Magas hozam és termésbiztonság a napraforgótermesztésben - EURALIS hibridek minden termõhelyre

Agro Napló
Az idei évben a rendkívül száraz időjárás országrészenként nagyon eltérő napraforgóhozamokat (1,8–2,6 t/ha) eredményezett, az országos átlag végül közepes, 2,05 t/ha lett. Helyenként 3,5–4,0 t/ha terméseredmények is születtek, melyek a magas árakkal kiemelkedő jövedelmezõséget biztosítottak a szerencsés és jól felkészült gazdálkodóknak. Viszont a szárazság miatt általános jelenség volt az alacsony ezerkaszattömeg (léha kaszatok) és az alacsony olajtartalom.  

 A világ olajosmag piaca jelenleg és várhatóan a jövőben is keresleti marad, ezért a napraforgó iránti igény hosszabb távon is stabil és kiszámítható, az átvételi árak magasak. Éppen ezért érdemes napraforgót termeszteni! Azonban minden agrotechnikai művelet célja a magasabb termésbiztonság kell, hogy legyen.

Az Euralis kiemelkedő napraforgó kínálata minden szegmensben (hagyományos, Clearfield, HO, HO-CL) minden termőhelyre és minden elvárást kielégítő megoldást nyújt a sikeres és jövedelmező napraforgótermesztéshez.

A korai Clearfield szegmensben újdonság az idén bevezetett ES Amis CL hibridünk. Ezzel az Euralis-kínálat korai IMI-hibriddel egészült ki. A hibrid kezdeti fejlődése gyors, az állomány zömök, hidas traktorral könnyen kezelhető. A napraforgó szádor hazai rasszaival szemben ellenálló. Minden termőhelyre és technológiai szinthez kiváló választás.

A hagyományos (LO) piacra ajánljuk a már ismert korai ES Petunia hibridet. Termőképessége és olajtartalma magas. Ellenálló a szádor F-rasszával szemben. Phomopsis (Diaporthe) ellenállósága kiváló. Ár-érték aránya rendkívül kedvező. Minden termőhelyre, elsősorban intenzív technológiákhoz ajánljuk.

A hagyományos szegmensben idén új Euralis hibrid mutatkozik be: a korai ES Performa (EGH 936). Érésideje a Petunia-nál kissé korábbi, a növények alacsonyabbak. Kiemelkedő termőképesség és magas olajtartalom jellemzi. Szádor rezisztens. Jó termőhelyekre, intenzív technológiákhoz ajánljuk, ahol rekordtermésre képes.

Az Euralis vezérhibridje a középérésű ES Florimis CL. Termőképességét és magas termésbiztonságát évek óta bizonyítja a Clearfield-szegmensben. Szádor rezisztens, tányér Sclerotinia-ellenállósága nagyon jó. Minden termőhelyre, intenzív technológiákhoz ajánljuk, nehezen irtható gyomnövényzet mellett is.

A középérésű ES Aramis CL a Florimisnél néhány nappal később érik. Szádor rezisztens. Termésbiztonsága kedvezőtlen körülmények között is kiváló. Elsősorban gyengébb termőhelyekre ajánljuk, problémás gyomviszonyok mellett is.

A középérésű ES Balistic HO CL a viszonylag új Clearfield magas olajsavas (HO) piac egyik meghatározó hibridje. A Florimisnél néhány nappal korábban érik. Rendkívül ellenálló a szártő Sclerotinia fertőzéssel szemben. Intenzív technológiákhoz ajánljuk, problémás gyomviszonyok mellett is.

Összefoglalóan az Euralis hibridek erősségei: magas termőképesség, betegségekkel szembeni ellenálló képesség, termésstabilitás.

Dr. Nagy Sándor

termékfejlesztési- és marketingvezető

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?