Legyen Önnek is az áramdíja NULLA 30 évre! (x)

Agro Napló
A Pap-Agro Kft olyan napenergia hasznosítási megoldásokat kínál, amellyel Ön is képes lesz nagyságrendekkel csökkenteni kiadásait!

Háztartási méretű kiserőmű fogalmát a 2008. január 1-jétől érvénybe lépett 2007. évi LXXXVI. törvény Villamos Energia Törvény (VET) módosítása vezette be. A VET 3. § 24. alapján: a háztartási méretű kiserőmű olyan, a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó kiserőmű, melynek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t. A teljesítményhatár figyelembe vételével háztartási méretű kiserőművet önkormányzatok és vállalkozások is létesíthetnek, ennek ellenére a legelterjedtebb erőműtípussá a lakossági ügyfelek körében válhatnak.


Egy abonyi vendéglő napelem felszerelése

A napelemes rendszereket általában polykristályos modulok sorba kötésével alakítják ki, villamos-energia termelés céljából. A napelemes modulok egyenáramot termelnek, melyet az inverter alakít át váltóárammá.  A termelt energia egy részét a családi házban lévő villamos berendezések közvetlenül fogyasztják el, az el nem használt energiát a rendszer visszatáplálja a hálózatba, melynek mennyiségét az oda-vissza mérő villanyóra rögzíti. A napelemes rendszer termelése nem állandó, napi és éves ingadozásai vannak. A pillanatnyi termelés és fogyasztás határozza meg a villamos energia útját, az éves fogyasztás pedig meghatározza a hatékony rendszerméretet. Ha a pillanatnyi fogyasztást nem elégíti ki a pillanatnyi termelés, akkor az áramszolgáltató is bekapcsolódik az ellátásba. Így kerül a tényleges fogyasztás évente elszámolásra a kétirányú mérőóra által rögzített adatok alapján egyetlen számlával, úgynevezett szaldó elszámolást alkalmazva. A háztartási méretű napelemes kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia-kereskedő vagy egyetemes szolgáltató a rendszer üzemeltetőjének kérésére a 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet (Vhr.) 4. § alapján köteles átvenni.

A hálózati csatlakoztatás engedélyeztetési folyamat eredménye, mely igénybejelentésből, csatlakozási terv elkészítéséből és elfogadtatásából, valamint új hálózathasználati szerződés megkötéséből áll. Fontos tudni, hogy a csatlakoztatott inverternek rendelkeznie kell a nemzetközi szabványokban leírt követelmények teljesítését igazoló érvényes tanúsítvánnyal.

Kedvező helyzetben tehát a meglévő villamos hálózatot használhatjuk a megtermelt többlet villamos energia-tároló eszközeként. Amennyiben a családi ház olyan területen található, mely elszigetelt a villamos hálózattól, abban az esetben alkalmazzák pl. tanyákon, hajókon, üdülőknél a szigetüzemű napelemes rendszereket, melyeknél a megtermelt villamos energia többlet tárolására nagyteljesítményű úgy nevezett szolár akkumulátorok szolgálnak, ezzel biztosítva az áramellátás folyamatosságát.


A gyártás és telepítés költsége a rendszer tervezett élettartamának töredéke alatt megtérül, hiszen a háztartási méretű napelemes kiserőművek a családi ház saját villamos fogyasztását csökkentik, így a termelt villamos energia mindig az aktuális vételezési árnak megfelelő megtakarítást eredményez, mely ez által igen kedvező befektetési lehetőséget nyújt az Ön számára is!  Akár 12 %-os éves hozam, mely az energia inflációjának köszönhetően évről évre nő.

Rendszereink átadásakor rövid ismertetőt és oktatást tartunk, annak érdekében, hogy rendszeréből kihozhassa a maximumot, boldoguljon az elszámolás ellenőrzésével, folyamatosan nyomon követhesse termelését, ellenőrizhesse év végi számláit!

ENERGETIKAI BERUHÁZÁS:

Háztartási méretű kiserőmű. Családi házak villamos energia ellátását szolgáló hálózatra csatlakoztatott napelemes rendszer. Maximális rendszerméret 50 kWp (kb. 200 db napelemes modul). Ennél a megoldásnál a Hálózati Engedélyes (EDF DÉMÁSZ, E.ON,...) által jóváhagyott csatlakozási dokumentáció alapján épülhet meg a villamos energia termelő rendszer. A működő rendszer oda-vissza merőórával, a háztartás éves fogyasztást teljes egészében kiváltja úgy, hogy a nyári többlettermelést, télen elhasználhatjuk.

A napelemes rendszerek telepítésekor felmerülő beruházási költség finanszírozására nem mindenkinek áll rendelkezésére megfelelő mértékű önerő. Cégünk több megoldást is kínál, hogy még több háztartás élvezhesse a napelemes rendszerek előnyeit. Kérje kollégáink segítségét a lehető legjobb konstrukció kiválasztásában. A kisberuházások megvalósításában (lakossági kisfogyasztók), a napelempark üzleti tervében, illetve a már kialakult bankkapcsolatok alapján történő finanszíroztatásban is segítünk.

Nézze meg referenciáinkat, amelyet IDE KATTINTVA érhet el!

Napelem, napkollektor kérdezz-felelek!

A visszatáplált energiára az áramszolgáltatónál (E-ON) milyen díjszabás vonatkozik?

Van-e különbség az átvételi árban napszakok között?

