A BASF újdonságai a 2012-13-as szezonban

Agro Napló
„Közös bennünk a föld értõ szeretete”

A BASF Clearfield® gyomirtási rendszere az idei szezontól elérhető már a repcetermesztők számára is. A technológia az imidazolinon csoportba tartozó gyomirtó szert tûrő repcehibridből és a Cleratop® gyomirtó szerből áll. A Clearfield gyomirtási rendszer biztonságos és hatékony őszi posztemergens gyomirtási lehetőség az őszi káposztarepcében előforduló, gazdasági kárt okozó gyomnövények ellen. A Cleratop herbicidkombináció két hatóanyagot tartalmaz: 17,5 g/l imazamoxot és 375 g/l metazaklórt. Használatát 1,5–2,0 l/ha dózisban, 1,0 l/ha Dash® HC-val kiegészítve ajánljuk. Előnye, hogy csak a már kikelt állományt kell kezelni. A Cleratoppal egy menetben megoldható a legfontosabb magról kelő egy- és kétszikûek elleni védelem. A kijuttatás időzítése az uralkodó gyomok fejlettségétől függ: a keresztesvirágú gyomok virágzásáig kijuttatható, míg az ősszel kelő T4-es gyomok ellen négy–hatleveles állapotukig hatékony. A nagy széltippan és az árvakelésû gabonafélék ellen kelés után, egy–háromleveles állapotban kell alkalmazni. Ebszikfû és pipacs ellen kettő–(négy)leveles korig használva érhető el a legjobb eredmény. Az árvacsalánfélék és a tyúkhúr négyleveles korig, míg a ragadós galaj háromörvös fejlettségig irthatók legeredményesebben. A Cleratopot ősszel, korai posztemergensen, a repce négyleveles állapotáig kell kijuttatni. A hatleveles repce már sok gyomot eltakar lehajló leveleivel, ezért nem érhető el optimális gyomirtó hatás. A kora tavaszig a repcével együtt növekedő gyomok nem csak vizet és tápanyagot vesznek el a repce elől, hanem felnyurgulását is fokozzák, és ezzel télállóságát csökkenthetik. A késő őszig, kora tavaszig halogatott gyomirtás – jelentős gyomnyomás mellett – terméskiesést okozhat.

A BASF 2013-ban egy új készítményt hoz a gombaölő szerek piacára Bellis® márkanéven. A Bellis kifejezetten az almástermésûek tárolási betegségei ellen engedélyezett készítmény.

Miért is fontos ez a készítmény az alma- és körtetermesztők számára?

Tény, hogy a legjobb árat a hosszú távon tárolt, kiváló minőségû étkezési gyümölcs értékesítésekor, hónapokkal a betakarítás után lehet elérni, ezért mindenki a betárolás alatti mennyiségi és minőségi veszteség minimalizálására törekszik. Ennek egyik legfontosabb tényezője a tárolás alatt megjelenő kórokozók, a tárolási betegségek visszaszorítása. Tárolási betegségeket a Penicillium expansum, Botrytis cinerea, Monilia fructigena, Alternaria alternata, Gloeosporium album, Trichotecium spp., Cylindrocarpon fajok okozhatnak. A tünetek akár a vegetáció során is, de főként a már leszüretelt, tárolt gyümölcsön jelentkeznek. E betegségek kialakulásához nagyban hozzájárulnak a tárolási körülmények, fizikai sérülések, illetve a betakarításkori fertőző anyag mennyisége is. A tárolási betegségek ellen több lépésben kell védekezni. A gyümölcsök kíméletes mozgatása és a megfelelő tárolási technológia mellett nagyon fontos a betakarítás előtti célzott kémiai kezelés szerepe is. A Bellis előtt nem volt a magyar piacon kifejezetten erre a célra engedélyezett készítmény, a legtöbbször az általános hatásspektrumú, rövid hatástartamú kontakt fungicidekkel védekeztek a termelők.

A Bellis azonban egy olyan korszerû készítmény, amely amellett, hogy széles hatásspektrumú és hosszú hatástartamú, az élelmiszer-feldolgozók, bolthálózatok és a hatóságok oldaláról is elfogadott bel- és külföldön egyaránt. A Bellis két felszívódó hatóanyag, a piraklostrobin és a boscalid gyári kombinációja. A boscalid a szisztémikus gombaölő szerek legújabb generációjának, a karboxamidoknak (szukcinát-dehidrogenáz-gátló, SDHI-fungicidek) csoportjába tartozik. Az SDHI-fungicidek új hatásmechanizmusú, széles hatásspektrumú, kiemelkedően hosszú hatástartamú hatóanyagok, amelyek fejlesztésében és piacra hozatalában úttörő szerepet játszott a BASF.

A Bellis nagymértékben csökkenti a tárolási betegségek megjelenését. Ezáltal nő a termés eltarthatósági ideje, javul az egészséges gyümölcsök aránya, nem romlik a minőség, így javul a termelés jövedelmezősége is. A Bellist a betakarítás előtti egy − esetleg két – alkalommal kell kijuttatni. Rövid, 7 napos élelmezés-egészségügyi várakozási ideje lehetővé teszi a kezelést rövid idővel a betakarítás előtt is.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!