kihasználására.
  • Új Exclusive felszereltség növeli a specifikációs lehetőségeket
  • Auto-Guide 3000 automata kormányzás előkészítés
  • Az új fülke növeli a kezelői teret és kényelmet
  • Új, színes kijelzős műszerfalpanel
  • Új motorburkolat
  • Megnövekedett szervizintervallum (motor: 500 üzemóra  / hajtómű: 2000 üzemóra)

 

 

Az Amazone csoport 10000 eurót adományoz a világ éhezőit segítő szervezetnek

2014. június 27-én került sor a 10000 euró adomány hivatalos átadására az Amazone csoport részéről a német éhezőket megsegítő szervezet részére. A német éhezőket megsegítő szervezet képviselőjeként Vera Schernus, a vállalati együttműködési referense Hasbergen-Gaste-ban a szimbolikus adományozásról szóló csekket vette át Christian Dreyertől, az Amazone ügyvezetőjétől és René Hüggelmeier személyügyi vezetőtől.


Az adomány alapja egy aranyszínű ZA-M típusú műtrágyaszóró gép kisorsolása volt a 2014 májusi Amazone Amatechnica kiállítás látogatói között. A nyeremény eladása folyamán az Amazone-csoport általi gyűjtés során jött össze a most adományozott 10000 euró összeg.

Az éhezőket megsegítő szervezet az adományt Indiában foga felhasználni a „Tartós integrált mezőgazdaság” elnevezésű projektben. A projekt célcsoportja 4500 család a gazdálkodó törzslakosságból, és alsóbb kasztokból India  Jharkhand és West Bengalen régióiban, akik a mezőgazdaságból élnek. Alapvetése a szegénység és a rossz élelmezési helyzet javítása, a mezőgazdasági termelés növelése, és a piacra jutás javítása. Ennek érdekében a szervezet partnerei helyben oktatásokat végeznek a jobb vetőmag felhasználása, a modern termesztési módszerek alkalmazása és a helyi értékesítés témájában”, ismertette a projektet Vera Schernus a csekk átadása során.

Az Amazone-csoport ebben a projektben, mely 2014 közepétől 2017 végéig tart, mint exkluzív vállalati partner vállal szerepet, és azt ebben az időszakban tovább is fogja támogatni. „Kiegészítve a helyi adománygyűjtésünket itt a régióban az Amazone a nemzetközi szociális tevékenységét is összpontosítani szeretné ebben a projektben. Az Amazone munkatársai között is mutatkozik egyfajta azonosulás a projekttel”, ismertette René Hüggelmeier személyügyi vezető a vállalás hátterét. Ahhoz, hogy a következő években is sikeres legyen az adománygyűjtés, kell hogy legyenek érdekeltségek és gyűjtési alkalmak különböző módjai. Amennyiben lehetséges, be kellene vonni helyben az Amazone munkatársak szakértelmét.

A világ éhezőt megsegítő szervezetet Németország egyike legnagyobb magán segítő szervezeteinek. Egy kézből nyújt segítséget: a gyors katasztrófa-segítségtől az újjáépítésen keresztül egészen a fejlesztési együttműködés hosszútávú projektjeiig a helyi partnerszervezetekkel közösen a segítség az önsegélyezésig elve mentén. Az 1962-es alapítás óta a szervezet több mint 7350 projektet támogatott 2,66 milliárd euróval több mint 70 országban – az éhezés és szegénység nélküli világ megteremetéséért. További információk: www.welthungerhilfe.de. 

Forrás: www.amazone.hu 

 

   

Bemutatkozik a STARSOIL, a SEPPI M. új, többfunkciós talajmaró-mulcsozója

A SEPPI M. új, multifunkcionális talajmaró-aprítója, a STARSOIL egy sor talajművelő gépet képes helyettesíteni: kőaprító, erdészeti mulcsozó és talajmaró egyszerre, mely a 150-250 lóerős tartományba tartozó traktorokhoz használható. A STARSOIL képes a kavicsos talajt is akár 40 cm mélységig feltörni, elbánik a 30 cm-es kövekkel és a 40 cm átmérőjű fákkal is.

