Miért? Mert a leggyengébben termelő állatokat szórták ki, és miután a csoportlétszámok kisebbek lettek az állatok velfare-e, jóléte növekedett (nagyobb jászolszélesség, több pihenőhely, több levegő) így ezen állatok termelése növekedett. Emiatt maradt el a „várt” termeléscsökkenés. Akik a takarmányozási oldalon léptettek életbe megszorításokat -sem jártak jobban hosszútávon. A takarmányos szakma talán még sohasem élt át olyan hónapokat mint a nyáron és ezen az őszön. Amikor egy receptúrásnak vagy szaktanácsadónak az a feladata hogy olyan adagot állítson elő amitől termelés csökkenés következik be a tejelő tehenészetekben, véleményem szerint az a szakma mélypontja. A tejtermelés csökkentésnek és a receptúra módosításnak nem szabadott kímélnie az ellés utáni időszakot sem a telepi receptúrákban. Fussuk át ezen időszak fontosabb ismérveit, és az olvasó számára sem lesz kétséges a fenti okfejtésem helyessége.
Takarmányozástani szempontból az ellés utáni időszakot tovább oszthatjuk az ellés utáni első 30 nap takarmányozására, illetve a 30-100. napig terjedő időszakra. A különbség a kettő között elsősorban nem az igényekben rejlik, hanem a tehén által elfogyasztott mennyiségben. Köztudott hogy ellés előtt a szárazanyagfelvétel lecsökken, majd ellés után 3-4 hét elteltével éri el a maximumot, míg a tejtermelés ennél drasztikusabban emelkedik. A Holstein egy önfeláldozó típusú állat, amely annyit jelent, hogy még a saját testtömege bontása révén is termelni próbál. Az ellés utáni időszakban erre sor is kerül, fontos hogy a napi súlycsökkentés mértéke ne haladja meg az 1-1,5kg-ot. Az 1kg élőtömeg bontásakor keletkező energia 20,6 MJ (Nelact), a szabaddá váló nyersfehérje tartalom pedig 120g. Mivel 1liter 3,6% zsírtartalmú tej táplálóanyag szükséglete 2,92 MJ energia és 83g nyersfehérje, könnyen kiszámolható hogy 1kg élősúly csökkenés energia tartalmából 7 liter tejet, míg nyersfehérje tartalmából csak 1,4 liter tejet tud az állat termelni. Érdemes összevetni a lebontáskor felszabaduló táplálóanyagokat a laktáció második felében építendő igényekkel: 1kg súlygyarapodás energiaigénye 21,4 MJ, míg nyersfehérje igénye 500g. Csak kiváló minőségû takarmányokból lehet a nagy termelésû tehenek ellés utáni takarmányadagját összeállítani. Ugyanis egyszerre kell a nagy energia és fehérjebevitelről gondoskodni, meghatározott szárazanyag felvétel mellett. A kérődző takarmányozásban használatos védett (bypass) fehérjék fogalmával is meg kell ismerkednünk. A védett fehérje a kérődzők takarmányozásában annyit jelent, hogy a fehérjéket a bendőben lévő emésztési és lebontási folyamatokkal szemben mesterségesen ellenállóvá teszik, így ezen fehérjék a vékonybélbe jutva aminosavakra bomlanak, majd felszívódva hasznosulnak. A bendőben a mikrobiális emésztés hatásának a lebontható fehérjék áldozatul esnek. A fő probléma az, hogy ezen fehérjék nagy részének a lebomlása nem áll meg az aminosavaknál, hanem egészen N-ig bontják a baktériumok az értékes fehérjéket, ebből építve fel saját testüket, vagy metánként távoznak a szarvasmarha szervezetéből. Ki kell hangsúlyozni, hogy a baktérium fehérjénél értékesebb protein kevés van a kérődzők számára. A gondot az jelenti, hogy a nagy termeléshez szükséges fehérje mennyiséget nem fedezik az elpusztult mikroorganizmusok teljes mértékben, viszont egy bizonyos mennyiségen túl felesleges, sőt káros lebomló fehérjéket etetni, mivel a bendőfolyadék magas NH3 koncentrációja különböző anyagforgalmi és szaporodás biológiai problémák előidézője lehet. A megoldást jelentik a védett fehérjék alkalmazása (a szakirodalomban használatos még az UDP - undegradable protein és az RUP - rumen undegradable protein kifejezés is). A védett fehérjéket sokféleképpen csoportosíthatjuk, eredetük alapján növényi és állati, védettség elérése alapján hőkezeléssel, extrudálással, pörköléssel, különböző savakkal, alkoholokkal történő védettséget különíthetünk el. Általában a termékek birtokosai a gyártási eljárásokat próbálják titkolni, de gyakran titok övezi a termék védettségi értékét is, amely némelykor az in situ (fisztulával) és in vivo (emészthetőség) vizsgálatok hiányára vezethető vissza. Egy másik fontos mérvadójuk a bypass termékeknek az, hogy a bendőn áthaladó fehérje hányadból mekkora mennyiség szívódik fel a vékonybél nyálkahártyáján keresztül.
A nagy termelésû (
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUKModellvizsgálati adatok az olaszperje-gabona és gabona keverékszilázsok táplálóanyag-tartalmának bendőbeli lebomlásárólSzámos országban, így hazánkban is, a szarvasmarhák takarmánybázisának alapját a megfelelő fenológiai fázisban betakarított és tartósított kukoricaszi... A takarmányadag táplálóanyag-összetételének hatása a tejelő tehenek szaporodásbiológiai teljesítményéreA tejelő tehenek energia- és táplálóanyag-ellátottsága számos ponton befolyásolja a szaporodásbiológiai mutatókat. Csúcstechnológiás gyorsvizsgálati analitika. Áldás vagy átok?Napjaink egyik legégetőbb technológiai problémája, hogy egyre több olyan eszközt alkalmazunk, amelyek arra hivatottak, hogy segítsék mindennapi életün... A fermentált takarmányok jelentősége a hízósertések takarmányozásábanAz intenzív, nagyüzemi körülmények között tartott, biológiailag mindenevő sertések takarmányozása napjainkban főként növényi eredetű takarmányokon ala... Májvédő anyagok a tejelő szarvasmarhák takarmányozásábanA bőtejelő tehenek az intenzíven induló tejtermelésnek köszönhetően negatív energiastátuszba (NEB) kerülnek a laktáció első heteiben. Ennek oka, hogy... CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Nagy segítséget kapnak a magyar élelmiszergyártók: ezt nem árt tudniMunkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését az Agrárkamara. Rengeteg idegen halat talált a Nébih: nem is hinnéd, hol bukkantak rájukVeszélyt jelentő inváziós halfajok telepítését akadályozta meg az Állami Halőri Szolgálat. Itt a friss jelentés: meglepő számok láttak napvilágot a magyar földekről2024-ben az előző évhez képest több növénykultúránál is csökkenés volt megfigyelhető a vetésterületben. Jönnek a beruházási támogatások, erősödik a pályázati tanácsadók szerepe (x)Készülhetnek a gazdák, mert rengeteg beruházási támogatás érkezik az idén. Nehéz idők járnak a gazdákra, de van, aki ilyenkor is fejlesztSzükséges lépést tartani a technika fejlődésével, hiszen modern gépekkel, precíziós gazdálkodással hatékonyan lehet termelni.
NÉPSZERŰ CIKKEK
1
7 hónapja
KONFERENCIAAgroFuture 2024Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
|