2024. május 11. szombat Ferenc

Szemesterményszárítási technológiák helyzete, fejlesztési lehetõségek

Agro Napló
A szárítási technológiák helyzete A hazai mezõgazdasági üzemek meghatározó növénye a gabona. A különbözõ gabonafélék (búza, kukorica, árpa stb.) termesztése, illetve annak eredményessége mind a nagyüzemek, mind a középüzemek, illetve családi gazdaságok számára döntõ jelentõségû. A termesztés és betakarítás technológia viszonylag jól gépesített, ugyanakkor a betakarítás utáni feldolgozás-, szárítás- és tárolástechnológia területén jelentõs az elmaradás.
A gazdasági szerkezetváltás után, az utóbbi tíz évben újonnan telepített viszonylag korszerû szárítóberendezések száma szerény mértékû, elsősorban kis- és közepes teljesítményû berendezés, melynek összesített darabszáma 250-300 berendezésre tehető. Korszerû automatikus vezérlésû nagyteljesítményû szárítótelepből mintegy 80-100 telep létesült.



A jelenlegi szárítógéppark a szárítási igényeknek kompromisszumokkal ugyan, de megfelel, ugyanakkor az igényeket (üzemméret, energiafelhasználás, munkaminőség, üzemelési jellemzők, stb.) ma már összességében nem elégíti ki.



A szárítógéppark átlagos életkora 19 év feletti. Napjainkban kis számban nemcsak az új üzemi igények jelentkeznek, hanem egyre sürgetőbben a régi telepek leváltása is szükségszerûvé válik. A régi telepek a környezetvédelem követelményeinek nem felelnek meg.



Az elmúlt mintegy 10 éves időszak végére ugyanakkor megjelentek olyan új korszerû megfelelő automatizáltsági fokú szárítók,- hengeres toronyszárítók illetve hővisszanyeréses aknás szárítórendszerek (MEYER, GSI, CIMBRIA, MECMAR), - melyek kedvező energetikai, munkaminőségi, üzemelési jellemzőkkel bírnak és a környezetvédelmi szempontoknak is jobban megfelelnek, ugyanakkor széles teljesítményigények kielégítésére alkalmasak.



A telepi terménytisztítási, anyagmozgatási technológiák korszerûsödése vonatkozásában ugyanakkor nem történt érdemi előrelépés.



Hasonló a helyzet a tárolástechnológiai berendezésekkel is (torony, illetve horizontális tárolók), ahol a gépesítettségi szint, (szellőztetés, automatizálás) nem megfelelő, az anyagmozgatás nem kellően gépesített, az energiafelhasználás és környezetszennyezés magas és ezek miatt a tárolása minőségi követelményeknek nem felel meg.



A jelenlegi üzemi körülmények között a bérszárítás költsége rendkívül magas, elérheti a termelési költség 25-30 %-át, tehát az egyik fő meghatározó költségtényező.



Az üzemi vizsgálatoknál előfordult költség összetevők.



Szárítás: 300-700 Ft/t/1 % vízelvonás



Terménykezelés
  • fogadás 0-200 Ft/t
  • tisztítás 500-1500 Ft/t




A fentiek alapján

5 % - vízelvonás 19 %-ról 14 %-ra szárítás költsége: 2.000-5.200 Ft/t érték között változik.

10 % vízelvonás 24 %-ról 14 %-ra szárítás költsége: 3500-8700 Ft/t értékek között lehetséges.



Fentiek alapján a gazdaságok számára új, korszerû szárítási technológiai beruházás alapvető fontosságú.



A szemesterményszárítók üzemeltetését alapvetően meghatározza a szárítandó termény nedvességtartalma, mely függ az alábbiaktól:

  • fajta
  • agrotechnika (vetési időpont, tápanyagellátás, stb.)
  • évjárat, időjárás (lásd 2003. aszály)
  • betakarítási időpont.