A háztartási méretű kiserőmű a belső fogyasztói hálózatra csatlakozik, a termelt energia a belső hálózaton rögtön el is fogyasztható. Amennyiben a termelt energia nem kerül felhasználásra megmérve kikerül a hálózatra, ennek elszámolása az elszámolási időszakon belül megmért fogyasztás és termelés szaldója alapján történik. Ha a fogyasztás > termelésnél a különbözetet számlázzák az aktuális fogyasztási áron, ha fogyasztás = termeléssel jelenlegi jogszabály alapján senki nem fizet senkinek, ha a fogyasztás < termelésnél a többlettermelés a fogyasztói ár 85%-ával kerül elszámolásra. Mivel lakossági fogyasztóként tarifabontás (éjszaka/nappal) nélkül szolgáltatják az energiát, termelés során is egységes tarifával kell számolni.

Egy tetőre szeretnék napelemeket. Mit kell tudnom, mielőtt megterveznénk a rendszert?

Mielőtt egy épület tetejére tervezné a jövőbeli napelemeit, előtte érdemes felmérni az adott tető terhelhetőségét, méretét, dölésszögét, a tető hasznos felületét (pl. kéményt levonva), illetve a nap sütésének irányát, a tető tájolását. Bizonyosodjon meg előtte, hogy a tető lehetőleg nem árnyékolt és közvetlen napsütés éri az egész idő alatt.

Hogyan történik az elszámolás a háztartási kiserőműnél, mi történik a többlettermeléssel?

A csatlakozási pontra kétirányú mérőberendezés kerül felszerelésre. Elszámolási időszakonként a leolvasott termelt és fogyasztott energiamennyiségből egyszerű szaldó számítással meghatározásra kerül a fogyasztás, vagy a többlettermelés. A szaldóelszámolás alapján adódott fogyasztott energia mennyiséget ki kell fizetni, illetve többlettermelés esetén ez kerül 85%-os fogyasztói árral kifizetésre (pl. EON).

Mennyi idő alatt térülnek meg a napelemek?

Ez a kérdés nagyon sok tényezőtől függ. Elsősorban attól, hogy igénybe vesz e, vissza nem térítendő állami támogatást (ami akár 70% is lehet a teljes költségből), vagy sem. De az általunk forgalmazott napelemeknek kedvező áruk, és kiváló minőségük miatt mindenféleképp megtermelik beruházási költségüket. Utána továbbra is, ingyen termelnek áramot, fokozva az Ön bevételeit.

Mi kell egy komplett napelemes rendszerhez?

Minden napelemes rendszer nélkülözhetetlen kellékei a napelem modulok, a hozzá való speciális kábelek, az áramátalakító (inverter), és végül az állványzat (rögzítések).

Általunk forgalmazott állványzat optimális tartásra és rögzítésre van tervezve, melyre garanciát vállalunk, amennyiben nálunk rendeli.

Lehetőség van természetesen önálló állványzat készítésére, de úgy az állványzatra garanciát nem tudunk vállalni, illetve a hibás rögzítésből adódó hibákért.

Új ház építése előtt állok. Mire figyeljek, ha később napelemes rendszert szeretnék?

Új ház építésénél érdemes már egy dél, vagy közel déli tájolású tetőt kialakítani, nagy tetőfelülettel és teherbíró képességgel (megerősített szarufákkal). Az egyszerű cserepezéstől a zsindelyig bármi jó a napelemes rendszer tartószerkezetének. A tető dőlésszöge 20-40 fok közé essen. Érdemes odafigyelni még, hogy a kiválasztott tetőrészen lehetőleg egy nagy egybefüggő terület legyen, tetőablakok, kémények, antennák nélkül. A napelemek széttagoltsága hátrányos lehet, illetve többletköltséggel számolható a tartószerkezetek és kábelezés részéről.

 

Érdeklődés esetén, további kérdéseit tegye fel nekünk bátran az alábbi elérhetőségeink bármelyikén!



 

 

 

 

 

 

Cím: H-2750 Nagykőrös, Alsójárás dűlő 1/a.

Web: www.pap-agro.eu

1 Nagykőrös és környéke: 

                Pap Lajos ügyvezető: 06-20/334-4328 , pap.lajos@pap-agro.hu

                Juhász Szabolcs telephely vezető: 06-20/234-9994 , juhasz.szabolcs@pap-agro.hu

2 Észak-Dunántúl: 

               Eged Andor területi képviselő: 06-20/481-0448 , eged.andor@pap-agro.eu

3 Északkelet-Magyarország: 

              Kiss Dávid területi képviselő: 06-20/24-27-992 kiss.david@pap-agro.eu 

4 Dél-Magyarország: 

              Túri Zoltán területi képviselő: 06-20/236-9722,  turi.zoltan@pap-agro.eu

              Lázár Mihály területi képviselő: 06-20/329-9975, lazar.mihaly@pap-agro.eu 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Terjed a napelem alatti földművelés

Terjed a napelem alatti földművelés

Németországban azt bizonyították, hogy a földművelés és a napelemes rendszerek egyáltalán nem összeegyeztethetetlen területek. Az eredményeket máris e...

Nem lesz agrárnapelem-program

Nem lesz agrárnapelem-program

Vadai Ágnes kérdésére az innovációs és technológiai tárca lényegében elismerte, hogy lefújták a 2017-ben meghirdetett földművesnapelem-programot.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!