2024. május 2. csütörtök Zsigmond

„Bevált módszeren nem érdemes változtatni”

Agro Napló
Több száz hektárt művel meg, mindemellett bérben is dolgozik. Elfoglalt ember, beszélgetésünk ideje alatt éppen az aratási munkálatok zajlanak. Papp Zoltán öt éve foglalkozik mezőgazdasággal, őt kérdeztük Ópályi gazdaságáról, növénytermesztésről, és legújabb permetezőgépéről, az Agrifac Condorról.


Mindig is mezőgazdálkodással szerettél volna foglalkozni?

Nem, egészen más pályára készültem, bár a családom számára nem volt ismeretlen a mezőgazdaság, hiszen édesapám őstermelő. Mégis, én inkább mást szerettem volna csinálni, ezért úgy döntöttem, mást is tanulok. Kereskedelmi szakközépiskolába jártam, Nyíregyházán végeztem. De a család időközben vásárolt földeket, én pedig besegítettem, így végül a növénytermesztés mellett kötöttem ki.

Mióta foglalkozol a szántóföldi növényter
mesztéssel?

Öt éve. Akkor még a családdal kezdtem el, két éve pedig már vállalkozó vagyok. Előtte állattenyésztéssel foglalkoztunk, földünk még nem is volt. Édesapám a környéken vásárolt növendék állatokat, amiket mi felhizlaltunk, és később húsmarhaként adtunk el. Volt idő, hogy három-négyszáz jószágunk is volt. Aztán szép lassan elkezdtünk földterületet vásárolni, és az állatok helyét átvették a szántóföldi takarmánynövények. Ma már nem is foglalkozunk állattartással, elég a növénytermesztés.

Többes számban beszélsz – családi vállalkozásról van szó?

Végtére is igen. Van egy nagyfiam, ő 17 éves és már most nagyon sokat besegít a munkálatokban. A húgom is nagy segítség, bár ő nem a földeken tevékenykedik, inkább a papírmunkáért felel, így ezzel nekem nem kell foglalkoznom. Édesapám már idősebb, elmúlt hatvan éves, de jól tartja magát, és amiben tud, segít ő is. Van két alkalmazottam, akikkel a munkálatokat végezzük, de ha túl sok a feladat és nem bírjuk, a rokonság is be tud segíteni, vannak barátaink a környéken, akikre számíthatunk.

Mekkora területen gazdálkodtok?

300 hektárnyi földünk van, ezt a területet műveljük. Emellett pedig bérmunkát is vállalunk, jelenleg 150 hektáron dolgozunk bérleményben.

Merre találhatóak ezek a területek?

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Ópályiban lakunk, és itt, a környéken elszórva vannak a földjeink, egymástól nem nagy távolságra, könnyen bejárható területen.

Mit termesztetek?

Repcét, búzát, kukoricát, napraforgót. Ezeket nem mi dolgozzuk fel, hanem továbbadjuk. Környékbeli vállalkozók vásárolják fel többnyire, például az Agrimax Kft., ők pedig takarmánynövényként adják tovább.

Most is nagy munkában vagytok, épp csak az interjú kedvéért állt le az aratás egy rövid időre.

Igen, mert bár a saját területünkkel már készen vagyunk, most a bérleményben van munka még bőven. Sietnünk kell, hiszen jövő héten már az eső akadályozhatja a munkát, addig be kell fejeznünk az aratást.

A sok munkához, nagy területek megműveléséhez megbízható, jó gépek kellenek. Januárban cseréltétek le régi permetezőgépeteket egy újra.

Volt egy Hardi Alfa önjáró permetezőgépünk, azt cseréltük le egy Agrifac Condor típusúra. Nem volt a régivel különösebb baj, úgy láttuk azonban, szükséges a csere, hiszen ez az új gép modernebb, többet és jobban tud, mint az előző.

Miért éppen erre a modellre esett a választásotok?

Az Axiált régóta ismerjük, még a legelső kombájnunkat vettük tőlük, miután növénytermesztésbe fogtunk. Nem csalódtunk, így már elmondhatom, hogy a negyedik kombájnt vesszük tőlük. Ezért nem is volt kérdés, hogyha új gépet szerzünk be, őket keressük fel. Közel is vannak, hiszen Ópályitól Nyíregyháza nem nagy távolság, ismerjük is őket, tudjuk, megbízhatunk bennük. Igaz, mielőtt megvettük volna az Agrifac gépet, megnéztünk egy másik, hasonló permetezőt is, azonban az nem győzött meg minket különösebben. Így döntöttünk végül az Agrifac Condor mellett, ami különösen jó választásnak bizonyult.


Miben jobb, mint az elődje?

