2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Krumplik közül a legjobbak

Agro Napló
Kevesen dicsekedhetnek azzal, hogy magukénak tudhatják a Prémium Hungaricum minősítést. Az exkluzív védjegyet most négy keszthelyi burgonyafajta is megkapta: a Balatoni Rózsa, a Katica, a Démon és a Somogyi Kifli.

„Nagy öröm számunkra, hogy ezzel a minősítéssel tüntették ki munkánkat – mondja az Agro Naplónak Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem keszthelyi Burgonyakutatási Központjának igazgatója – ugyanis a Premium Hungaricum minősítést csak azok a élelmiszerek és élelmiszer alapanyagok kaphatják meg, amelyek egyedi, sajátos értéket képviselnek itt, a Kárpát-medencében.” Nem csak erre a négy burgonyafajtára lehetnek büszkék a kutatóközpont munkatársai: velük együtt 60 év munkáját ismerték el e díjjal. Jelenleg 13 fajtája van a Központnak forgalomban, mind a tizenhármat meg is mérettették. Tizenhárom külföldi és más magyar fajta közül, anonim módon választotta ki a zsűri a négy legjobbat. Több vizsgálaton is átestek a burgonyafajták, mielőtt győztest hirdettek volna: vizsgálták a „versenyzők” nyers-, főzési- és sütési minőségét, ízét, élvezeti értékét is.

„Azért indítottuk fajtáinkat ezen a megmérettetésen, mert a vásárlói visszajelzések azt mutatták, a mi fajtáink sok tekintetben jobbak az import árunál – folytatja Polgár Zsolt. Több vizsgálaton is átestek a burgonyafajták, mielőtt győztest hirdetett volna a zsűri: vizsgáltak a „versenyzők” nyers-, főzési- és sütési minőségét is.

Végül három főzési kategóriában is díjat osztottak – négy fajtának.

A Balatoni Rózsa B, azaz főzési típusú burgonya. Rendkívül korai érésű fajta, 85 napos tenyészidő után már be lehet takarítani. Viszonylag nagyméretű krumpliról van szó, egy bokor alatt általában 10–12 gumó nő. „Magyarországon nincs más ilyen fajta – magyarázza Polgár Zsolt – ennek ugyanis a rügye sötétebb színű, mint a héja, így könnyen felismerhető.” A rózsa héj sárga gumóhúst takar, közepes keményítőtartalommal – ezért is ajánlják inkább főzéshez, ámbár sütéshez is kiváló.

Kicsit hosszabb tenyészidő és kisebb gumóméret jellemzi a Katicát. Egy bokor alatt akár 20 darab, 10–15 dekagrammos gumót is találunk. Ez a fajta mosva kerül forgalomba, ezért nagyon fontos a héj minősége is, ami a Katica esetében kiemelkedő. Gyönyörűen mutat a zacskóban, fényes, élénk piros héja, szabályos alakja szinte eladja magát. Sárga húsú – csakúgy, mint a Balatoni Rózsa – B típusú, ezért szintén főtt típusú ételekhez ajánlják elsősorban.

„A Démon ördögien jó fajta, innen is az elnevezés – nevet Polgár Zsolt – no meg a nagyon sötét, szinte bíbor színű héjáról. A Katicához hasonlóan ez is közép-érésű fajta, vetéstől számítva 110-115 nap a tenyészideje. A héjszínét stabilan tartja, nem fakul ki, a vásárlók is nagyon szeretik.” Sárga húsú, vegyes hasznosítású burgonya: B/C típusba sorolható. Enyhén lisztes, vagyis nagyszerűen alkalmas főzésre, hiszen hamar megfő, és sütésre is, mivel keményítő tartalma magasabb.

A négy díjazott közül egyedül a Somogyi Kifli, ami A típusú burgonya. „Régi magyar fajtáról van szó – tudjuk meg Polgár Zsolttól – a fogyasztók nagyon szeretik. Nem csoda, a legjobb minőségű salátaburgonyáról beszélünk.” Problémás viszont a termesztése, ugyanis a Somogyi Kifli nagyon érzékeny a kórokozókkal szemben. „Sok munka van vele, de annyira jó a minősége, hogy megéri a vesződést.”

Nagyon fontos, hogy mind a négy fajta rendkívül karakteres ízvilággal, igazi burgonya ízzel rendelkezik, hiszen végtére is, nekünk fogyasztóknak az íz az egyik legfontosabb.

Hardi Judit

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!