A mellékelt 1.sz.táblázat a 2003 évi átlagos üzemi termesztésben szereplő különböző martonvásári fajták jellemzőit mutatja, eltérő időpontban vett minták alapján. Látható, hogy a középérésû fajták szeptember elején 30 % feletti nedvességtartalommal rendelkeznek. E mellett a termény egyenetlensége nagy mértékû. Ilyenkor a terménybetakarítást átlagos körülmények között nem szabad (15 % feletti vízelvonás) megkezdeni. Szeptember végére viszont a fajták „összeérnek” és a mintegy 5 % vízelvonás kedvező szárítási energia ill. költségfelhasználást eredményezhet. Egyes már „leszáradt” fajták ugyanakkor a késői őszi nedves, esős klíma miatt visszanedvesedhetnek. Átlagos évjáratban a termény nedvességtartalmak ezen értékeknél valamelyest magasabbak.



Látható, hogy a táblázatban szereplő szemtömeg értékek a fajtajellemzők alapján eltérnek. A hosszabb tenyészidejû fajtáknál, nagyobb a potenciális termésmennyiség. A termény mennyiségek szórás értékei ugyanakkor az agrotechnikai hiányosságokra, ill. a 2003 évi aszály termést befolyásoló jellemzőire is rámutatnak.



A telepi technológiák értékelése



A téma keretében áttekintettük és értékeltük a hazai szárítótelepi technológiákat.



Terményfogadás



A terményfogadás mûveleténél a mennyiségi és minőségi átvétel tekintetében értékelhető előrelépés történt. A közepes méretû üzemekben (300-600 ha) nagyobb számban valósultak meg a föld feletti tenzometrikus mérés elven mûködő elektronikus mérlegek.



A mennyiségi átvételen túl, a minőségi átvétel elsősorban a terménynedvesség-tartalom mérésére szorítkozik. A beltartalom meghatározását szolgáló NIR eszközök csak a nagy gabonaátvevő telepeken terjednek (FOSS, TECATOR, PERTEN, stb.)



1.táblázat
Szemeskukorica-fajták terményjellemzői
Fajta Mv Mara TC Mv TC 277 NORMA SC
Megnevezés FAO-297 FAO-310 FAO-380
  nedvességtart. (%) szem. tömeg* (g) nedvességtart. (%) szem.tömeg

(g)
nedvességtart.

(%)
szem.tömeg

(g)
2003. szept. 2.
2. táblázat
Szemestermény-szárítási technológiák főbb jellemzői
Technológia változat I. II/1. II/2. III.
Megnevezés GSI Competitor 110 GSI Portable 1226 MECMAR M-2500 MEYER-1200
Forgalmazó, ill. gyártó



4Hungar Agri-Tech Kft., Pécs 4Hungar Agri-Tech Kft.,

Pécs
HEVESGÉP Kft.,

Heves
HEVESGÉP Kft.,

Heves
Technológia





– terményfogadás – szárítás

– tárolótoronyban hûtés

– terményfogadás

– előtisztítás (GSI-Hi-Cap.) – szárítás, hûtés

– terményfogadás – előtisztítás (Zanotti) – szárítás, hûtés – terményfogadás – előtisztítás TAS (Schmidt) – szárítás, hûtés
Vízelpárologtató telj.

(kg/h)
500



1100



1800



2200



Szárított anyag telj. (t/h)

24%-ról 14%-ra
3,8



8,4



13,7



16,7



Idényteljesítmény (t) 1140 5040 8220 10020
Fajl. hőenergiafelhaszn.

(MJ/kgvíz)
4,2



4,2



3,8



3,8







Szárítási költségjellemzők







A szárítási költségnél alapvetően meghatározza a szárítási költséget:

  • a vízelvonás mértéke Dw,
  • a szárító fajlagos hőenergiafelhasználása (MJ/kgvíz),
  • a felhasznált energiahordozó ára (földgáz ill. LPG),
  • beruházási költség (Ft/t)
  • szárító kihasználása (üzemóra/év).


