Õszi és tavaszi kalászosok gyomszabályozása

Agro Napló
Kalászos gabonák gyomnövényzete Gabonavetéseinkben számos gyomfaj találja meg életfeltételeit. Az úgynevezett hagyományos gabona-gyomok közül a téli egyévesek leggyakrabban elõforduló fajai a tyúkhúr (Stellaria media), árvacsalán-félék (Lamium spp.), veronika-fajok (Veronica spp.), pipacs (Papaver rhoeas), búzavirág (Centaurea cyanus), mezei szarkaláb (Consolida regalis), stb. A nyári egyéves gyomok közül a parlagfû (Ambrosia artemisiifolia), fehér libatop (Chenopodium album) és a szuláklevelû keserûfû (Polygonum convolvulus) tavaszi megjelenésére számíthatunk.
Az elmúlt évtizedekben a hagyományos gabona-gyomnövények mellett több nehezen irtható gyomfaj felszaporodása volt megfigyelhető. Számos faj jelentős előretörése az egyoldalú, tartós herbicidhasználat következménye. A viszonylag olcsó, hagyományos fenoxi-ecetsav típusú gyomirtó szerek a ragadós galaj (Galium aparine), ebszékfû (Matricaria inodora), pipitérfélék (Anthemis spp.), mezei árvácska (Viola arvensis), füstikefélék (Fumaria spp.), zsomborfajok (Sisymbrium spp.) térnyeréséhez vezetett.



Az egyszikû magrólkelő fajok közül jelentősebbek a nagy széltippan (Apera spica venti), parlagi ecsetpázsit (Alopecurus myosuroides), a rozsnokfajok (Bramus spp.) és a vadzabfajok (Avena fatua és Avena ludoviciana). A nagy széltippan ellen hatékonyan 1-3 leveles korban védekezhetünk. Különösen a Dunántúlon, kora tavasszal megerősödik, erősen bokrosodik, ezért az izoproturonos kombinációkat és a triaszulfuront ősszel célszerû ellene alkalmazni.



Több, régóta ismert évelő gyomfaj ismételt, újabb, tömeges előfordulása figyelhető meg. Ez tapasztalható az acat (Cirsium arvense), mezei szulák (Convolvulus arvensis), tarackbúza (Elymus repens) esetében. A közelmúltban búzában megjelent évelő fajok a nád (Phragmites australis) és a selyemkóró (Asclepias syriaca).



A tavaszi kalászosok gyomviszonyai sokban különböznek az őszi vetésûek gyomosodásától. A fő különbséget az ősszel kelő egyévesek jelentős csökkenése okozza. Sajnos az őszi kalászosokban felsorolt évelő gyomnövények a tavaszi vetésûekben is igen nagy gondot okoznak. Az egyévesek közül a nyári egyéves fajok, pl. vadrepce (Sinapis arvensis), repcsényretek (Raphanus raphanistrum), szuláklevelû keserûfû (Polygonum convolvulus), fehér libatop (Chenopodium album), disznóparéj fajok (Amaranthus spp.), csattanó maszlag (Datura stramonium), parlagfû (Ambrosia artemisiifolia) előfordulásával kell számolni.



Az eredményes gyomirtás alapvető feltétele a gyomnövényállomány faji összetételének pontos ismerete. Az első gyomfelvételezést még az ősz folyamán el kell végezni. A második gyomfelvételezés ideje kora tavasszal van, amikor a gabona még nem indult fejlődésnek. A harmadik felvételezést a búza bokrosodásának kezdetén, várható vadzab fertőzés esetén a szárbaindulás kezdetén kell elvégezni.



Ha tavasszal, április elején a gyomnövények károsítási küszöbértéke nem éri el a veszélyes szintet, csak kisebb növekedésû egyéves gyomnövények: tyúkhúr, veronika fajok, Lamium fajok szórványosan fordulnak elő (2-4 db/m2), a vegyszeres gyomirtás el is hagyható.



A fentiekben felsorolt veszélyes gyomfajok fellépése esetén vegyszeres beavatkozás szükséges.