Mi mindenre használható a STARSOIL?

Kövek törésére, aprítására utakon, gazdasági és egyéb területeken, parlagon hagyott mezőgazdasági területek feltörésére, földutak létrehozására, szántók, földek minőségének feljavítására, talaj-előkészítésre, sziklás, köves talaj fellazítására, építési törmelékes területek kezelésére.


Mi teszi verhetetlenné a STARSOIL többfunkciós munkagépet?

  • a keskeny, éles körmök áthatolnak a talajon, hogy elérjék a lehető legmélyebb talajmélységet is
  •  amellett, hogy az alváz kopásálló, a köröm belépőélének hegye és foglalata volfrám-karbidból és keményfémből készül, mely garantálja a maximális ellenállást
  • a mulcsozó és az aprító munkavégzésének foka szabadon állítható az aprító rúdon és rácson keresztül
  •  a tömörítő henger és a gyalupenge hidro-pneumatikus emelővel is választható
  • a hajtóműbe egy speciális hűtőkört építettek
  • a többfunkciós géphez igény esetén ADAM™ önbeálló központi hajtómű is kérhető
  • a STARSOIL 175, 200, 225 250 cm-es munkaszélességel egyaránt elérhető


Az alapváltozat tartozékai és tulajdonságai:

  • a forgórész fix kés hegye „DUO PROTECT" + „MONO EXTREM" volfrámból készült, kopásgátló bevonattal
  • kőaprítás 30 cm-es méretig
  • faanyag mulcsozása 40 cm-es átmérőig
  • talajmarás 40 cm-es talajmélységig - sőt, talajtól függően akár mélyebbre is
  •  0,5-2 km / óra sebesség munka közben
  •  automata cat. 3-as ISO 3 pontos hátsó függesztés
  •  1000 rpm-es hajtómű
  •  1 ¾" Z=20 bemenő tengely
  •  kétoldali meghajtás beépített nyomatékszabályozóval
  •  párhuzamos hajtómű speciális, beépített hűtőkörrel
  •  hidraulikus működtetésű tető
  •  cserélhető, kopásálló alváz
  •  keskeny, mélyreható körmök
  •  védelem: dupla láncok

Választható kiegészítők:

  • teljesítményleadó-tengely
  •  ADAM™ önbeálló központi hajtómű a jobb TLT szögekért
  •  Hidraulikusan vezérelhető tömörítőtengely a mélységtartásért, amely védőkeretként is használható
  •  Állítható gyalupenge nyomásmérővel és akkumulátorral
  •  Körmök ásóhegyekkel

Figyelem: a megadott 150-250-es lóerő a TLT-n leadott teljesítményre vonatkozik, nem a traktor teljesítményére.



JOHN DEERE traktorok mostantól kommunális - közutas sárga színben is!

A KITE Zrt., a JOHN DEERE termékek hazai forgalmazójaként 1973 óta szállítja a legmodernebb technológiákat a magyar gazdák számára. A több mint negyven éve a magyar mezőgazdaságban eredményesen alkalmazott ZÖLD - SÁRGA JOHN DEERE traktorok mostantól a magyar utakon -Kommunális sárga- színben környezetgondozási munkákat végeznek.


A nádudvari központú KITE Zrt. -nek, a német MULAG - kommunális kaszákat gyártó -cégnek, a horvátországi RASCO nevű karos kaszákat és hó eltakarítási eszközöket gyártó vállalkozásnak és a holland ZUIDBERG traktor felszereléseket gyártó cégnek a magyarországi importőreivel összefogva, sikerült megvalósítani egy olyan fejlesztést a Magyar Közút Nonproft Zrt. részére, amellyel könnyebb és gyorsabb lesz a magyar közutak menti zöldsávok karbantartása. Ennek eredményeképpen a nyár - ősz  folyamán - a közbeszerzési pályázat nyerteseként-  a KITE Zrt. országosan 80 db gépegységet értékesített a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek. A gépcsomag  a JOHN DEERE 6125M traktorból, a traktor elejére kapcsolt automata MULAG kaszából és a traktor hátuljára csatlakoztatott RASCO karos kaszából áll.

