Az öntözés agronómiai alapjai II.

Agro Napló
A növények vízgazdálkodásával kapcsolatos egyéb fogalmak, kifejezések Vízfelhasználás hatékonysága: egységnyi fitoprodukció elõállításához elhasznált ETakt. Kifejezése: sza. kg/l víz Szárazsági index (ariditási index) = E0/P, ahol E0 = a levegõ párologtató képessége mm-ben, P = csapadék mm. Mivel a levegõ párologtató képessége a hõmérséklettõl és a légmozgástól is függ, ezért esetenként E0 helyett E0t-t (tényleges párologtatást) szerepeltetnek a képletben. Az egynél nagyobb hányadosok növekvõ légköri szárazságra utalnak, öntözéskor pedig veszteségforrásként jelennek meg. A szárazsággal összefüggésben több kifejezés is használatos:
Szárazság: ETopt >ETÄkt, ha több a növénytermesztési tér párolgási vesztesége, mint amennyit a növényzet felvenni képes, akkor légköri szárazságról beszélünk. Általában a vegetációs idő magas hőmérsékleti periódusában lép fel. Talajszárazság akkor is előfordulhat, ha a talajban van ugyan víz, de a gyökérzóna hőmérsékleti viszonyai gátolják felvehetőségét (pl.: mélyen fagyott talaj, vagy éppen túl magas az aktív gyökérzóna hőmérséklete). Fiziológiás szárazság lép fel megfelelő vízkészlet és mérsékelt ETakt-nál, ha növény-egészségügyi problémák terhelik az állományt (pl.: „talajlakó és zöld” kártevők, asszimiláló és párologtató felület sérülései). A szárazság fajtól, fajtától, termesztési technológiától függően csökkenti a fitoprodukciót, de az állomány „túléli”, különösen a szárazságtûrők, a jó regenerációs képességûek: baltacim, lucerna, cirokfélék, kabakosok. A hosszan tartó szárazság akkor minősül aszálynak, amikor a vízhiány következtében az egész állomány vagy egy része („sülevényes foltok”) elpusztul.

A növényállományok vízigényét döntően a természetes csapadék biztosítja. Ezért lényeges a csapadék milyensége, hasznosulási mértéke. A tenyészidőben lehulló, folyékony állapotú csapadék több mint 99 %-a a talajon keresztül hasznosul, mértéke attól függ, milyen intenzitású, ez összhangban van-e a talajvíznyelő képességével vagy elfolyik tócsásodást, levegőtlenséget idéz elő az aktív gyökérzónában. Veszteséget jelent a párolgás különösen a tenyészidő melegebb periódusaiban, amit a légmozgás fokoz. A legtöbb növényfajra jótékony hatású a harmatképződés, esetenkénti mennyisége 0,1-0,5 mm. Egyértelmû, hogy a tenyészidőben a szilárd halmazállapotú csapadék, a jég negatív hatású. A vegetációs időn túli szilárd csapadék, a hó, amennyiben lassú az olvadás, rendkívül hasznos, ha gyors az olvadás, különösen fagyott talajfelszínről nagymértékû lehet az elfolyás, súlyos esetekben belvízkárral is járhat. A gyakorlatban kiindulási pontként az 1 cm-es hóvastagságot 1 mm csapadékkal azonosíthatjuk. A különböző időszakokban hullott csapadékveszteségekről az 5. sz. táblázat tájékoztat.

A víz és a növényállományok kapcsolatának tisztázásához még sok-sok tudományos eredmény és gyakorlati tapasztalat szolgált eredményekkel. Megállapították, hogy a hûvös klíma alatt is jól díszlő növények (kalászosok, lucerna, burgonya, cukorrépa) alacsonyabb hőmérsékleti tartományban gazdálkodnak jobban a vízzel, ezzel szemben a meleg igényesek (kukorica, napraforgó, tökfélék, cirokfélék) magasabb hőmérsékleten állítanak elő kevesebb vízből 1 kg szárazanyagot. A nemesítők is folyamatosan hoznak létre jobb vízhasznosítású, szárazságtûrőbb fajtákat. Az agrotechnikai kutatások különösen a trágyázás, a vetésidő, a növénysûrûség, a növényvédelem terén elért eredményekkel járulnak hozzá a növényállományok hatékonyabb vízhasznosításához.

