Falcon Pro agricultura Hungariae

Agro Napló
Amikor majd megírják a gabona fungicidek történetét, a Falcon-nak biztos külön fejezete lesz. Hisz 1998-as bevezetése óta népszerűsége töretlen, és évek óta tartja vezető pozícióját. A siker - leegyszerűsítve - egy fiziko-kémiai jelenségnek tudható be: a spiroxamin és a tebukonazol együtt jobban működik, mint külön-külön. A Falcon-nal így kevesebb hatóanyaggal, kisebb költséggel is kiváló védelmet lehet elérni.

A Falcon a kiváló együttműködésről bizonyságot tévő tebukonazol és spiroxamin mellett triadimenolt tartalmaz. A protiokonazol bevezetése után logikus volt, hogy a Falcon-ba is az új, tartósabb hatást nyújtó triazol kerüljön. Ez lett a Falcon Pro, aminek összetétele: 148 g/l tebukonazol, 224 g/l spiroxamin és 53 g/l protiokonazol. A csere változatlanul hagyja a Falcon kiváló tulajdonságait, de erősítést hoz a fuzáriózis elleni hatás, a hatásbiztonság és a hatástartam területén. A hármas hatóerő tehát háromszorosan is megújul.

A Falcon Pro engedélyezése eredményesen lezárult, engedélyokiratát nemrégiben megkapta. Tizenöt eredményes szezon után így a Falcon most megújul. 2013-ban kalászos gombaölő szerként már az új Falcon Pro kerül forgalmazásra. Mielőtt az új készítmény felhasználását ismertetjük, nézzük meg, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek hatóanyagai. 

Tebukonazol – a klasszikus 

Felszívódó triazol hatóanyag. Kiemelkedően hatékony a lisztharmat, a rozsdabetegségek, a pirenofórás, a rinhospóriumos és a szeptóriás levélfoltosság ellen. A protiokonazollal együtt a búza kalászfuzáriózis elleni védekezés alapja mindenütt a világon. Csökkenti a termény mikotoxin-tartalmát is, és ez a hatás a tárolási ideje alatt is érvényesül. Míg a legtöbb azol-fungicid csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen fejti ki gátló hatását, ami nagy hatásbiztonságot eredményez. A növényben viszonylag lassan, de egyenletesen oszlik szét. Preventív aktivitása hosszú, ugyanakkor kuratív és eradikatív hatása is kitűnő. 

Protiokonazol – a modern 

2004-ben került piacra először. Az azol-fungicidek új csoportját, a triazolintionokat képviseli. Széles spektruma van, de legfőbb jellemzője az egyedülálló fuzáriózis elleni hatás, a legjobb kalászfuzáriózis elleni hatóanyagok közé tartozik. A protiokonazol kiemelkedően hosszú preventív hatású, de kuratív és eradikatív hatása is van. A növények növekedésére kifejtett kedvező élettani hatásai (zöldítés, termésfokozás) a strobilurinokét közelítik. 

Spiroxamin – a gyorsító 

Szintén DMI hatású hatóanyag. Gyorsan felszívódik, és nagyságrenddel fokozza a triazolok felszívódását. Így növeli a Falcon Pro hatásbiztonságát, sőt hatástartamát is. A növényben egyenletesen eloszlik, a levél teljes felületén véd. Az ergoszterol bioszintézisét a tebukonazoltól eltérő helyen is gátolja, keresztrezisztencia nincs. Hatása elsősorban a lisztharmatra és rozsdabetegségekre terjed ki. Más betegségek ellen jó mellékhatása van. A hatás független a hőmérséklettől, hűvösben is bizonyítja preventív, kuratív és eradikatív tulajdonságát. Erősen és gyorsan kötődik a levelek viaszrétegéhez, így a Falcon Pro kiváló esőállóságának hordozója. A spiroxamin hatáskifejtése nagyon gyors. Látványos a lisztharmat esetén, ahol a telepek a kezelés után már 2 nappal beszáradnak. 

Falcon Pro 

Pro agricultura Hungariae: a magyar mezőgazdaságért. Hiszen a Falcon megújítása által a gyakorlat újabb időszakra egy hatékony, a hazai kórtani spektrumnak kiválóan megfelelő, jó ár-érték arányú kalászos gombaölő szert kap. 

Hatásspektrum 

A Falcon Pro a kalászosok minden fontos gombabetegsége ellen hatékony. Búzában lisztharmat, rozsda, szeptóriás levél- és pelyvabarnulás, pirenofórás levélfoltosság és kalászfuzáriózis ellen alkalmazható sikerrel. Árpában lisztharmat és rozsda mellett, a csíkos, hálózatos- és rinhospóriumos levélfoltosság ellen is kiváló. Hatékony a rozs, tritikále és zab hasonló betegségei ellen is. 

Lisztharmat és rozsda betegségek ellen a prevenció mellett kuratív és eradikatív hatással is rendelkezik, így ezek ellen a betegségek ellen a tünetek megjelenése után is eredményes lehet. Pirenofórás és szeptóriás megbetegedések ellen preventív hatású. Kalászfuzáriózis ellen kiváló preventív, és akár 4 napos kuratív hatással is rendelkezik. 

