A tojótyúk tartástechnológiája II.

Agro Napló
(folytatás) Nevelés. A kelést követően a csirkék nevelése történhet mélyalmos, rácspadlós-, dróthálós almos istállóban és un. nevelőketrecben. Mindegyik esetben a nevelés megkezdése előtti egyik leglényegesebb teendő a tisztítás, mosás és fertőtlenítés. Az új állomány fogadására tiszta és fertőzésmentes istállót kell biztosítanunk.
1) Almon és rácsos/hálós padozaton történő tartás. Az alap előkészületeket (takarítás, mosás, rágcsálómentesítés) követi a technológiai elemek beszerelése, majd az alom behordása. Az alom leggyakrabban faforgács és szalmaszecska 5-10 cm vastagságban terítve. Az állatok betelepítése előtti végső fertőtlenítés gázosítással történik. Rácspadlós vagy dróthálós rendszerben a csibéket a rácspadlóra kell telepíteni, melyet azonban előzőleg egy speciális- vagy egyszerû hullámpapírral befedünk és körbekerítünk. Ezen nevelő tartásmódoknál a betelepítési sûrûség 14-21 db/m2, de ez az állatok életkorával ill. testgyarapodásával fordított arányban csökken. Az állatok etetése - hasonlóan a brojlertartáshoz -, alsó vagy felsőpályás takarmányetetőkön keresztül történik. A körtányéros vagy vályús etetők az alom felett helyezkednek el igazodva az állat méretéhez. A takarmány az alul vagy felül elhelyezett takarmányszállító spirálcsigás vagy a láncos szállító- és ejtőcsövön jut az etetőkbe. Az etetők számát elsősorban a betelepített állatok száma határozza meg. Az állatok a nevelés ideje alatt jércenevelő tápot kapnak (egészen 18 hetes korig). Az itatást központi vízellátó rendszerrel, szelepes vagy vályús itatók oldják meg. Az itatórendszer üzemeltetése szempontjából lényeges elem a szivárgás és csöpögés mentesség, mert ellenkező esetben az alom jelentősen átnedvesedik. Az átnedvesedett alom pedig kedvezőtlen higiéniai és pihenőkörnyezetet biztosít, valamint elősegíti a légtérben található káros gázok koncentrációjának emelkedését.

Az alom fölött vannak elhelyezve a hősugárzós mûanyák, melyek a csibék fogadásakor és az azt követő időszakban biztosítják a kellő hőmérsékletet. Ezek csak az alattuk meghúzódó csibéket és a padozat besugárzott részét melegítik fel a szükséges 30-32 oC-ra és nem emelik jelentősen a belső hőmérsékletet. Jelenleg a legelterjedtebb leggazdaságosabb fûtési megoldás. Az első 9-10 napig a csibegyûrû (csibekerítés) használata biztosítja azt, hogy az állatok a mûanya által biztosított, megfelelő hőmérsékletû térben tartózkodjanak. Az istálló légterének belső hőmérsékletét hőlégfúvókkal állíthatjuk a megfelelő értékre.



1. táblázat: Tojóhibrid tyúkok hőmérsékleti igénye Életkor [nap] Hőmérséklet igény [oC] 1-4 32-33 5-7 30 8-14 28 15-21 26 22-28 24 29-35 22 35< 20 (forrás: Baromfihús és tojástermelők kézikönyve, szerk. Zoltán P.)



2) Nevelőketreces tartás. E nevelés során az állatok, a későbbi termelőciklus alatti tartással megegyező körülmények között nevelkednek. Ezek a ketrecek azonban más technológiai paraméterekkel rendelkeznek, mint a termelő ketrecek, pl. nagyobb az egységnyi felületre vetített állatsûrûség, nem lejtős a ketrec padozata, stb. A telepítési sûrûség hasonlóan az almos tartáshoz kezdetben magasabb, majd a növekedésnek megfelelően egyre kisebb. Ennek mérőszáma a férőhelyigény amely betelepítéskor 140-160 cm2/csibe, később a termelésbe állításkor már 450-550 cm2/tojó (a legújabb törvények alapján azonban ez a szám 750 cm2/tojó-ra ill. ettől nagyobbra változik a jogszabályok életbelépése után).

A betelepítés előtti tisztítási és fertőtlenítési szabályok itt is rendkívül fontosak, azonban csak a ketrecek korrózióját nem okozó szerek használhatók. Az etetést és itatást a ketrecekbe beszerelt etető és itatórendszerekkel oldják meg. Lényeges szempont, hogy mind a csibék, mind a már felnőtt állatok ki tudják elégíteni biológiai táplálkozási szükségletüket. Az állatok által igényelt hőmérsékletet a teremhőmérséklet fûtésével, klimatizálásával állítjuk be. Fûtéshez hőlégfûvókat alkalmaznak legelterjedtebben. A nevelőketreces tartás esetén a 18-19. hét után az állatokat áttelepítik az un. tojóketrecekbe. A ketreces tartás további jellemzőit a következő részben ismertetjük.

1. táblázat: Tojóhibrid tyúkok hőmérsékleti igénye
Életkor [nap] Hőmérsékletigény [°C]
1-4 32-33
5-7 30
8-14 28
15-21 26
22-28 24
29-35 22
35
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!