A növényfajok, állományaik, a növénytermesztési tér vízgazdálkodásának másik fontos szereplője az a talajréteg, ahol a mindenkori aktív gyökérzóna (élő, vízben oldott tápanyagok felvételére képes gyökérzettel átszőtt talajréteg) 50-60 %-a található. Az aktív gyökérzet elhelyezkedése faji sajátosságoktól, a mindenkori fejlettségtől és a talajtulajdonságoktól is függ (vízben oldott, felvehető tápanyagok elhelyezkedése, „eke- és tárcsatalp betegség”). Általában az egynyári, áttelelő, rövid tenyészidejû fajoknál az aktív gyökérzet tömege a felső 0-40 cm-es réteget szövi át, a mélyen gyökerezőknél (kukorica, répafélék, évelő pillangósok, T4, G1-3, H1-5 életformájú gyomok) ez a zóna a 0-60 cm-es talajrétegben található. Természetesen a legtöbb növényfaj gyökérzetének kis része ennél jóval mélyebbre is hatol (pl.: ástak már ki lucerna gyökeret 16 m mélyről is). Ezek „életmentő” szerepe akkor nagy, ha a felső réteg tartósan kiszárad. A talajtípusok szelvényeinek (rétegeinek) vízháztartása azonban elsődlegesen a következőktől függ:
  • termőréteg vastagsága és rétegzettsége,
  • mechanikai összetétel,
  • a szervesanyag mennyisége és minősége,
  • szerkezetesség vagy annak hiánya (Ca, agyagásványok, szervesanyag),
  • homogén vagy rétegzett a termőréteg (pl.: többrétegû öntéstalajok),
  • mélység szerinti hőmérséklet különbségek és ezzel összefüggésben a tározott víz halmazállapota.

A talaj vízháztartással kapcsolatos legfontosabb mutatók, meghatározásuk, kifejezési formájuk

Víznyelő vagy vízbefogadó képesség: a talajfelszínre különböző intenzitással juttatott víz elnyelési sebessége teljes víztelítettségig, mm/h. Fontos öntözési mutató, az öntözés intenzitása nem haladhatja meg ezt a mért értéket adott talajtípusnál.

Vízáteresztő képesség: a vízzel telített talajrétegben a gravitáció hatására időegység alatt átszivárgó víz mennyisége, mm/h. A mutató alapján beszélünk jó vagy rossz víztartó képességû termőrétegről.

Talajsûrûség (Ts): egységnyi tömegû, abszolút száraz, hézagmentesre tömörített talaj tömege, kg/dm3.

Talajtérfogat-tömeg (Tt): egységnyi tömegû, abszolút száraz, eredeti szerkezetû talaj tömege, kg/dm3.

Talajpórus-térfogat (P%) = Ts – Tt ∙ 100

Ts Differenciált porozitás: a pórustérfogat (P%) méret szerinti frakciói. A talaj vízáteresztő képessége és a növények által felvehető víz mennyisége nagymértékben függ tőle. A 10-100 μm méretû pórusok tárolják a felvehető víz zömét.

Szántóföldi vízkapacitás (VKsz): a talajszelvény által természetes körülmények között a gravitáció ellenében maximálisan visszatartható vízmennyiség, l/térfogattömeg, l/térfogat, mm/térfogattömeg, mm/térfogat (lásd mérési metodikák). Az öntözés fontos mutatója, ennél nagyobb egyszeri vízadaggal semmiképpen sem szabad öntözni (levegőtlenség, tócsásodás, vízpazarlás).

Holtvíz (HV): az aktuális talajvíztartalom azon része, amelyik erősebben kötődik a talajrészecskékhez, mint amilyen szívóerőt (sink) a növények ki tudnak fejteni. Növényfajonként, növényi fejlettségtől is függ az értéke, de alapvetően a talaj fizikai tulajdonságai befolyásolják. Holtvíz-tartalomig akkor szárad ki a talaj, ha a tesztnövények elhervadtak („hervadási pont”). Kifejezésmódjai a VKsz-sal azonosak.

Diszponibilis (hasznos) víz (DV): a talaj aktuális vízkészlete és a holtvíztartalom (HV) közötti mennyiség. Ezt a hányadot tudja felvenni a növény, leküzdve a talaj szívóerejét. Kifejezésmódjai azonosak a VKsz-sal. A szívóerő faji sajátosságoktól, a növény fejlettségétől is függ, tehát nem állandó érték. Ezen kívül, ahogy fogy a DV, egyre nagyobb energiát használ el a növény egységnyi víz felvételéhez. Ezért az un. pF-görbéken ezt külön fel is tüntetik (2. sz. ábra). A DV érték ismerete nélkülözhetetlen az öntözésnél. Általában 40-50 %-os DV értéknél javasolják az öntözés megkezdését.

