2024. május 21. kedd Konstantin

Õszi árpa fajtáink télálló képessége

Agro Napló
Változnak az idõk. Érzékelhetõen a klíma. Ezzel ellentétben tulajdonságaikban állandósultak és ezért többnyire nem változnak az egyes növényfajták.

Ráadásul meglehetősen hasonló egyedekből állnak (homogének) aminek következtében nem vagy alig tudnak alkalmazkodni az esetleg megváltozó környezeti feltételekhez legyen az élő (például egy betegséget okozó gomba) vagy élettelen (mint a fagypont alatti hőmérséklet). Egy egy fajtát huzamos időn keresztül termesztő gazda tapasztalhatta már, hogy jól bevált, betegségeknek ellenálló fajtája egyszerre fogékonnyá vált bizonyos betegséggel szemben, vagy a rekordokat döntögető évek után egy kritikus évben egyszerûen kifagyott. Kézenfekvő magyarázat, hogy a fajta „leromlott” mivel fenntartását és vetőmag előállítását nem kellő gonddal végezték. A valóságban többnyire ilyen esetekben nem a fajta változott meg hanem a nálánál sokkal változékonyabb kórokozó szerezte meg a fertőzés csodálatos képességét. Ráadásul az új kórokozó változat okozta kár is nagyobb lehet az eredeti „enyhe” típus okozta termésveszteségnél.

Hasonló de világosabb a képlet az őszi gabonákat veszélyeztető legismertebb élettelen környezeti stressz tényező a tél esetében is. Őszi gabonáink fejlődéséhez életük egy korai szakaszában szükségük van hosszabb-rövidebb ideig alacsony hőmérsékletre ami a tél folyamán rendszerint meg is kapnak. A nemesítés a fajtákat úgy igyekszik alakítani, hogy esetenként a fejlődésükhöz szükségesnél sokkal alacsonyabb (a valóságos téli)  hőmérsékleteket is képesek legyenek hosszú időn keresztül elviselni. A lehetőségek azonban élettanilag korlátozottak. Az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet a fajtaválaszték alakításával  „megfelelő” télálló képességû fajták állami elismerésével igyekszik a tél okozta károk kockázatát mérsékelni. Csak reménykedhetünk abban, hogy a vizsgálati időszak három tele jellemzően reprezentál egy hosszabb esetleg pár évtizedes időszakot és az újonnan elismert fajták képesek lesznek tulajdonságaikat a kísérletek alapján megállapított módon kifejezésre juttatni.

A szokásosnál lényegesen hosszabb, hidegebb tél, hóhiány vagy túl hosszú ideig esetleg lekérgesedett hóval való borítottság azonban elkerülhetetlenül károkat okoz. A 2002. évi tél (2-3 hullámban több egymást követő napon – 15 - 20°C alatti hőmérsékletével, ami nyugaton hó nélkül, az ország keleti és középső részén hótakaróval jelentkezett) az ország őszi árpa vetésterületének 11%-át semmisítette meg. A nyári aszály okozta termésveszteséggel együtt az országos termésátlag 169170 ha átlagában 2559,6 kg/ha lett, 14%-al alacsonyabb az előző évinél.

Népszerû takarmánygabonánk krízishelyzetben van. Az időjárási szélsőségek ilyen mértékének állandósulásához a jelenlegi fajtaválaszték legtélállóbb fajtáinak széleskörû használatával még tudnánk alkalmazkodni. A szélsőségek, időjárási anomáliák fokozódása azonban a vetésterület és termés további csökkenését eredményezheti. Kezdeti intézkedésként fajtaválaszték váltást sürget.

 A téli kipusztulás jelensége

Őszi vetésû gabonák téli kipusztulása több okból következhet be. A kifagyás már 1-2 napig tartó - 15 °C -os hideg hatására is bekövetkezhet. A tenyészőcsúcs a perifériáktól befelé irányulóan pusztul részben vagy egészben a növény teljes elhalásáig. Hótlanság állapota fokozza a kifagyás veszélyét.

Hosszan tartó hóborítottság kipállást okoz. A növények felhasználják a rendelkezésükre álló korlátozott mennyiségû oxigént. A felhalmozódó széndioxid mérgezi a növényeket, a fény hiánya lehetetlenné teszi az igen fontos felépítő folyamatok energetikai megalapozását. Gyengültségi parazita gomba (Fusarium nivale) pusztítja a növényeket. A kipállás legfőbb tünete oolvadás után a hó nyomása miatt a talajra nyomott, elpusztult fehéres penészkiverődéssel fedett levél, ami idővel széttöredezik, eltûnik.

A felfagyás a talaj és a gyökerek elválása egymástól a váltakozó fagyás - felengedés következtében zsugorodó - kiterjedő talaj miatt. (Tomcsányi A.: Az őszi árpák télállósága és a vetésidejük közti kapcsolat. Megjelenés alatt).

Védekezés a téli kipusztulás ellen. A növényfajta szerepe.

Nincs észszerû költséghatékonysággal alkalmazható módszer a téli időjárás befolyásolására, a tél okozta termés veszteség csökkentésére. Az őszi árpát termesztő gazda csak alkalmazkodni tud jó agrotechnikával időben végzett, nem túl korai vetéssel megfelelően fejlett és edződött növényállománnyal. Kipállás veszélye esetén segíthet a hókéreg feltörése állatok gépek áthajtásával, de az utóbbi évek hótalan és enyhe telei elaltatták ezirányú éberségünket.

Legfőbb tényező azonban a jól megválasztott fajta. 2002/2003. évben 13 korai és 24 középérésû őszi árpafajtát vizsgáltunk az államilag elismert növényfajták kísérleteiben. 11 kísérletünkből egy észak-keleti teljes egészében elpusztult a tél folyamán két déli illetve nyugati állomásunkon minden fajta károsodás nélkül telelt. A többi kísérlet megmutatta mire képesek a vizsgált fajták ilyen kritikus évben mint az idei.

Milyen fajtákat termesszünk?

Az alkalmazkodó és stressztûrő képesség a növénytől többlet energiát igényel. A termésbiztonság termőképesség-áldozattal jár. Kemény tél azonban bármikor bekövetkezhet, ezért célszerû a gyengébb télálló képességû fajták termesztését  alaposan megfontolni, a téli kipusztulás kockázatával szembe állítható előnyöket alaposan mérlegelni. Akkor is ha másik publikációk esetleg általam –télállósági probléma miatt- kockázatosnak ítélt fajtákkal elért helyi termésrekordokról számolnak be. Kiemelhető a korai érésû Botond és KH Viktor kiváló télállósága. A korai éréscsoport fajtái emellett koraiságuk következtében jobban elkerülik a nyári szárazság kártételét is.  

 A középérésû KH Malko, KH Center, Venus és Petra fajták télállóképessége ugyancsak kiváló. Használatuk csökkenheti a mindig fenálló téli kipusztulás veszélyét, ezáltal a gazdálkodás kockázatát.

A gyengébb télálló képességû fajták a korai éréscsoportban a GK Stramm és a Fantázia, a középérésûben pedig a Rex és az Esterel jóval az átlag alatti télálló képességgel. Ezek termesztése helyi jelentőségû lehet, alapos előzetes megfontolást igényel.

A cikk szerzője: Dr. Matók György

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06