"Diákszemmel"

Agro Napló
A Szegedi Tudományegyetem HÓDMEZÕVÁSÁRHELYI MEZÕGAZDASÁGI FÕISKOLAI KARRÓL
PÉTER, A TERMÉSZET SZERELMESE (III. ÉVFOLYAMOS HALLGATÓ)



„Most még kevesen vagyunk, de több helyről hallom, a vadgazdálkodás iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Az is igaz, csak akkor válaszd ezt a szakmát, ha imádod a természetet. Na ezért aztán le ne maradj! Időben jelentkezz! Mert ez itt az igazi „szakma.” Tanáraink évtizedek óta benne vannak, szinte átsugárzik az elhivatottságuk. Ha pedig egy picit is ismered itt az Alföldön magad körül a világot, tudnod kell, hogy ez a régió Magyarország egyik vadparadicsoma. Ezért is vannak nagy hagyományai a vadgazdálkodásnak. Az sem egy utolsó szempont, hogy megtanultuk a vadászfegyverek típusait, használatát. Kijárunk koronglövészetre is. Hát mit mondjak! Csak a filmekben találnak elsőre. Nekem még van mit gyakorolni.”



ÁGI, AZ ELŐRELÁTÓ (II. ÉVFOLYAMOS HALLGATÓ)



„ Ha otthon vagy a biológiában, a kémiában, az agyad meg állandóan a kettő, négy, hat, nyolc meg ki tudja a hány lábúakon jár és persze ha folyton zöldben, naná hogy nem rózsaszínben látod a világot, akkor ez a te sulid. Az biztos, hogy már most azt tapasztalom, hogy itt a gyakorlati oktatásra nagyon rámennek. Ugyan lányként nem vetem meg a kétkezi munkát, de már rég nem a kapálásról és az óltakarításról szól az agrárszakember-képzés. Egy sor olyan szak közül választhatok, aminek elvégzése után szerintem lesz munkahelyem. Apu is azt mondja, amíg az embernek ennie kell, addig azt meg is kell termelni.



GÁBOR, TÚL A NÉMETORSZÁGI TAPASZTALATOKON (II. ÉVFOLYAMOS HALLGATÓ)



„Már egészen kisgyerekként beleszerettem a természetbe. Igaz kicsit másképpen, mint ahogy ez szokás. Szüleim kertészetében naponta láttam, ahogy a szakértelem hatására szebbnél szebbek lettek a növények. Arról nem is beszélve, hogy nem csak a szemnek, de a pénztárcának is „jót tesz.” A kertészetnek, kerttervezésnek lesz jövője itthon is. Igaz itt a Főiskolai Karon a saját tanüzemi gyakorlati lehetőség még elég kevés, de ennek van jó oldala is. Hiszen kijárunk a környező kertészetekbe, vagyis bele a valós helyzetekbe.”



EGY BIZTOS VÁLASZTÁS!



SZTE MEZŐGAZDASÁGI FŐISKOLAI KAR

6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 15.

Tel.: 62 246-466

www.mfk.u-szeged.hu



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!