Öntözõgépek és berendezések a gyakorlatban

Agro Napló
Az elmúlt év szélsõségesen száraz idõjárása, szinte az ország egészét sújtó aszály – sajnos – ismét bebizonyította, hogy a szántóföldi és kertészeti növények nagy részének növekedése, fejlõdése csak mesterséges vízutánpótlással – okszerû gépi öntözéssel – biztosítható. Az okszerû öntözéssel olyan biztonsági faktor adható a kultúrnövények fejlõdésének, amely a terméseredmények növekedésében realizálódik. Az elmúlt évben a gépforgalmazók összesen 109 db csévélhetõ dobos öntözõberendezést és 42 db szivattyús aggregátot értékesítettek, s a gépberuházások értéke meghaladta a 336 MFt-ot. A tavaly értékesített csévélhetõ dobos öntözõberendezések listáját az olasz RM gyártmányok különbözõ típusai vezetik (~ 27 %-kal), ezen berendezéseket – az értékesítés vonatkozásában – sorrendben az osztrák BAUER, a magyar FORRÁS, illetve az olasz IRRILAND gyártmányok követik. Az évenkénti jelentõs gépberuházások ellenére az ország öntözésre „berendelkezett” területének (ez 300-350 Eha) jelenleg csak kb. egyharmadán végeznek mesterséges öntözést, így ez a minõségi növénytermesztés érdekében fokozatos növelésre szorul. A következõkben az öntözés eszközrendszere, valamint az esõztetõ öntözõberendezések kerülnek bemutatásra.
Az öntözés eszközrendszere



Az öntözéshez szükséges víznyerés módjai a következők lehetnek: víznyerés folyóvízből, főcsatornából, tározóból, vagy csőkutakból (hidránsokból). Így az öntözővíz kinyerését mindig a helyi – üzemi – lehetőségek határozzák meg. A víz kiemelésére öntözőszivattyúkat (öntöző aggregátokat), átemelő szivattyúkat használnak. Némely esetben az öntözővíz gravitációs úton való átemelését lehet kihasználni. Az öntözővizet – a felhasználás helyére – öntözőcsatornákban, beépített vagy mobil csővezetékeken lehet eljuttatni. Az öntözési módok közül a felszín alatti, a felületi, az esőztető és mikro öntözés különböztethető meg. Az öntözés jellege – a vízszétosztás módja – szakaszos, vagy folyamatos lehet. A hazai gyakorlatban az öntözött területek nagyobb részén (~ 80 %-án) a mozgás közben végzett esőztető, folyamatos öntözési mód terjedt el. Ennek gépei a csévélhető tömlős, a lineár és a center pivot (körforgó) öntözőberendezések. Az ilyen rendszerû berendezések a hazai öntözött területek közel 90 %-án dolgoznak, s közülük a csévélhető dobos öntözőberendezések a szélesebb körben (~ 70 %-ban) elterjedtebbek.



Esőztető öntözőberendezések



A hazai öntözési technológiákban a területek legnagyobb részén a mozgás közben végzett esőztető, folyamatos öntözési módokat alkalmazzák. Az esőztető öntözőberendezések az öntözővizet – a csővezetéken keresztül – a szórófej(ek)-be vagy a különböző munkaszélességû öntözőkonzol(ok)ba szállítják, amelyek azt a természetes esőhöz hasonlóan, cseppek alakjában juttatják a növényzetre és a talajra. Ennek gépei a csévélhető dobos (tömlős), a lineár és a center pivot (körforgó) berendezések.



A csévélhető dobos (tömlős) öntözőberendezéseknek azokat a gépeket nevezzük, amelyek az öntözést a szórófej folyamatos mozgása (vontatás, csévélés) közben végzik. Ezek a berendezések egyaránt alkalmasak az alacsony és magas növényi kultúrák esőztető öntözésére a jó minőségû, egyenletes, szabályozható vízborításra. A csévélhető tömlős öntözőberendezések népszerûségét azzal lehet magyarázni, hogy azokat bárhol lehet alkalmazni, ahol öntözni lehet, áttelepítésük könnyen, gyorsan megvalósítható, üzemeltetésük egyszerû, az üzembe helyezés és a szükséges gépbeállítások után – az üzemeltetés során – csak felügyeletet igényelnek, csoportos üzemeltetés esetén egy kezelő több berendezés felügyeletét is elláthatja, és nem utolsósorban beruházási igényük – más lineár berendezésekhez képest – jelentősen kisebb.



