Lazított az EKB, jövő júniusban emelhet először a Fed

Agro Napló
Az előzetes várakozásoknak megfelelően, csökkentette júniusban a kamatokat az EKB, illetve ezzel párhuzamosan egy új hitelezési programot is meghirdetett, ezzel próbálva életet lehelni az eurózóna gazdaságába, illetve elhárítani a deflációs veszélyt. Eközben a Fed megemelte 2015-re és 2016-ra vonatkozó kamatvárakozásait, az amerikai jegybank már jövő júniusban megkezdheti a kamatemelési ciklust.

Azt követően, hogy a májusban megjelent adatok és az Európai Központi Bank stábjának előrejelzése is gyenge növekedést és alacsony inflációt vetített előre, lépésre szánta el magát az EKB. A várt kamatcsökkentések (az irányadó hitelkamat 0,15%-ra, az egynapos hitelkamat 0,4%-ra, az egynapos betéti kamat -0,1%-ra változott) mellett a pénzkínálat növelését célzó lépéseket is bejelentett június 5-én az eurózóna jegybankja.

GDP alakulása az eurózóna országaiban (év/év, %)

 

Forrás: Datastream, OTP Elemzés

  

Munkanélküliségi ráták az eurózónában (%)

 

Forrás: Datastream, OTP Elemzés

Felfüggesztik a már futó eszközvásárlási program sterilizációját, vagyis a megvett papírokat nem juttatják vissza a piacra. Továbbá előkészítik egy újabb eszközvásárlási program elindítását, és szeptemberben (majd onnantól kezdve háromhavonta) ismét hosszú távú likviditási tendereket tartanak, ezúttal célzott formában.

A friss makrogazdasági előrejelzések szerint az infláció idén 0,7%, jövőre 1,1% lehet, és nem lesz olyan hónap, amikor csökkennének az árak. Több kamatcsökkentés nem várható, de Draghi elnök erősítette a forward guidence-t: a korábban kommunikáltnál is tovább maradhat a jelenlegi szinten az alapkamat. A bejelentésekre erősödött a dollár az euróval szemben, de csak rövid ideig.

Pénzpiaci kamatlábak, eurózóna (%)

 

Forrás: Datastream, OTP Elemzés

 

Infláció az eurózónában (év/év, %)

 

Forrás: Datastream, OTP Elemzés

 

Az amerikai gazdaság továbbra is kedvezőbb helyzetben van – bár az újabb és újabb, első negyedévre vonatkozó adatközlések egyre gyengébb GDP-adatról adnak számot –, az alapfolyamatok továbbra is erősek. A nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma a válság előtti csúcsra ért májusban, az ipari termelés pedig már tavasz elején elérte ezt a szintet.

Az amerikai konjunktúra alakulása (1995. jan. = 100)

 

Forrás: Datastream, OTP Elemzés

   

Nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma (ezer fő) és munkanélküliségi ráta (j.t.,%)

 

Forrás: Datastream, OTP Elemzés

 

Így aztán a várakozásokkal összhangban tovább csökkent a nyomás a pénzpumpában: újabb 10 milliárd dollárral, 35 milliárd dollárra mérsékelte eszközvásárlásai havi keretösszegét az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Az sem okozott meglepetést, hogy a stáb frissített előrejelzésében az idei növekedésre vonatkozó várakozását lefelé, az inflációra vonatkozót felfelé, a munkanélküliségre vonatkozót érdemben lefelé módosította.

Érdekesebb, hogy míg a következő évekre várt növekedési ütem nem változott, a munkanélküliségi rátát alacsonyabb szinten látja a Fed, míg némi meglepetésre a 2016-os inflációs prognózis csökkent.

Szintén egyezett a várakozásokkal, hogy nem változott a kamat-
emelési ciklus indulási idejére adott előrejelzés: a jövő év közepén (várhatóan a júniusi ülésen) nőhet első ízben az irányadó ráta. Felfelé módosult a 2015 végére és a 2016 végére vonatkozó Fed Fund rate előrejelzés is, előbbi időpontban 1%-ról 1,15%-ra, utóbbiban 2,25%-ról 2,5%-ra emelkedett a Nyíltpiaci Bizottság tagjainak konszenzusos várakozása (a piaci árazások továbbra is követik a konszenzust). Igazolódni látszik tehát az az elemzői vélemény, hogy az inflációs nyomás erősebb lehet majd, ami a jelenleg vártnál gyorsabb kamatemelést hozhat Amerikában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!