Az őszi búza gyomirtásának időpontjai



A gyomirtás ősszel és tavasszal végezhető. Az őszi gyomirtás a búza vetése után, kelése előtt és kelése után történhet.



Preemergens (vetés után, kelés előtt) kezelésnél a búzát egyenletesen 6 cm mélyre kell vetni, hogy a gyomirtó szerek ne mosódjanak le a búza gyökérzónájába.



A kelés utáni őszi posztemergens gyomirtás feltétele, hogy a búza és a gyomnövények 1-3 leveles állapotban, a kétszikûek 2-4 leveles fejlettségûek legyenek. A vetés után hamar csírázó gyomnövények enyhe tél esetén megerősödhetnek, és a tavaszi kezelés már nem ad megfelelő eredményt. Csapadékos ősz esetén, az október közepén elvetett búzában számolhatunk jelentős gyomkelésre. Természetesen az őszi posztemergens gyomirtás elvégzésének lehetőségét az október végén?november elején uralkodó időjárás döntően befolyásolja.



Napraforgó elővetemény esetén az árvakelésû napraforgó az őszi kalászosok jelentős gyomnövénye lehet. A védekezést úgy kell időzíteni, hogy a kezelés idejére a napraforgó nagy része kikeljen. A növények legalább 2 valódi leveles állapotban legyenek, és ne kerüljék el a 20 cm-es magasságot.



Őszi kalászosok őszi gyomirtására felhasználható herbicidek hatóanyagai és alkalmazási idejük



Őszi kalászosok őszi gyomirtására felhasználható herbicidek hatóanyagai és alkalmazási idejük
Hatóanyag



Alkalmazási

mód
Hatás-

spektrum
karfentrazon +izoproturon poszt mk
karfentrazon poszt mk
karfentrazon + mekoprop * poszt mk
klórszulfuron + flupirszulfuron-metil poszt me, mk
etoxifen poszt mk
tifenszulfuron-metil + klórszulfuron * poszt me, mk
klórszulfuron pre poszt me, mk
tribenuron-metil* poszt mk
jodoszulfuron + mefenpir-dietil poszt me, mk
Izoproturon * pre poszt me, mk
triaszulfuron pre poszt me, mk
pendimetalin + izoproturon pre me, mk
fenoxaprop-P-etil poszt me
fenoxaprop-P-etil + mefenpir-dietil* poszt me
amidoszulfuron + jodoszulfuron + mefenpir-dietil poszt me, mk
pendimetalin pre poszt me, mk
me: magrólkelő egyszikû; mk magrólkelő kétszikû *-gal jelölt készítmények őszi árpában is alkalmazhatók




Az őszi kalászosok tavaszi posztemergens gyomirtása



Az őszi vetésû kalászos gabonák tavaszi posztemergens gyomirtásához a gyomirtó szerek igen széles választéka áll rendelkezésünkre. A korlátozott terjedelem miatt itt csak a legfontosabb gyomnövények elleni védekezési technológiákat ismertetjük a teljesség igénye nélkül.



Az ebszékfû (Matricaria inodora) elleni védekezés



Kalászosokban a legnagyobb borítással jelentkező gyomnövény. Általában már ősszel kikel, tavasszal jól megerősödik. Megoldást az őszi gyomirtás mellett a tavaszi korai posztemergens kezelés jelenthet. 2-4 leveles állapotban szulfonil-karbamidokkal jól irtható.



A cinidon-etil+diklórprop-P már a búza 3 leveles stádiumában felhasználható, az ebszékfû mellett más kétszikû gyomokat is jól írt.



A tritoszulfuron+dicamba kombináció őszi árpában és őszi búzában minden fontosabb kétszíkû gyom ellen hatásos, alkalmazható a 3 leveles állapottól a bokrosodás végéig. Tavaszi árpában is ajánlható a 3 leveles állapottól a bokrosodás közepéig.



Ragadós galaj (Galium aparine) elleni védekezés



A galaj ellen 1-2 levélörvös állapotában a triaszulfuron és a tribenuron-metil hatóanyagú készítményekkel, nedvesítőszer hozzáadásával védekezhetünk. Az amidoszulfuron a kalászosok kétleveles állapotától kétnóduszos állapotáig használható. A kijuttatás javasolt ideje a galaj 6-8 levélörvös állapota.