A főbb költségjellemzőket a 3. táblázat tartalmazza. A szárítási költségek a bérszárítási költségénél lényegesen kedvezőbbek.



3. táblázat
Szárítási költségjellemzők
  1. telep 2. telep 3. telep 4. telep
Szárítási telj. (t/h) 3,8 8,4 13,7 16,7
Szárítási költség (Ft/h)

I. változat, földgáz
9392 14697 22408 28788
Szárítási költség (Ft/h)

II. változat, PB-gáz
11872 19591 30376 38523
Fajl.szárítási költség (Ft/t)

I. változat, 10% vízelvonás
2472 1750 1636 1724
Fajl.szárítási költség (Ft/t)

II. változat, 10% vízelvonás
3114 2332 2217 2307
Fajl.szárítási költség (Ft/t)

I.változat, 5% vízelvonás
1483 1050 982 1034
Fajl.szárítási költség (Ft/t)

II.változat, 5% vízelvonás
1868 1400 1330 1384




Környezetvédelem



A hagyományos szárítótelepek - melyek túlnyomóan a '70-es és a '80-as években épültek - a környezetvédelem követelményeinek nem felelnek meg.



A méréseink szerint a pontszerû légszennyező-források porkibocsátása elérheti a 200-500 mg/m3 értéket, mely a megengedett 100 mg/m3 értéknek többszöröse.



A hagyományos porleválasztó rendszerek (zsákos porszûrők) a hazai szabadba telepített terményszárító telepeken nem alkalmazhatóak, mivel a nedves terményből, illetve a környezetből származó szennyező anyag, illetve levegő a szûrőrendszereket eltömi, így rövid idő alatt használhatatlanná teszi. Az elektromos mûködtetésû nyugat-európai turbinás leválasztó rendszerek drágák és energiaigényesek.



A fentiek alapján újszerû kamrás porleválasztó rendszerek kialakítása válik szükségessé, mely rendszer kifejlesztésének első lépése megtörtént.



Tapasztalataink összegzése



Az elemzett új korszerû technológiai rendszerek, mely révén a termények szárítása az eddigieknél gazdaságosabban végezhető el. A hatékonyabb energiafelhasználás a termény beltartalmának jobb megőrzése, a minőségi árutermelés révén számottevő gazdasági eredményt jelent. A technológia egyes elemeinek részletes elemzésével a kritikus pontok feltárásával az elemek összhangba kerülnek, a szûk keresztmetszetek így kiküszöbölhetőek. Többféle változat kidolgozásával az üzemmérethez szorosan illeszkedő technológia alakítható ki. Természetesen egyéb korszerû technológiai változatok is léteznek az elemzésbe bevont konkrét technológiákon kívül.



A technológia változatok elemzése révén az üzemek gazdaságos beruházása, a legkorszerûbb berendezések alkalmazásával válik lehetővé.



Az elemzés rávilágít a terményfajta, illetve nedvességtartalom kapcsolatára a vízelvonás mértékének a szárítási költségre gyakorolt hatására. Rendkívül fontos az energiahordozók helyes megválasztása, mely szintén döntő költségtényező.



Új szárítótelepi beruházással a szárítási költségek a bérszárításhoz képest jelentősen csökkenthetőek (30-50 %-kal), de a korszerûtlen telepek lecserélése is jelentősen javítja a termelés gazdaságosságát.



A hagyományos (pl. B1-15) szárítótelepek környezetvédelmi problémáinak feltárása kapcsán az üzemeknek fel kell készülniük a technológia gépeinek szükséges lecseréléseire, a környezetvédelmi beruházásokra, melyekhez az új fejlesztések előkészítése megtörtént.



(Dr.Herdovics Mihály)



tud.munkatárs



MGI, Gödöllő



ÁBRÁK











1.ábra



GSI-PORTABLE-1226 szárító







2. ábra



HEVESGÉP szárítótelep (ME-1200 S szárító)



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?