A csévélhető dobos (tömlős) megoldású berendezések, a leggyakoribb járva üzemelő öntözőgépek. Vízadagoló elemeik egy-, vagy két nagyhatósugarú – szektorosan mûködő – szórófej, esetleg több vízszétosztó elemmel rendelkező – 20-60 m munkaszélességû – öntözőkonzol A vízellátásuk csévélhető (40-150 mm átmérőjû) félmerev, kemény polietilén (KPE) tömlővel, vagy mûszálszövettel erősített – lapuló – gumitömlővel biztosítható. Az utóbbi időben a KPE tömlők részaránya növekedett meg jelentősen, illetve az öntözőberendezések többségén a kemény polietilén tömlőket alkalmazzák. A berendezések főbb részei: az alváz a futómûvel, a felépítmény a csévélhető tömlődobbal, a dobmeghajtó berendezés és a vízszétosztó rendszer. Az öntözőgépet traktorral telepítik ki az öntözendő területre, ott kitámasztó lábaival rögzítik, majd ugyanaz az erőgép – a szórófej állvánnyal vagy öntöző konzollal együtt – kifekteti (lecsévéli) a KPE tömlőt. A csévélhető tömlős öntözőberendezések kiszolgálásához mobil szivattyús gépegységeket, traktor TLT meghajtású vagy villanymotoros szivattyúkat használnak. A vízkiemelés helyétől gyorskapcsolóval ellátott – általában alumíniumból vagy horganyzott acélból készült – 3-6 m hosszúságú öntözőcsövekkel szállítják a vizet az öntözőgéphez. A gyakorlatban a csévélhető dobos berendezésekre épített szivattyús aggregátok is megtalálhatók. Az öntözővíz bevezetése a kétponton csapágyazott öntöződob tengelyében történik meg. Öntözés közben a tömlődob forgatását és ezáltal a kifektetett tömlő felcsévélését leggyakrabban az öntözővíz energiáját hasznosító turbina vagy kilincsmûves munkahenger végzi el. A szórófejállvány (öntöző konzol) öntözési – behúzási – sebessége szabályozható és ezzel a kijuttatható vízborítás nagysága változtatható. A szomszédos sávok határvonalán egy bizonyos sáv átfedéssel kap vízborítást – így csak az öntözés hasznos szélességét lehet figyelembe venni –, ezért a nagyhatósugarú szórófejes berendezéseknél a névleges munkaszélesség általában a szórási sugár kétszeresének 85 %-a. Gyakorlatilag ugyanilyen hasznos szélességi mérettel kell a berendezést a következő fogáshoz áttelepíteni.



A lineár és center pivot öntözőberendezések, mint járva üzemelő, illetve körben járó (körforgó) rendszerek a korszerû nagyüzemi öntözés vezérgépei is esőszerû (némely esetben barázdás felületi) öntözést végeznek. A center pivot rendszer kötöttpályás berendezés, mint rögzített középpont körül körbejárva végzi az öntözést. A lineár öntözőberendezések állandó helyre telepítve, csőre merőleges irányban juttatják ki az öntözővizet. Hajtásuk (mozgatásuk) központi áramfejlesztőről táplált villamos motorokkal történik.



A különböző berendezések rendeltetésszerû alkalmazására az adott tábláknak megfelelően, öntözésre berendezett területeken kerülhet sor. A berendezések telepítéséhez sík, felszíni akadályoktól mentes táblák szükségesek. Az öntözőrendszerek nagy választéka, több hosszúsági és csőátmérőbeli változatot kínál, igazodva azok telepítési lehetőségeihez. A berendezések hidránsokról, illetve csatornából végzik az öntözővíz kiemelését. Az öntözőberendezések járótagokkal alátámasztott csővezetékekből állnak, végükön konzolokkal kiegészítve. A támaszközökön belüli csőszakaszok önálló szerkezeti egységnek tekinthetők. A központban merev csatlakozással hídszerûen kialakított támaszközhöz – a további – flexibilis csatlakozású támaszközök igazodnak. A gépegységek központi járótagján található meg a hajtó dízelmotor, a szivattyú, a tápfeszültséget szolgáltató áramfejlesztő és az automatikus rendszer központi vezérlő elemei. A korszerû, fejlett mûszaki színvonalat képviselő öntözőberendezések az öntözéses minőségi növénytermesztésben eredményesen alkalmazhatók, a gazdálkodás termelékenységét és biztonságát fokozzák.



