Cukorrépa betakarítás

Agro Napló
ELÕTÉRBEN A MAGAJÁRÓ, „BUNKERES” GÉPEK Az elmúlt tíz-egynéhány évben a cukorvertikumban bekövetkezett változások a cukorrépa-termesztés gépesítésében - ezen belül a betakarításban - is, jelentõs változásokat eredményeztek. A '90-es évek közepéig általánosan (85-90%-ban) alkalmazott kétmenetes - magajáró, ill. adapteres gépekre alapozott - betakarítási technológiák mellett, fokozatosan az egymenetes, 6-soros, gyûjtõtartályos (ún. „bunkeres”) magajáró betakarító gépek kerültek elõtérbe, s az elmúlt évben a termõterület, több mint 60%-án már ilyen gépek dolgoztak. Jelen összeállításban a betakarító gépek, betakarítási technológiák általános ismertetése mellett, a cukorrépa betakarítás jelenlegi gépesítési színvonala, és a gépbeszerzési lehetõségek kerülnek bemutatásra.

Cukorrépa betakarítási technológiák

A cukorrépa betakarítása több munkamûvelet összevonásából tevődik össze, így a technológiai munkafolyamat a gyökerek: levéltelenítéséből, fejezéséből (esetlegesen a leveles répafej, vagy a répalevél begyûjtéséből); kiszedéséből, tisztításából, szállító jármûre rakásából, vagy tartályba gyûjtéséből és onnan a szállító jármûre, ill. a táblaszéli prizmába ürítéséből; a táblaszéli utótisztításából és rakodásából, valamint szállításukból áll. Az egyes munkamûveletek összekapcsolására - azok gépi megvalósítására - több lehetőség is nyílik, így a lehetséges technológiai variációk száma is többféle. Ennek megfelelően egy- és kétmenetes betakarítási technológiák alakultak ki, amelyekből a jelentősebb részarányt jelenleg az egymenetes betakarítási technológiák képviselik.

Az országban alkalmazott egymenetes cukorrépa-betakarító gépek vontatott-, vagy magajáró kivitelûek. Ezek mellett természetesen olyan traktorra kapcsolt gépkombinációkkal is lehet találkozni, amikor az erőgép mellső részére van felfüggesztve a levéltelenítő-fejezőszerkezet és az erőgép a répakiszedő-kocsirakó munkagépet vontatja. A magajáró gépek általában 6-soros, míg a traktorra kapcsolt és vontatott betakarítók 2-4 soros kivitelûek. Az egymenetes cukorrépa-betakarító gépek között alapvető eltérés a gyökérgyûjtés rendszerében van. A vontatott gépek gyûjtőtartályos kivitelûek (pl. Kleine KR-2, Stoll V-202). Gyûjtőtartályaik 8,0-12,0 m3-esek, ~ 5,5-8,0 t répabefogadó képességûek. A magajáró, egymenetes gépek között megkülönböztetünk: közvetlen átrakós (pl. Matrot-31), előtároló-tartályos (pl. Moreau Lectra 4005), illetve nagytartályos (ún. „bunkeres”) gépeket (pl. Holmer Terra DOS; Ropa euroTiger; Kleine SF-10). A bunkeres gépek gyûjtőtartályai 15,0-40,0 m3-esek, s így egyszerre ~ 10-26 t répagyökér befogadására képesek.

A kétmenetes betakarítási technológiákban a fejezést-kiszedést-rendrakást vonják össze egymenetbe és erre a célra magajáró (pl. Herriau AM-6, Moreau GR-4), illetve traktorra függesztett - ún. „adapteres” - (pl. Kleine KR-6 III., Stoll MRG-6) gépeket alkalmaznak. Külön menetet képez a rendre rakott gyökerek felszedése, tisztítása és kocsira rakása, amelyre a vontatott rendfelszedő-kocsirakó munkagépek (pl. Herriau Super, Kleine L6) használhatók.

A cukorrépa-betakarító gépek és a betakarítási technológiák rendszerezését az 1. ábra szemlélteti.

