Megkérdeztük a Szolnoki Mezõgép Rt. új vezérigazgatóját, SÁGI Sándort a cég jelenérõl és kilátásairól.

Agro Napló
-Sajnos a cég jelentõs veszteségeket halmozott fel az 1990-es években, és 2001 második felére pénzügyi okok miatt nem tudta a termelést finanszírozni, illetve a beszállítóit határidõre fizetni, ezért kényszerült csõdeljárás indítására. A csõdeljárás rekord idõ alatt, 2002 februárjában jogerõs végzéssel zárult, a tulajdonosok 1 millió USD tõkeemeléssel és garanciavállalással segítettek a talpra állításban, és az elmúlt év elsõ felében szállítóinkat a csõdmegállapodásban foglaltak szerint kifizettük. Köszönjük a vevõink és a beszállítóink, hitelezõink megértését.

Nagyarányú termékrekonstrukciót hajtottunk végre , új piacokat kerestünk , termelésszervezéssel, hatékonyságnöveléssel, szervezési intézkedésekkel a költségeket drasztikusan csökkentettük, amelynek eredményeképpen az elmúlt évet bár szerény, de pozitív eredménnyel zártuk annak ellenére, hogy az erős forint nekünk is közel 200 milliós veszteséget okozott.

A piacon maradás alapfeltételének tartom - a vevői igényeket kielégítve - új termékek fejlesztését és forgalmazását. Ennek kapcsán előtérbe kerül az E.U.-ban is fontos, a termelésből kivont (ugaroltatott) területek karbantartása és állapotmegőrzése, melynek kapcsán továbbfejlesztettük és gyártásba vettük a függőleges tengelyû szárzúzó (1,5 m valamint erdészeti kivitel is) és a vízszintes tengelyû szárzúzóból univerzális kivitelûre fejlesztett (3 m) gépeket.

Ezen termékeinket a Woodtech Sopron és a Bábolnai Gazdanapok alkalmával terveink szerint bemutatjuk, melyek jó árfekvéssel és kedvező fizetési konstrukciókban lesznek megvásárolhatók.

Ezen új fejlesztésû gépeink mellett, nem hanyagoljuk a régebbi gyártmányaink továbbfejlesztését sem, melynek keretén belül az UNIMIX 10 takarmánykeverő kiosztó kocsi silómaróval történő felszerelését végeztük el. A próbaüzem befejeztével, a már piacon lévő –akár több éves - takarmánykeverő kocsik is ezzel a részegységgel utólag felszerelhetők.

A gyártási technológiánk és kultúránk alkalmasak a vezető nyugateurópai iparág termékeinek, részegységeinek a gyártására is, így számos multinacionális cég kooperációs partnere vagyunk. Ezen gépgyártók igen magas minőségi követelményei a saját gépeink gyártási minőségét is jelentősen javították, hiszen rákényszerültünk festőüzemünk rekonstrukciójára, mely a jelenlegi legmagasabb szintû minőségi, autóipari festést képes biztosítani.

A fent jelzett mûszaki korszerûsítések és új termékek gyártásba vétele reményeink szerint megalapozzák a társaság stabilitását és további fejlődését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!