A leggyakrabban használt csévélhető dobos és lineár öntözőberendezések főbb mûszaki jellemzői és forgalmazói az 1-2. táblázatokban kerültek összefoglalásra.



Gödöllő, 2004. március 18.



(Dr. Fûzy József)



FVMMI GM Kht. – Gödöllő

Csévélhető dobos öntözőgépek és tömlős öntözőberendezések főbb mûszaki jellemzői és forgalmazói *

1. táblázat
Gyártó és típus (típuscsalád) Gyártó ország A tömlő külső átmérője (mm) Lecsévélhető tömlő hossza (m) Öntözési sáv- szélesség (m) Hazai forgalmazó

AUDITKER OCMIS (FP; IR1-4; MR; R1-5)

Olasz 40…150 110…750 34…160 AUDITKER Kft., Kecskemét

BAUER Rainboy (TIS)

Rainstar (E; T; TX PLUS)

Ausztria 50-55 65…140 110…160 190…650 30…69 60…109

MAGTÁR Kft., BAUER Önt. Iroda, Szolnok

CASELLA (PF; TF; FT; L;…; EXP.)

Olasz 40…140 120…550 38…130

DANUBIUS-MARKET Kft., Tata

FORRÁS (–; V; R)

Magyar 50…90 160…420 45…100

MALUPE Kft., Forráskút

IRRILAND

Olasz 40…140 30…700 30…90

KITE Rt., Nádudvar

IRRMEC (A1; D2; FG2; M…;, RAINSKY)

Olasz 50…140 150…650 34…110

IKR Rt., Bábolna

IRTEC (F; FB; G; GI; BR; FL)

Olasz 40…140 110…750 17…125

VEKTOR Rt., Győr

M 5531-5554 PRORAIN

Magyar 63…125 200…550 65…93

SZOLNOKI MEZŐGÉP Rt., Szolnok

MIDIROT/MINIROT/VÁRMAT

Magyar 32…90 100…480 24…72

PAGRIX Kft.. Várdomb

OCMIS (R, FP; IR, MICRO)

Olasz 40…140 110…750 34…160

AGROKER Rt., Nyiregyháza

AGROKO Kft., Mosonmagyaróvár

PLANET AGRO IRRIFRANCE

(MICRO; OPTIMA; REEL; SUPER)

Francia 44…125 110…730 30…100

PLANET AGRO International Kft., Hatvan

RAINBOW

Olasz 63…140 250…500 60…110

AGROÁZIS Bt., Szeged

RM (G; GX; J; JX; MAJOR; SPEED)

Olasz 32…140 110…670 30…115

KASZ-COOP Rt., Derecske

DANUBIUS-MARKET Kft., Tata

VALDUCCI (IRR.)

Olasz 40…140 100…600 30…90

KITE Rt., Nádudvar

Megjegyzés: * Részletek: a „Mezőgazdasági gépek katalógusa, 2003.” c. kiadványból

Lineár öntözőberendezések főbb mûszaki jellemzői és forgalmazói* 2. táblázat

Gyártó és típus Gyártó ország Öntözési szélesség (m) Hazai forgalmazó

BAUER Centerlinear

Centerpivot

Lineár

Ausztria 800 800 1300 Magtár Kft. BAUER Öntözési Iroda, Szolnok

IRREDELCO/H

IRREDELCO/S

USA 72-156 228-396 IHÁSZ Kereskedőház Kft., Szolnok

VALMONT Körforgó

Körforgó+corner

Lineár

Lineár hidr.

USA 300-600 482-582 600-1200 300-800 KITE Rt., Nádudvar

Megjegyzés: * Forrás: Mezőgazdasági gépek katalógusa, 2003.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!