A gépesítés jelenlegi helyzete

A cukorrépa-betakarítás gépeinek hazai vonatkozásában jelenleg két jelentősebb - német és francia - gépcsoport figyelhető meg. Ezek közül a német betakarító gépek nagyobbrészt az egymenetes betakarítási technológiákat (pl. HOLMER, ROPA) képviselik, s a magajáró kivitelû, 6-soros gépek különböző (16-26 t) répagyökér befogadóképességû gyûjtőtartályokkal rendelkeznek. Az elmúlt évben a HOLMER betakarító gépek a terület több mint 50 %-áról, a ROPA gyártmányok (SRV 1200; R6.16; euroTiger) ~ 10 %-áról takarították be a gyökereket. A szintén német KLEINE gyártmányok között: a vontatott egymenetes (KR 2) 2-soros, a traktorra szerelt kétmenetes - adapteres - 6-soros (KR-6 II./KR-6 III. + L6/LS6), valamint a magajáró (SF 10) gyûjtőtartályos gépek is megtalálhatók. Az ugyancsak német STOLL betakarító gépek közül - bár részarányuk az utóbbi években jelentősen, 2,5 %-ra csökkent - a vontatott 2-soros (V 202) és a traktorra szerelt 6-soros (MRG-6) adapteres gépek dolgoztak még a betakarításban. A tavalyi évben a KLEINE gyártmányok ~ 11 %-nyi, míg összesítve a német gépek a teljes terület háromnegyed részéről takarították be a cukorrépát.

A francia gyártmányú cukorrépa-betakarító gépek között egy- és kétmenetes változatok találhatók meg. A '80-as években még igen jelentős - a betakarított területre vonatkoztatva ~ 70 %-os részarányt is képviselő kétmenetes HERRIAU gépsorok (AM-6 + Super) száma fokozatosan csökkent, s ez az arány jelenleg csak 10 % körüli. A francia MATROT M-31, illetve a MOREAU (GR-2; GR-4, Lectra V2) magajáró és adapteres gépek - összességében - szintén ~ 11 %-ban „részesedtek” a betakarításból. Ezeknél a magajáró, egymenetes, 6-soros gépeknél a közvetlen átrakós és az átmeneti (~ 4,5 m3-es) előtároló tartályos kivitelek találhatók meg a hazai gyakorlatban. A közvetlen átrakós betakarító gépek folyamatos szállítójármû biztosítást igényelnek, míg az előtároló tartályos gépek a folyamatos gyökérgyûjtést csak a szállítójármû váltás idejére teszik lehetővé, ezért munkájuk jó üzemszervezést igényel.

Az előzőekben ismertetett betakarító gépek/gépsorok mellett még, az egyéb gépek közül kiemelkedők az olasz BARIGELLI (3- és 6-soros) egymenetes magajáró gépei, amelyek az elmúlt évben a terület 2,3 %-áról takarítottak be cukorrépát.

A betakarított cukorrépa (másodlagos) utótisztítása és rakodása az áttelepíthető (mobil) és a magajáró gépekkel valósítható meg. A helyhez kötött (de áttelepíthető) gépek (pl. KLEINE RL 14, RL 140) fogadó garatjába különböző rakodó gépekkel lehet a répagyökereket bejuttatni és azok a tisztítás után kerülhetnek a szállítójármûre. Ezek az áttelepíthető (mobil) utótisztító-rakodó gépek 100-150 t/h rakodási teljesítménnyel dolgoznak. A magajáró tisztító-rakodó gépek (pl. ROPA euroMaus, KLEINE RL 200 SF) felszedő-asztalukkal „hatolnak be” a gyökérhalomba ( a répa prizmába) és a gyökereket a megtisztítás után rakják a szállító jármûvekre. Ennek megfelelően egy alkalmazástechnikai problémával is lehet találkozni: ugyanis a mobil tisztító-rakodó gépeket egy bizonyos tömegû répa felszedése-tisztítása után át kell telepíteni, míg a magajáró cukorrépa tisztító-rakodók megfelelő szállítókapacitás - és természetesen a jól kialakított, nagy tömegû répaprizmák - esetén folyamatosan dolgozhatnak és 180-220 t/h rakodási teljesítmények elérésére képesek. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, az elmúlt évben a betakarított gyökerek kb. kétharmada utótisztítás után került szállítójármûre, illetve gyári átvételre.

