2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pöttinger - óriási lehetõségek a mezõgazdasági technológiában

Agro Napló
A multinacionális osztrák cég kétévente rendezi meg intelligens gépeinek seregszemléjét Grieskirchenben. Az idei nemzetközi sajtótájékoztatót gyárlátogatás és szántóföldi bemutató követte, ahol mintegy ezer fős tömeg lehetett részese a gépcsodák gyakorlati demonstrációjának.  

A Pöttinger International Day a 141 éves családi vállalkozás hagyományossá vált programja, amelyre a 13. alkalommal már két időpontot is be kellett iktatni a nagyszámú meghívottak kifogástalan programsorral való kiszolgálása érdekében. Külön rendezvénynapot kaptak tehát a német nyelvterületről érkező agrárszakemberek, és angol nyelven szólt a sajtótájékoztató, illetve a gyárlátogatás és az innovációs központ megtekintésének szakvezetése francia, olasz, spanyol, lengyel és román tolmácsolással.

 


 

 

 

Az 1871 óta a takarmánytermesztés és a talajmûvelés csúcstechnológiáját képviselő gépek gyártásával foglalkozó, közel 1400 főt foglalkoztató Pöttinger gyárkomplexum a tavalyi gazdasági évet fennállása legsikeresebbjeként tarthatja számon. A 2011/2012-es eredményeiket 19 százalékos növekedés, és 282 millió eurós rekordbevétel jellemzi, a vállalat exportaránya elérte a 83 százalékot a mintegy 235 millió eurós nemzetközi értékesítéssel. A fûkaszák, rendsodrók és rendfelszedők, illetve ekék, tárcsák valamint különböző szántást elmûvelő gépek széles palettáját kínáló családi tulajdonú vállalkozás ügyvezető igazgató testvérpárja, Heinz és Klaus Pöttinger optimistán tekint a jövőbe: „az elmúlt üzleti évben bebizonyítottuk, hogy mottónk, a „Még több siker a Pöttingerrel” többet jelent a vállalat 140 éves történelmén végighúzódó puszta motivációnál; mindez a vásárlóinknak szóló ígéret is egyben. A jövőbe tekintve hatalmas lehetőségeket látunk a mezőgazdasági technológiában és a Pöttingerben is: a táplálék és az energia mindig is kereslet tárgyát képezték, mindenkinek szüksége van tehát a mezőgazdaságra.”

Az innovációra fordított jelentős beruházásaikat olyan fejlesztések is jellemzik, mint a most bemutatott, készülőfélben lévő kaszálógép-újítás: a NOVACAT 352 ED hátsó-felfüggesztésû kaszálógép 3,46 m-es munkaszélességgel. Egy 3 vagy 3,5 m-es frontkaszával kombinálva 6,15, illetve 6,55 m-es masszív munkaszélesség érhető el, valódi új dimenziót kínálva olyan megoldásokkal, mint a hidraulikus alsó kapcsolódású kar. Ezzel a központi elem garantálja a könnyû felerősítést a traktor keresztmerevítésének átállítása nélkül, és használatával a kaszaegység a megfelelő vízszintes helyzetbe hozható - függetlenül a traktor függesztő szerkezetének geometriájától. A rendszer optimalizálja a tehermentesítést, és kiváló talajkövetést eredményez a fordulóknál és a közúti szállításnál egyaránt.

A magas termelőképesség bajnoka az új TOP 812 rendképző, amely teljes mértékben megfelel a gyakorlati elvárásoknak a rendképzés minősége, a talajfelszín követése, és a minimális takarmányszennyeződés tekintetében. Újabb és jobb – ezek a jelzők illetik a Pöttinger új generációs TERRADISC tárcsás boronáit, amelyek szintén szerepeltek a gépkavalkád felvonulásán, ahol egyébként tucatnyi magyar gépész szakember is részese lehetett a legújabb fejlesztések bemutatkozójának.

-Keresztes-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!