Kultúrák 

A Falcon Pro felhasználása búzában, árpában, rozsban, tritikáléban és zabban egyaránt engedélyezett. A gombaölő kezelések 95%-ban a búzában és az árpában történnek. Sokszor szakmailag indokolt lenne a tritikále, a rozs, vagy a zab kezelése is, de a kezelési költség miatt a termelők nem védekeznek. A Falcon Pro kedvező árának és rugalmas dózisának köszönhetően e kultúrákhoz is jól illeszkedik. 

Felhasználás ideje 

A kalászosok tavaszi védelme során három kezelési idő különül el: a T1 a bokrosodástól a 2-szárcsomós állapotig terjed. Ez az alapozó kezelés ideje a korai (esetleg áttelelt) betegségek vagy szártőbetegségek ellen. A T2 a zászlóslevél megjelenéstől a kalász hasban időszakig terjed. Ez a kezelés védi a felső leveleket, hatása a termés mennyiségére így meghatározó. A T3 a kikalászolás végétől a virágzás végéig tarthat. Fő feladata, hogy a levélbetegségek mellett kivédje a fuzárium gombák támadását, így elsősorban a termés minőségét befolyásolja. A T1 és T2 időszak nálunk sok esetben összefolyik, így a gyakorlatban legtöbbször egy lombkezelésre és egy kalászkezelésre kerül sor. A Falcon Pro – rugalmas szer lévén – mindhárom védekezési időszakban kiválóan alkalmas bevetésre. Egy szezonban azonban csak kétszer szabad kijuttatni. 

A Falcon Pro-t megfigyelésre alapozva, megelőző jelleggel kell alkalmazni akkor, amikor a betegség első tünetei épp látszanak az alsóbb leveleken. A bokrosodás végétől rendszeresen ellenőrizni kell az állományt ahhoz, hogy a védekezés idejét helyesen tudjuk megválasztani. 

Dózisok 

A Falcon Pro engedélyezett dózisa 0,6–1,0 liter/ha. Lisztharmat és rozsdabetegségek ellen 0,6–0,8 l/ha elegendő. A különböző levélfoltosságok (pirenofórás, szeptóriás stb.) elleni hatékony védelemhez válasszunk 0,8–0,9 l/ha (árpában 0,7–0,8 l/ha) dózist. Kalászfuzáriózis ellen minden esetben a 0,9–1,0 l/ha a helyes dózis. Általános szabály, hogy gyenge fertőzési nyomás mellett az alacsonyabb, közepes-erős fertőzési nyomás veszélye esetén a magasabb dózis használata indokolt. 

Egy kezelés esetén a kijuttatás a kalászolás vége (BBCH59), virágzás kezdete (BBCH61) idején (korai T3 időszak) 0,8–1,0 l/ha dózisban javasolt. Két kezelésnél a Falcon Pro-t használhatjuk az 1. vagy 2. kezelésre, illetve mindkét kezelésre. Amennyiben a Falcon Pro-t az 1. kezelésben levélbetegségek ellen használjuk, a javasolt dózis a betegségtől és a fertőzés erősségétől függően 0,6–0,9 l/ha, a kijuttatás ideje a bokrosodás végétől (BBCH29, T1 időszak) a zászlóslevél kiterülésig (BBCH39, T2 időszak). A kalászkezelést a virágzás eleje és közepe között (BBCH61-65, T3 időszak) ajánlott elvégezni 0,9–1,0 l/ha Falcon Pro-val, vagy 1 l/ha Prosaro-val. 

Kijuttatási szempontok 

A Falcon Pro kipermetezése a megfelelő fedettség elérése érdekében 250–350 l/ha vízmennyiséggel javasolt. A permetezéshez (különösen a kalászkezelésnél) érdemes korszerû kettős-réses szórófejet, vagy előre-hátra szóró megoldást választani. A Falcon Pro korszerû „gyors” formulációval bír. Ezért ajánlatos elkerülni a tûző napon, és/vagy forróságban történő kezelést. A Bayer készítményeivel, Cerone-val, Decis Mega-val, Biscaya-val jól keverhető. Cerone-kombináció esetén mindig az kerüljön utoljára a tartályba. Levéltrágyák kombinálása esetén ajánlatos előzetes keverési próbát végezni. Többszörös tankkeverék alkalmazásakor törekedni kell a nagyobb lémennyiségre. 

Ajánlás 

Úgy gondoljuk, a Falcon Pro méltó lesz arra, hogy a Falcon-tól átvegye a „Bayer univerzális gombaölő szere” címet. Elődjének kedvező tulajdonságai, mint a rugalmas felhasználási idő és dózis, a kiváló hatékonyság, kedvező ha-költség megmaradnak, viszont a hatóanyagcserének köszönhetően az új készítmény fokozott hatásbiztonságú. Kérjük Önt is kedves olvasó, fogadja szívesen új készítményünket, és tesztelje azt már 2013-ban!

 

Farády László 

Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!