Gépválaszték és alkalmazási területek

Az év elején - ismét - megjelentetett „Mezőgazdasági gépek katalógusa 2003.” c. kiadvány a jelenleg forgalmazott mezőgazdasági gépeket, közöttük a cukorrépa betakarítókat is - főbb mûszaki paraméterekkel, hazai forgalmazókkal és árakkal - tartalmazza. A jelenleg forgalmazott főbb típusok az 1. és 2. táblázatokban kerültek összefoglalásra.

Az összeállításban tárgyalt egymenetes cukorrépa-betakarító gépek részaránya a termőterületre vonatkoztatva az utóbbi években jelentősen megnövekedett. A megváltozott gazdasági körülmények, a szerkezetváltás, valamint a privatizáció a cukorrépa-termesztést - ezen belül a betakarítást is - átformálták. A megjelent bérvállalkozók előszeretettel alkalmazzák a vontatott 2-soros betakarító gépeket, amelyekkel - nyújtott mûszakokkal - idényenként 150-180 ha/gép területteljesítmények érhetők el. Ezek a gépek a kisebb (10-20 ha-os) táblákon jól üzemeltethetők, munkájuk táblaszéli prizmázásnál könnyen megszervezhető. Vontatásukhoz az általánosan használt ~ 60 kW teljesítményû (MTZ-80; 82) erőgépek elegendőek. A 2-soros gépek 5-7 tonna répagyökér befogadóképességû tartálya 1400-2200 m úthossz megtételéhez szükséges ideig képes a gyökerek begyûjtésére szállítójármû mellőzésével. A megfelelő munkaminőség és területteljesítmény szempontjából javasolt ~ 4-5 km/h munkasebességgel dolgozva a gépek - a terméshozamtól függően - ~ 15-25 percig képesek szállítóeszköz nélkül is a munkavégzésre, a gyökerek begyûjtésére.

A magajáró átmeneti (3,5-4,5 m3) előtárolós gépek elsősorban a szállítóeszköz váltás idejére gyûjtik be a gyökereket. Munkájuk akkor hatásos, ha a betakarítási technológiában táblaszéli prizmázást valósítunk meg kiközelítő pótkocsikkal. Egy, kb. 1000 m-es táblahossz esetén (7 km/h munkasebességnél) minimum 3 db traktorvontatású (10 m3-es) kiközelítő pótkocsira van szükségünk a megfelelő kiszolgáláshoz. Az ilyen - átmeneti tárolós - gépekkel, a szállítóeszköz-ellátást megfelelően megszervezve ~ 400-500 ha területteljesítményt érhetünk el idényenként.

A nagy (25-40 m3-es) gyûjtőtartályos magajáró gépek idényteljesítménye ~ 800-1000 hektárra tervezhető. Alkalmazásuk táblaszéli prizmázásra javasolható kiközelítő pótkocsikkal, vagy közvetlenül az alapgéppel. Az ilyen gépek nagy beruházási igénye jó üzemszervezést, több mûszakos munkavégzést követel meg.

Gödöllő, 2003. szeptember 26.

Dr. Fûzy József

FVMMI GM Kht. – Gödöllő

1.

sz. táblázat
MAGAJÁRÓ

CUKORRÉPA-BETAKARÍTÓ GÉPEK*
Gyártó és típus

(gyártó ország)
Technológiai

munkafolyamat
Sorok

száma
Beépített

motortelj.
A gép

tömege
Gyûjtőtartály

térfogata
A gép

ára
Hazai

forgalmazó
    (db) (kW) (kg) (m³) (EFt)  
BARIGELLI B/1 egymenetes betakarítás 1 115 5.600 4 23.625 INTERAT Rt.,

Bicske
(I) Európa C egymenetes betakarítás 2 173 9.700 7 38.745  
  B/3 S egymenetes betakarítás 3 225 12.900 12,5 48.825  
  B/6 S egymenetes betakarítás 6 325 24.000 25 88.305  
  B/CS 8000 utótisztítás-rakodás 199 20.000 61.845  
HOLMER (D) Terra Dos egymenetes betakarítás 6 308 24.000 24 81.000 MAGTÁR Kft., Szolnok
KLEINE SF 10 egymenetes betakarítás 6 235 15.800 15 78.000 RAIFFEISEN