A szakmai ajánlatot elkészítő csapatnak sikerült egy olyan gépegységet összeállítani, mely a közismerten strapabíró - teljes alvázas kivitelű - könnyen kezelhető JOHN DEERE traktorra rákapcsolt első és hátsó kaszákkal együtt, mindenképpen egy jobb minőségű és az eddiginél nagyobb terület teljesítményű útszél kaszálási munkát fog eredményezni.

A gépkapcsolat további előnye, hogy a gépkezelőnek csak a hátsó RASCO kasza munkáját kell figyelni, mert az elől lévő automata MULAG kasza egy un.-intelligens kasza-, amely az elektronikus központjának folyamatos -tanulása- révén, képes a különböző traktor haladási sebességekhez hozzáigazítani azokat a kaszafej mozgásokat, melyek a különféle oszlopok jó minőségű körbekaszálásához szükségesek. Tehát ez a gépösszeállítás hatékony megoldás a közutak szélein lévő zöld sávok rendszeres karbantartására.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által lízing szerződés keretében beszerzett JOHN DEERE traktorok jól tudják majd működtetni az ezekre a traktorokra szintén csatlakoztatható hó eltakarító - síkosság mentesítő munkaeszközöket is, mely révén az egész éves kihasználtságuk nagyon jó arányú lehet.

A Sárbogárdon bemutatott 4,5 literes, 4 hengeres, 125 lóerős, korszerű és környezetbarát motorral szerelt traktorok 66 mérnökségen végeznek majd munkát az év minden szakaszában.

Forrás: www.kite.hu

 

Nyolc fejjel a földön

A Profi mezőgazdasági magazin géptesztjén a Lemken Diamant 11 a legjobb eredményt érte el kategóriájában. A Diamant kizárólag pozitív értékelést kapott a meghatározott teszt szempontok alapján. 

A 2,16 – és 4,4 méter fogásszélességgel  a legnagyobb munkaszélességgel rendelkezett a teszten szereplő munkagépek között.  DuraMaxx CS 50 ekefejek – a kormánylemezek és a kormánylemez pálcák nem csavarral kerülnek rögzítésre hanem horgokkal, amelyeket ipari ragasztóval sütik rá a kormánylemezekre (örök garancia). Így a kormánylemezeket és a kormánylemez pálcákat a maximális keménységűre lehet edzeni, aminek következtében a kopásállóság 50-75%-kal jobb, mint a hagyományos technológiával készült kormánylemezeké. Ugyanakkor a cseréje percek alatt elvégezhető. A munkaeszköz 1130 kg önsúlyú. A Diamant 11-et túlterhelés elleni védelemmel látták. A Lemken Diamant 11 további számos alkalmazott technikai előnyének köszönhetően végzett az élen. A tesztről bővebben a Profi magazinban olvashatnak az érdeklődők.


 

 

 

Új A-szériás kistraktor modellt mutatott be a Valtra Olaszországban

A Valtra gyár Olaszországban, az Enovitis szőlőtermesztés technológiai expó keretein belül mutatta be legújabb A-szériás traktorait. Az A53, A63 és A73 típusú erőgépeket az új, teljesen szinkronizált Valtra 12+12R hajtóművel és kétfokozatú TLT-vel készítik. A kompakt kialakítás és agilitás ideális választás a kertészetekben, szőlőben és a hagyományos gazdaságokban. A kompakt modellek kabinnal vagy kabin nélkül is elérhetők, míg a gyümölcsösben való használat esetén kerettel és leszerelhető tetővel is rendelhető.

