2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

A 2003. év nagyüzemi kísérleteinek tapasztalatai

Agro Napló
A DEKALB kukoricafajták nagyüzemi kísérleti hálózata az egyik legszélesebb adatbázison alapul, melynek célkitûzése a fajták teljesítményének korrekt bemutatása és a térségre szabott egyéni hibridajánlat. A 118 értékelt kísérlet gyakorlatilag minden 10 000 ha-os kukoricaterületre nyújt térségi ajánlatot. A többéves és az idei adatok ismeretében a kapott eredmények teljesen egybevágnak a hivatalos szervek és nagyobb integrátorok eredményeinek tendenciáival.
A kísérleteink értékelésénél a középpontba a fajták jövedelmezősége kerül. Természetesen az utóbbi évek időjárási ingadozása miatt kiemelkedő jelentőségû a termőhelyi és évjárati termésstabilitás. Az egyéni hibridajánlathoz nélkülözhetetlen a termelők közgazdasági környezetének, mint a terményértékesítés lehetőségei, árai, valamint a szárítás költségeinek ismerete. A Monsanto az úgynevezett DEKALB PROFIT KALKULÁCIÓS MODELLJÉVEL újfajta, komplex módon közelíti meg a fajtaválasztást, melyet a különböző előadásokon és személyes konzultációk során ismertet a partnereivel.



A 2003-as év ismét jelentős kihívások elé állította a kukoricatermelőket. Az országos kukorica termésátlag épphogy meghaladta a 4 t/ha-os szintet, mely a 2000-es aszályos esztendőnél is alacsonyabb. Igaz, hogy mindeközben a terményárak 30 000 Ft/tonna fölé kerültek így a termelés jövedelmezősége új dimenziókat kapott. A kukorica szempontjából meghatározó nyári csapadékösszeg jócskán elmaradt a sokéves átlagtól. A csapadékhiányt fokozta a nyári hőstressz. Így a fajták nagy vizsga elé kerültek. Mindemellett előtérbe kerültek a technológia elemek közül a nedvességmegőrző talajmûvelés, a vetésmélység és tőszám kérdései. Ebben az esztendőben a fajták vízleadása közötti különbség nem játszott szerepet, annál inkább az alkalmazkodóképességük. A kísérleti hálózatunkban számos 3-4-5 tonnás hektáronkénti hozamú kísérletet értékeltünk, így jó képet kaphattunk hibridjeink alkalmazkodóképességéről.



A mellékelt ábrán látható a kísérletek országosan összesített eredménye. Az idei esztendőben a nehéz körülmények ellenére a rendkívül népszerû DK 471-es ismét bebizonyította kiemelkedő alkalmazkodóképességét, hisz stabilan szerepelt mind a gyenge, mind a jobb termőhelyeken. A már jól ismert prémium hibridek, mint a DK 391, DK 440, DK 537 már jól vizsgáztak a 2000-es aszályban, és erről most is tanúbizonyságot tettek. Az új generáció kiemelkedő tagja a DKC 5143 és DKC 3511-es fajták, melyek mind a gyenge, mind a jobb termőhelyeken kiemelkedtek az amúgy is nagyon erős mezőnyből. A DKC 5211 és DKC 4626 fajták jó stressztûrő képességgel rendelkeznek, de a bennük rejlő terméspotenciált a jobb termőhelyeken érdemes kamatoztatni. A profitkalkulációs modellünkben az idei DEKALB sorrend: 1. DKC 3511,2. DKC 5143,3. DK 440.



A DEKALB portfolió fajtái az aszályos esztendőkben kiemelkednek alkalmazkodóképességükkel és termésstabilitásukkal, csapadékos tenyészidő esetén pedig a gyors vízleadásukkal és alacsony betakarításkori szemnedvességükkel biztosítják a jövedelmet. Mindemellett a széles fajtaválaszték lehetőséget teremt a nagyobb területen gazdálkodók számára a biztonságos, a különböző időjárási és munkaszervezési körülményekhez való alkalmazkodáshoz.



Kollégáink mindenki számára készséggel adnak - az igények alapján - személyre szabott hibridajánlatot, a pár hektáros területtől egészen az ezer ha feletti kukorica-területekig.



Köszönetet szeretnénk mondani a DEKALB-kísérletek beállításában résztvevő termelő kollégáknak áldozatos és értékes munkájukért.



Szanyi István - MONSANTO



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?