A talaj víztartalmának meghatározása létfontosságú a szakszerû öntözéshez, az öntözés egyre gyakoribbá váló automatizált vezérléséhez. A gyakoribb mérési módszerek közül néhány:
  • szárítószekrényes (Vér-féle 100 cm3-es mintavevő használatával),
  • tenziométeres (jelenleg legelterjedtebb a gyakorlatban),
  • elektromos ellenállás-változás mérése,
  • elektromos kapacitás-változás mérése,
  • TDR (Time Domain Reflectometry) - rövid hullámok terjedési sebességének mérése,
  • neutronszondás mérés,
  • zöld növényi részek vízpotenciálja alapján történő mérés,
  • távérzékelési módszerek,
  • γ-radiációs módszerek
    és ezek esetenkénti kombinációi, melyeket egyre inkább összekapcsolnak számítógép vezérlésû automata öntözést vezérlő technikákkal (öntözés ideje, intenzitása, dózisa).

    Az aktív gyökérzóna víztartalmára, annak felvehető hányadára bizonyos körülmények között az altalajvíz is hatást gyakorol. Ez akkor következik be, amikor az altalajvíz 2-3 m mélységben van, felette kapilláris vízemelő zóna helyezkedik el, így ebből vízhez juthat a növény. Az altalajvíz, amennyiben a talajfelszínig feljön (pl.: magasvezetésû csatorna hidrosztatikus nyomására), az aktív gyökérzónából kiszorul a levegő, ami a növények pusztulásához vezet (rejtett belvíz). Ha az altalajvíz a felszínen is megjelenik, nyílt belvízről beszélünk.

    A gyökérzetnek és a gyökérzónában élő hasznos szervezeteknek, a növénytáplálásnak kedvező kémiai folyamatokhoz nem csupán hasznosítható vízre, de levegőre is szükségük van. Az optimális fitoprodukció a pórusok megfelelő víz:levegő arányát igényli. Ezt az arányt nevezzük statikai vízigénynek, amely fajonként különböző.

    A talaj vízgazdálkodását, a felvehető víz mennyiségét az agrotechnika is befolyásolja:
    • a talajmûvelés hat a víznyelő és vízáteresztő képességre, a párolgásra (de nem módosítja a vízkapacitást),
    • minden olyan eljárás, ami javítja a növény kondícióját, növeli a gyökerek szívóerejét (pl.: trágyázás),
    • vetésváltás,
    • tőszám optimalizálás,
    • optimális vetésidő.

    1. sz. táblázat
    Tájékoztató néhány növényfaj vízigényére a tenyészidőben
    Növényfaj Tenyészidő
    (hónapok)
    Összes vízigény Vízigény a kritikus dekádban* A tenyészidő max. öntözővíz-igénye
        Átlagos években Száraz években Átlagos években Száraz években Átlagos években Száraz években
        mm
    Kukorica V-IX. 400-450 500-550 30-35 40-45 140-160 250-270
    Cukorrépa IV-IX. 450-550 550-650 40-45 45-50 140-160 350-400
    Lucerna IV-IX. 500-600 650-750 40-45 50-60 200-240 300-350
    Burgonya V-VIII. 300-400 450-550 35-40 40-50 170-200 250-300
    Szója V-IX. 300-600 380-450 35-40 45-50 120-160 240-280
    Gyep IV-IX. 500-600 700-800 50-60 60-70 220-260 320-380
    * a mértékadó vízigényes időszak egy dekádja


    2. sz. táblázat
    A természetes csapadék becsült veszteségei
    sík területen, jó szerkezetû talajnál
    Csapadékforma Veszteségforrások
      Párolgás Elfolyás Összesen
      %
    Eső* A talaj víznyelő képességénél kisebb intenzitású 18-25 2-3 20-28
      A talaj víznyelő képességénél nagyobb intenzitású 15-19 10-20 25-40
    Fagymentes talajról, lassú
    olvadással
    2-3 10-15 12-18
      Fagyott talajról, gyors
    olvadással
    4-5 30-40 34-45
    * a kisebb értékek 20 °C alatti, a nagyobbak 20 °C feletti becsült értékek


