Családban marad

Agro Napló
Több mint ezer hektárnyi földet művel meg, rendkívül elfoglalt mezőgazdász. Harmadik generációs gazdálkodóként családjával együtt dolgoznak azon, hogy mezőtúri vállalkozásuk virágozzék. Vetési Gáborral beszélgettünk növénytermesztésről, családról és New Holland gépekről.


Mióta foglalkozik mezőgazdasággal?

Sokgenerációs gazdálkodó család vagyunk, már édesapám és nagyapám is ezzel foglalkozott. Egyértelmű volt, hogy én is folytatom, amit ők elkezdtek. Gépszerelőként végeztem, 1995 óta pedig egyéni vállalkozó vagyok. Régebben állattenyésztéssel foglalkoztunk: sertést, szarvasmarhát és baromfit tartottunk. Ma is tanyán élünk, mindenféle baromfit és juhot tartunk – utóbbiból körülbelül harmincat –, de a növénytermesztés a fő profilunk. Mindemellett bérmunkát is végzünk.

Hol található a gazdaságuk?

Mezőtúron lakunk, szerte a környéken vannak földjeink, ezek összterülete folyamatosan változik. Édesapám 77 éves, nagyon aktív, a 250 hektáros gazdaságában még maga dolgozik. A feleségemnek is van úgy 100 hektárnyi földje. 2006-ban Kft.-t alapítottunk, Versivet néven. A két vállalkozás egybeolvadt, ezen belül végezzük a növénytermesztést és a bérmunkát. Összesen körülbelül 1000 hektáron gazdálkodunk, és ezenfelül még többféle szolgáltatást vállalunk: aratunk, szántunk.

Az egész család részt vesz a munkálatokban?

A család is besegít természetesen, velük együtt húszan dolgozunk. Vállalkozóként nemcsak ügyvezetője vagyok a Kft.-nek, de a munkákból is aktívan kiveszem a részem. Most is kinn vagyok a földeken, a beszélgetésért megszakítottam a munkát. Hatan vagyunk testvérek, a bátyám is növényter
mesztéssel foglalkozik, az ő területei is a közelben vannak. Mint már említettem, a szüleim a saját földjükön gazdálkodnak.
Az egyik nővérem besegít nekik – már amennyire egészségügyi állapota engedi.
A feleségem az irodában dolgozik, neki a nyolc hónapos kisfiunk segédkezik, Gábor. Van még egy kislányunk, Virág, ő már óvodás, három és fél éves, és nagyon bízom benne, hogy ha felcseperednek, ők ketten továbbviszik a családi gazdaságot. Virág már most is nagyon lelkes, mikor hazamegyünk a gépekkel, mindig az udvarba kell beállni, hogy beülhessen a traktorba. Szóval igen, a család nagy része a mezőgazdaságban dolgozik, külön-külön, de természetesen segítjük egymást, amikor csak kell.

Milyen növényeket termesztenek?

Búzát 250–300 hektáron, repcét 200–220 hektáron, őszi árpát 210 hektáron. Utóbbi nem takarmány, nagy része sörárpa. Van kukoricánk is, igaz, azt csak kisebb részen, 20 hektáron termesztjük. Emellett 200–250 hektárnyi napraforgónk is van. Az adott növény termesztési területeinek nagysága állandóan változik.

Ekkora földterület megmunkálásához gépekre is szükség van.

Bizony, nagy gépállománnyal dolgozunk. Az elsők között voltunk, akik az országban New Holland gépet használtak – mikor megvettük a legelsőt, még nem is volt forgalmazó az országban. 2001-ben lecseréltük a régi Zetorokat, akkor vettük meg az első New Hollandot. Előtte több gyártó gépét teszteltük. A New Holland bizonyult a legkényelmesebbnek, leghatékonyabbnak. Az a gép azóta is folyamatosan dolgozik a gazdaságunkban.

Azóta is New Holland gépekkel dolgoznak?

Igen, már több mint tíz New Holland gépünk van, és elégedettek vagyunk velük.

Milyen a kapcsolatuk a forgalmazóval és a szervizzel?

Egy ilyen kapcsolat hasonló a házassághoz: vannak benne jobb és rosszabb időszakok. De ha új gépet akarunk venni, mindig New Hollandot választunk. A gépállományt folyamatosan bővítjük, cseréljük, igyekszünk haladni a korral, és a legmodernebb gépeket választani. A telephely is közel van, alig negyven kilométer, ez a vásárláskor, cserékkor igen hasznos, mivel nem kell sokat utazni. 2012-ben három darab 120 lóerős gépet vettünk.

Mikor vásároltak legutoljára New Holland gépet?

Éppen a héten, egészen pontosan a napokban várjuk az érkezését. Egy T8.330-as, 285 lóerős traktort vettünk. Ez most a legmodernebb erőgép a piacon. Fokozatmentes váltóval szerelt, nem kell a gépkezelőnek sebességet váltani sem a táblákon belül, sem a közúton. Ez azért is fontos, mert az üzemanyag-használat is takarékosabb ezáltal. Rugózott híddal és rugózott fülkével szerelt a gép, könnyű és jó lesz vele dolgozni. Cseréről van szó, a T8.330-as egy 2007-ben vásárolt gép helyét veszi át. A régit folyamatosan használtuk, „több műszakban” is. Mostanra már „megöregedett”, de vigyáztunk rá, nem rossz a műszaki állapota. Nekünk azonban már hatékonyabb gépre van szükségünk, ezért is választottuk a T8.330-as traktort.


Mik a terveik?

Szeretnénk még idén 150 hízóbikát venni és telepet indítani a másfél hektárnyi udvartelepünkön. Levágásra értékesítenénk az állatokat, többnyire külföldre. Minimális belföldi értékesítést tervezünk, a magyar felvevő piac sajnos kicsi. Több lábon kell állni, nem egyszerű ma mezőgazdászként megélni. A rokonságban is azt veszem észre, ma már kevesen lépnek erre a pályára – csak azok, akik valóban elhivatottak a mezőgazdálkodás mellett. Mi azonban igyekszünk talpon maradni, hiszen szeretünk ebben a szakmában tevékenykedni, a család közelsége is nagy segítség.

Hardi Judit

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősít és fejleszt a New Holland

Erősít és fejleszt a New Holland

Különleges online bemutatót tartott a New Holland, amelyen a cég szakértői az üzleti stratégiájukon és a 2021-ben megjelenő gépújdonságaikon kívül a m...

Középpontban a gépkezelő!

Középpontban a gépkezelő!

A New Holland fejlesztéseinek középpontjában mindig is a gépkezelő állt. Pontosabban megfogalmazva az az alapelv, miszerint a lehető legjobban meg kel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?