A 2,4-D + fluroxipir a gabona 4-5 leveles állapotától kétnóduszos stádiumáig alkalmazható, a gyomok 2-4 leveles fejlettségénél. A dikamba + triaszulfuron őszi búzában és őszi árpában 3 leveles fejlettségtől a bokrosodás végéig, a galaj 3-5 levélörvös állapotában, tavaszi árpában 2-5 leveles fejlettségnél javasolt. A mekoprop-P őszi és tavaszi gabonában 4 leveles kortól a bokrosodás végéig, a galaj 6 levélörvös állapotáig eredményesen felhasználható. A fluroxipir-1-metilheptil-észter őszi búzában bokrosodástól kétnóduszos állapotig a galaj minden fejlettségi stádiumában kiváló hatást biztosít.



Az ebszékfû és a galaj ellen alkalmazható gyomirtó szerek igen sok más kétszikû gabona-gyomnövény irtására is eredményesen felhasználhatóak. Széles hatásspektrumú kombináció floraszulam + 2,4-D, amely biztonságos a gabonában a bokrosodás kezdetétől a szárbaindulásig. Garantált hatású a ragadós galaj, ebszékfû, parlagfû, fehér libatop, pipacs, szuláklevelû keserûfû, vadrepce, árvakelésû napraforgó, pásztortáska, tyúkhúr és más kétszikû magrólkelő gyomok ellen.



A mezei acat (Cirsium arvense) elleni védekezés



Az évelő mezei acat a gabonafélék egyik legveszélyesebb gyomnövénye, mert szaporítógyökereinek többsége a talaj 20 cm-nél mélyebb rétegeiben helyezkedik el, sekély mechanikai mûveléssel nem gyéríthető. A védekezés optimális ideje akkor van, amikor a sarjtelepek összes egyede kihajt, 5 levélrózsás, 5-15 cm magas. Kalászosokban leghatékonyabb ellene a klopiralid. A hormonbázisú 2,4-D, MCPA) hatóanyagú készítmények mellett a dikamba és a tribenuron-metil és kombinációik alkalmasak a védekezésre.







Tavaszi árpában eredményesen használható herbicid

hatóanyagok
Hatóanyag
imazametabenz-metil
trifenszulfuron-metil + klórszulfuron
trifenszulfuron-metil + tribenuron-metil
tribenuron-metil
triaszulfuron
3,6-dklór-pikolinsav
bromoxinil
flamprop-izopropil
diklórprop
MCPA
dikamba + triaszulfuron
amidoszulfuron + metribuzin
Sörárpa termesztésében a hormonbázisú készítmények (diklórprop, MCPA, dikamba) nem javasoltak. Figyelembe kell venni a termeltető előírásait.




A Magyarországon sajnálatos módon elfelejtett mechanikai eljárásokat Nyugat-európai országokban eredményesen alkalmazzák kalászos gabonák gyomszabályzására. Ilyenek a gyomfésû (rezgőfogú vagy fésûs borona) és a különböző típusú gyomkefék. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kalászosok jelentős károsodás nélkül, a bokrosodás kezdetétől a szárbaindulásig kezelhetők. A gyomnövények 4 leveles állapotukig érzékenyek. Évelő gyomnövények ellen nem alkalmazhatók sikeresen.



Ábrák jegyzéke:



1. Ebszékfû (Matricaria inodora) őszi búzában

2. Ragadós galaj (Galium aparine) őszi búzában

3. Pipacs (Papaver rhoeas) őszi búzában

4. Búzavirág (Centaurea cyanus) őszi búzában
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A gabonakivitel rontotta az egyenleget

A gabonakivitel rontotta az egyenleget

Több mint tíz százalékkal esett az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege tavaly, pozitív viszont, hogy a feldolgozott termékek...

Triplájára drágult a petrezselyem

Triplájára drágult a petrezselyem

Az év első nyolc hetében a szokásosnál is drágább volt a petrezselyem. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb jelentése szerint 906 forint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!