    3. sz. táblázat
    Különböző mechanikai összetételû talajok
    sûrûsége és pórustérfogata
    Mechanikai összetétel Talajtulajdonság
      Sûrûség (T3), kg/dm³ Pórustérfogat (P%)
    Humuszos homok 2,45-2,55 32-33
    Homokos vályog 2,55-2,60 33-35
    Agyagos vályog 2,60-2,65 42-46
    Nehéz agyag 2,65-2,70 50-53


    4. sz. táblázat
    Különböző mechanikai összetételû talajok néhány vízháztartási paramétere
    Talajtípus VKszántóf. holtvíz (HV) hasznos víz (DV)
      térf %-ban
    Homok 10-15 3-5 7-10
    Homokos vályog 15-25 5-10 10-15
    Vályog 25-35 10-15 15-20
    Középkötött vályog 28-38 15-20 15-18
    Agyagos vályog 35-44 20-27 15-17
    Agyag 42-50 27-33 15-17
    (megközelítően elfogadható átszámítás: 1 térf % víz » 1 mm


    1. sz. táblázat
    Tájékoztató néhány növényfaj vízigényére a tenyészidőben
    Növényfaj Tenyészidő
    (hónapok)
    Összes vízigény Vízigény a kritikus dekádban* A tenyészidő max. öntözővíz-igénye
        Átlagos években Száraz években Átlagos években Száraz években Átlagos években Száraz években
        mm
    Kukorica V-IX. 400-450 500-550 30-35 40-45 140-160 250-270
    Cukorrépa IV-IX. 450-550 550-650 40-45 45-50 140-160 350-400
    Lucerna IV-IX. 500-600 650-750 40-45 50-60 200-240 300-350
    Burgonya V-VIII. 300-400 450-550 35-40 40-50 170-200 250-300
    Szója V-IX. 300-600 380-450 35-40 45-50 120-160 240-280
    Gyep IV-IX. 500-600 700-800 50-60 60-70 220-260 320-380
    * a mértékadó vízigényes időszak egy dekádja


    2. sz. táblázat
    A természetes csapadék becsült veszteségei
    sík területen, jó szerkezetû talajnál
    Csapadékforma Veszteségforrások
      Párolgás Elfolyás Összesen
      %
    Eső* A talaj víznyelő képességénél kisebb intenzitású 18-25 2-3 20-28
      A talaj víznyelő képességénél nagyobb intenzitású 15-19 10-20 25-40
    Fagymentes talajról, lassú
    olvadással
    2-3 10-15 12-18
      Fagyott talajról, gyors
    olvadással
    4-5 30-40 34-45
    * a kisebb értékek 20 °C alatti, a nagyobbak 20 °C feletti becsült értékek


    3. sz. táblázat
    Különböző mechanikai összetételû talajok
    sûrûsége és pórustérfogata
    Mechanikai összetétel Talajtulajdonság
      Sûrûség (T3), kg/dm³ Pórustérfogat (P%)
    Humuszos homok 2,45-2,55 32-33
    Homokos vályog 2,55-2,60 33-35
    Agyagos vályog 2,60-2,65 42-46
    Nehéz agyag 2,65-2,70 50-53


    4. sz. táblázat
    Különböző mechanikai összetételû talajok néhány vízháztartási paramétere
    Talajtípus VKszántóf. holtvíz (HV) hasznos víz (DV)
      térf %-ban
    Homok 10-15 3-5 7-10
    Homokos vályog 15-25 5-10 10-15
    Vályog 25-35 10-15 15-20
    Középkötött vályog 28-38 15-20 15-18
    Agyagos vályog 35-44 20-27 15-17
    Agyag 42-50 27-33 15-17
    (megközelítően elfogadható átszámítás: 1 térf % víz » 1 mm


    5. sz. táblázat
    Néhány növényfaj statikai vízigénye
    Növényfaj Optimális víz:levegő arány a hézagtérfogatban
    Kalászos gabonák 72-75 : 25-28
    Kukorica 67-70 : 30-33
    Burgonya 65-68 : 32-35
    Borsó 62-65 : 35-38
    Lucerna 78-80 : 20-22
    Vöröshere 86-90 : 10-14
    Cukorrépa 76-80 : 20-24
    Címlapkép: Getty Images
  • NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!