A traktorrol készült képek elérhetők a gyártó flickr oldalán: https://www.flickr.com/photos/valtratractors/14590743931/in/set-72157645543006321

 

Új John Deere 3 és 4R széria

A kompakt kivitelű 3R és 4R szériákkal a John Deere felváltja a korábbi 3020 és 4020 szériába tartozó modelleket. A négykerék meghajtású 3033R, 3038R, 3045R, 4049R és 4066R típusokat 3 vagy 4 hengeres Yanmar dízel motorokkal szerelik 33 és 66 LE tartományban. Az eHydro hajtómű az alábbi három tulajdonsággal rendelkezik:

  • Az ún. LoadMatch a hatékonyság érdekében automatikusan szabályozza a sebességet a motorterheléshez, aminek hasznossága a nehéz terheknél és rendképzésnél mutatkozik meg.
  • MotionMatch a homlokrakodóval végzett munka esetén
  • SpeedMatch, aminek segítségével a kezelő előre beállíthatja a sebességet, ha a pedál már teljesen le van nyomva. Előnye függesztett eszközök esetében mutatkozik meg.

4066R compact tractor

A CofortGard kabin alapkivitelben elérhető a 4R szériában és opció a 3R esetében. A kabin a zajszintje 79 dB. Kialakításának köszönhetően jó kilátást és kezelői kényelmet biztosít. A rászerelt eszközök üzemeltetésében az alapkivitelben elérhető joystick nyújt segítséget, beleértve a JD H szériás homlokrakodóit is.


 

Véget értek az augusztusi szántóföldi bemutatók. Lássuk a gépkapcsolatokat!

A kicsitől kezdve a legnagyobb területekkel rendelkező gazdaságoknak egyaránt ajánlott volt a Valkon Kft., a Bayer, a KWS, a Phylazonit és az Arysta Lifesciences cégek közös, négyállomásos szántóföldi bemutatója. A „Csökkentett menetszámú talajelőkészítés és széles sortávú vetéstechnológia repcében” c. rendezvénysorozattal a cégek célja a, hogy  a „régi" elgondolások mellett előremutató technológiai megoldásokat mutassanak meg a gazdáknak.


A szántóföldi bemutatók gépei az alábbiak voltak:

Hagie STS 12 önjáró permetező

  • Permetezés hatékonysága, nagy sebesség kukorica- és napraforgó-állományban is
  • Front keret előnyei, emlés és vezérlés
  • Futómű, menetképesség, manőverezés, forduláskor taposás

Valtra N113h+ Rauch Axis műtrágyaszóró

  • Univerzális traktor, agilis, kompakt kialakítás
  • Műtrágyaszórás nagy precizitással

Valtra T203D+ Regent 4 fejes váltvaforgató eke

  • Fokozatmentes sebességváltó a nehéz talajmunkák esetén is, kevés hajtásátviteli veszteséggel
  • Szántás minősége

Valtra N113h + Regent Gruber

  • Tarlóápolás kisebb teljesjtmény kategóriás traktorral

Challenger 865C + GP Simba SLD 600

  • Nagy teljesítményű hevederes traktor és egymenetes szántóföldi kultivátor a nagy gazdaságoknak
  • Verhetetlen teljesítmény és alacsony területre eső költségek
  • Tarlóápolás és ideálishoz közeli talajállapot kialakítása egy menetben
  • Szármaradvány bekeverés, lazítás és lezárás egy menetben

Challenger 765+ Great Plains DTX + OSR

  • 350 LE teljesítményű hevederes traktor és egymenetes szántóföldi kultivátor
  • Verhetetlen teljesítmény és alacsony területre eső költségek.
  • Tarlóápolás és ideálishoz közeli talajállapot kialakítása egy menetben, akár 40 cm-es lazítókapa mélységgel
  • Lazítás, szármaradvány-bekeverés, lezárás és repcevetés egy menetben.

Valtra 203d+ Great Plains Simba Flatliner 3

  • Talajlazítás Simba elgondolással
  • Lazító kapa felfelé repesztéssel, minimális felrögösítéssel
  • DD henger ideális lezárással, mélyrepesztő hatással, kapilláris vízmozgás kialakítása a talajban

Valtra N113 + YPE 6 ikersoros vetőgép

  • Európai kivitelű ikersoros vetőgép oldalra csukású vázzal
  • A vetőkocsi amerikai - minden más angliai tervezés, gyártás
  • Kukorica után repce vetési kísérletek vetése
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!