Költséghatékony talajerõ-gazdálkodás

Agro Napló
A Fliegl a szerves trágya kijuttatására többféle gépet is kínál. Az abdai cég révén a nyugaton már bevált rendszerek hazánkban is hozzáférhetõek. A szerves trágya kijuttatására a legújabb megoldás az úgynevezett Fliegl-letolókocsi trágyaszóró adapterrel. Ellentétben a pótkocsikkal, a letolókocsi rakományát újszerû hidraulikus rendszere segítségével üríti. Kiegészítõkkel használható trágyaszóróként, takarmánykiosztó kocsiként, átrakókocsiként is. A letolókocsik több méretben készülnek, így a 100-250 lóerõs erõgép kategóriához teljes a kínálat.

A letolókocsik új generációjának jeles képviselője, a Fliegl ASW 140 “Light” típus. Az újszerû konstrukció horganyzott lemezekből, csavarozható oldalfalprofilokból készül. A teljesen horganyzott jármû forgatható vonóberendezéssel szerelt, mely alsó- és felsőkapcsoláshoz is használható. A “Light” megnevezés értelemszerûen könnyebb össztömeget takar, és ezt az új, univerzális szóróberendezés által érjük el. A Fliegl letolókocsija nem lánchajtással, hanem hevederes megoldással mûködik, a tolólap teljesítménye hidraulikusan szabályozható.



A hígtrágya szállítására, kijuttatására a Fliegl tartálykocsijai jelentenek hatékony megoldást, hiszen 1700-től 24 000 literes méretben, kívül-belül horganyzott acélkivitelben készülnek. A talaj közeli terítőegység 6-18 méteres, míg a talaj felszíne alá injektáló, “Garant” csigás terítőegység 2,5 - 6 méteres szélességben alkalmazható. A Fliegl terítőegységeinek közös jellemzői, hogy a szerves trágyát egyenletesen és szabályozott mértékben, az EU normáknak megfelelően lehet a szabadba juttatni.



A Fliegl termékei egyre nagyobb népszerûségnek örvendenek a mezőgazdasági felhasználók körében, melyről a biztató eladási mutatók illetve a kiállítási érdeklődők nagy száma is tanúskodik. A Fliegl termékeit legutóbb a Bábolnai Gazdanapok keretében tekinthették meg az érdeklődők, ahol a legnagyobb sikert a kiállított ASW Gigant Letolókocsi és a DK-140 típusjelû billentős pótkocsi aratta.





A Fliegl cég figyelemreméltó újdonsága a tehergépjármûre szerelhető letoló-felépítmény.



A letoló felépítmény gyakorlatilag bármilyen tehergépjármûre felszerelhető, hiszen minden esetben az egyedi igények és a jármû sajátosságait figyelembe véve, egyedileg készülnek. A jármû ötvözi egy tehergépkocsi és egy letolókocsi összes előnyét. A felépítmény képes a rakomány tömörítésére, ezáltal nagyobb mennyiségû áru, termény nagy távolságokra történő szállítása egy lépésben megoldható. Egy átlagos 40m3 raktérfogatú felépítmény esetén, siló szállításakor tömörítéssel a raktér befogadóképessége akár 70m3-re is megnő!



A jármû különböző kiegészítőkkel szerelhető fel, ezáltal egy univerzális szállítóeszközt kapunk, mely - többek között - trágyaszóráshoz is használható.



A gazdálkodók igényeit szem előtt tartva a Fliegl költséghatékony bérleti konstrukciókat dolgozott ki. A bérlési lehetőség bevezetését kettős ok indokolta: a trágyaszóróval felszerelt letolókocsi sok felhasználó számára ideális munkaeszköz, ugyanakkor felhasználása erősen szezonális. A bérleti konstrukció valóban takarékos megoldás, hiszen kedvező díjtételek mellett, akár pár hétre is igénybe lehet venni, így nincsen szükség hossz útávú befektetésre, az őszi munkák mégis korszerû eszközökkel végezhető el.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 05:58