Először is, ami talán számunkra a legfontosabb: állítható a hasmagassága. Az előző, Hardi Alfának 1,50-es volt a hasmagassága, ezt, ha akarom, az Agrifac esetében akár két méteresre is növelhetem. Sokkal könnyebben lehet vele közlekedni nem csak a földeken, de közúton is, akár 50 km/órás sebességgel is. A permetezésnél azonban inkább akadályoz a máskor szerencsés, alacsony hasmagasság, hiszen az általunk termesztett növények esetében a különböző növekedési fázisok és magasságok más és más hasmagasságot igényelnek. Szerencsére ez könnyen megoldható, hiszen akár két-három méter magasságig is emelhetem a gépet, hogy onnan végezzük a permetezést. Nem csak a közúton, de a földeken, az egyenetlen területeken is könnyedén „jár” a gép. Fokozatmentesen tudom állítani a nyomtávot is, ezért rendkívül pontos munkát tud végezni a permetező, nem tesz kárt a növényekben, viszont pontosabban permetez. De a keretstabilizációja például sokkal korszerűbb, modernebb, mint az előzőé volt.
Ez azért fontos, mert a stabilitásnak köszönhetően nem kell kilengéssel számolnunk – járjon a gép bármilyen egyenetlen talajon.

Mi a helyzet a kényelemmel?

E téren is veri az elődjét, a fülkéje nem csak nagyon kényelmesen van kialakítva, de kétüléses, míg a Hardi Alfában csak egy embernek volt hely. GPS is van benne, ami szintén megkönnyíti a munkát.


Minden növény permetezéséhez ugyanolyan könnyedén tudjátok alkalmazni?

Persze, ahogy a búzánál, úgy a repcénél, napraforgónál, kukoricánál is tökéletesen alkalmazható a gép.

Az első szezonban tehát jól dolgozik az új permetezőgép.

Igen, bár van, amin még változtatnék. Ez pedig a légbefúvásos rendszer alkalmazása. A Hardi Alfában is volt, sokkal hatásosabb permetezést lehet vele végezni. Amikor megvettük az Agrifac Condort, nem kértük, pedig az Axiálnál is lehet igényelni ezt az „extra szolgáltatást”, azt hiszem, élni is fogunk vele. Hiszen ennek segítségével sokkal egyenletesebben oszlik el a permetszer, mivel a cseppméretet is állítani lehet, így pedig nagyobb teljesítményt érhetünk el például a búza esetében.

Milyen a kapcsolatotok a szervizzel?

Mivel viszonylag gyakran – háromévente – cseréljük a gépeinket, ezért eddig nem nagyon akadt gondunk velük, meghibásodás sem nagyon volt, ezért nem túl gyakran találkozunk a szervizesekkel. Az Agrifac Condorral egyáltalán nem akadt még semmilyen probléma, egy másik gépnél viszont egyszer egy tengelytörés nehezítette meg a munkát. Jelentettük, és másnapra már meg is oldódott a dolog. Tehát gyorsan, megbízhatóan dolgoznak a szervizesek. Alkatrészproblémánk sem akadt eddig, jó az ellátás e téren is.

Az Axiállal bonyolítjátok le a gépek cseréjét?

Természetesen. Jó beszámítási áron veszik át a régi gépeket, mindig könnyen meg tudunk egyezni. Úgy gondolom, ez a jövőben is így marad, nincs okunk váltani. Megbízhatóak, és az általuk kínált termékek is értékállóbbak, mint a konkurenciáé.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Szeretném tovább növelni a szántóföldjeink területét. Egészen ötszáz hektárig növelném a területet, hiszen ez még akkora szántóföldméret, amit jól, biztonságosan meg tudunk művelni. Állattartással viszont nem valószínű, hogy foglalkozni fogunk a jövőben, elég munkát adnak a növények is. Most is, ahogy végeztünk az aratással, már a repcevetésre készülünk. Augusztus 20-a után szeretnénk elvetni, addig pedig végezni kell a szántással is. De időben vagyunk, tudjuk tartani, amit terveztünk, csak éppen folyamatos a munkavégzés.

Hardi Judit

  

Axiál – Agrifac Condor

Az Agrifac Condor önjáró permetezőgép fejlesztése és gyártása során a „4E” mottója szerint dolgoztak a szakemberek. A „4E” a következő: Efficient – hatékony, Economical – gazdaságos, Ergonomic – ergonómikus és Ecological – környezetbarát.

StabiloPlus – az egyedülálló és eredeti Agrifac alváz kialakításának köszönhetően a gép könnyedén, erőfeszítés nélkül jár az egyenetlen területeken is, szántóföldön és közúton egyaránt.
A gép négykerék-kormányzásra alkalmas, amihez három különféle beállítási lehetőség járul. Így könnyebb a manőverezés, biztonságosan mozog a parcellák között, ráadásul talajkímélő súlyeloszlást is jelent. A GreenFlowPlus pedig környezetkímélő, hatékony permetezést tesz lehetővé.

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!