A dél-dunántúli tapasztalatok alapján a szója jobban bírta a szárazságot és a légköri aszályt

Agro Napló
Amíg a kukoricánál kb. 50%-os terméskiesés várható az idén, addig szójában ennek mértéke 35–40%-ra tehető – nyilatkozta lapunknak Dr. Bárány Sándor a szentlőrinci Agroméda Kft. ügyvezetője a Szabadszentkirályon megtartott szója fajtabemutatón és tanácskozáson.  

Eddig még soha nem tapasztalható módon az ez évi extrém időjárás igencsak kidomborította a bemutató parcellákon felvonultató fajták közti különbséget (lásd a képen). Élesen elkülönülve láthattuk a betakarítástól még messze lévő, haragoszöld fajtáktól a csontszáraz, betakarításra váró, mindössze 10%-os víztartalmú fajtákat.

 

 


 

 

Tavaly 90–95 000 forintról indult a szója tonnánkénti ára, jelenleg elérheti a 140–145 000 Ft/t árat, amely lehetővé teszi a terméskiesés részleges kompenzálását. Hazánkban jelenleg 35–36 ezer hektáron termelik ezt a fehérjedús növényt, mely élelmiszer, takarmány és ipari alapanyag is lehet. Magyarország és az EU is importra szorul, saját termelésünk a növekvő igényekhez képest elenyésző. Lehet tehát keresnivalójuk a magyar termelőknek ezen a piacon, főleg úgy, hogy GMO-mentes szójából hazánkban mintegy 100 ezer hektár alkalmas is lenne a termesztésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Soyzin etetése a gyakorlatban

Soyzin etetése a gyakorlatban

GMO-mentes védett fehérjeforrásai közül a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. (BBT) Soyzin nevű termékével immár 5 éve van piacon. Ennek jegyében körkérdé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?