Agrárház Kft.,

Székesfehérvár
(D) SF 40 egymenetes betakarítás 6 353 29.500 40 118.542  
  RL 200 SF utótisztítás-rakodás 169 19.800 88.000  
MOREAU GR 4 egymenetes betakarítás 6 200 15.100 4,5 33.762 PROMIEX Ker. Képviselet,

Budapest
(F) Lectra V 2 egymenetes betakarítás 6 229 16.000 4,5 48.940  
  Voltra Integrál egymenetes betakarítás 6 286 18.000 24 77.380  
GILLES

(B)
RB 2400 T

Turbo clean
rendfelszedés-utótisztítás

(gyökérgyûjtés tartályba)
221 21.000 22 52.700 PLANET

AGRO Int. Kft., Verseg-

Fenyőharaszt
  RB 3100 T

Super TNT
rendfelszedés-utótisztítás

(gyökérgyûjtés tartályba)
315 28.000 30 64.200  
  RB 4100 T

Turbo clean
rendfelszedés-utótisztítás

(gyökérgyûjtés tartályba)
315 26.000 34 68.600  
VERVAET 2680 egymenetes betakarítás 6 148 19.150 24 75.000

PLANET AGRO Int. Kft., Verseg-Fenyőharaszt

(B) 3150 egymenetes betakarítás 6 174 19.150 24 76.000  
ROPA Euro Tiger 6.S egymenetes betakarítás 6 338 22.000 40 98.000 AGROBÁZIS Rt., Kaba
(D) Euro Maus utótisztítás-rakodás 191 23.500 81.000  
Megjegyzés: * Kivonat a „Mezőgazdasági

gépek katalógusa, 2003.” c. kiadványból
2.

sz. táblázat
CUKORRÉPA-BETAKARÍTÓ

GÉPEK, ADAPTEREK*
Gyártó és típus

(gyártó ország)
A technológiai

munkafolyamat
Teljesítmény-

igény
Sorok

száma
A gép

tömege
A gép

ára
      (kW) (db) (kg) (EFt)
BARIGELLI B/6C fejezés-kiszedés-rendrakás 132 6 3500 15.845
(I) B/6S fejezés-kiszedés-rendrakás 132 6 3500 14.690
  B/AC-120 rendfelszedés-gyökérgyûjtés

20 m³-es tartályba
95 8300 25.095
KLEINE KR 6 III fejezés-kiszedés-rendrakás 88 6 2530 14.617
(D) LS 6 rendfelszedés-kocsirakás 55 2300 8.929
  RL 140 utótisztítás-rakodás 44 5650 14.339
MOREAU EP 12 fejezés 22 6 1040 3.407
(F) ADS 700 kiszedés-rendrakás 55 6 1450 3.899
  CN 40 rendfelszedés-kocsirakás 55 2925 7.656
GILLES TR 14 TNT fejezés 88 6 1100 4.804
(B) TR 80 RNT fejezés 110 8 1480 6.752
  AD 48 TNT kiszedés-rendrakás 88 6 1500 6.637
  AD 80 RNT kiszedés-rendrakás 132 8 1800 7.914
  AS 801 RNT fejezés-kiszedés-rendrakás 162 8 3500 22.542
  136 T TNT rendfelszedés-gyökérgyûjtés 1 t-ás tartályba 74 4000 19.000
STOLL

(D)
V 202** (D) fejezés-kiszedés-gyökérgyûjtés6 m³-es tartályba 50 2 3960 11.798
F.LLI BASSI*** (I) 26 m³-es répaszállító kocsi 96 4000 9.450

Megjegyzés: *

Kivonat a „Mezőgazdasági gépek katalógusa, 2003.” c. kiadványból

** Hazai forgalmazó: VAN TECH Kft., Debrecen

*** Hazai forgalmazó PANEVIKO Kft., Budaörs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!